[]

Yazılım işleri usulü hk.

selam arkadaşlar sorum şu:

bir firma ile front end anlaşması yaptınız. dediniz ki, front end işleri sende. backend işleri bende.

front end tarafı ux, ui tarafının tüm html ve css ve javascript kodlamalarını yapıp bitiriyor.
ardından backend taraf olarak siz diyorsunuz ki;
"abi ben backend tüm call ları hazırladım, şimdi tüm bu calları siteye ajaxlarla bağla. tüm sitedeki içerikler vs. tüm dinamik kontenti bu callarla sen basacaksın siteye".

bu iş front end işine dahil midir?

şuan pozisyonda tam tersi durumda yer aldığım için soruyorum aslında.
sözleşme esnasında, gönderilecek call lar ile dinamik içeriğin bağlanması meselesi yazmıyorsa bana kalırsa front end işi html,css ve javascript kodlamayla sınırlı kalır ve devamına karışılmaz.

bu işin usulü nasıldır?
gönderilen call ları bağlamak, front end dışında ayrı bir maddede incelenmemli mi?

normal şartlarda iste içi dinamik kontent serverside bağlanmaz mı?

tam anlatamadım bile şuan kendimi, eğer anlatamadıysam bi editlerim burayı.

 
yani aslında sormak istediğim şey şu: front end taraf olarak her şeyi, tüm javascriptleri falan ayarlamışsınız. html ler bitmiş, css ler bitmiş.

iş front end taraf olarak bitmiş oluyor aslında.

ama adamlar gelip diyor ki "abi ben size tüm sitenin call ları hazırladım. bunlar bağlayın siteyi açalım".
yani; ürün listeleme sayfaları, anasyfa içerikleri, slider içerikleri vs. hepsini diyor front end tarafta call lardan döngülere soka soka bağlayın.

ama bu normal şartlarda backend işi. yanlış m ı biliyorum?
  • whatdreamsnevercome  (31.03.17 19:05:32) 
Server tarafinda calisan her kod back-end, kullanicinin bilgisayarinda calisan her kodda front-end dir yani javascript ve ajax bu durumda front-end calisacaktir. bu nedenle data saglayici taraftan siz sorumlusunuz eger siz datayi sagladiysaniz o datayi da cekmekten front-end gelistirici sorumlu. sonucta siz back-end taraftan kullanici bilgisayarinda data iletemezsiniz, data client bilgisayari tarafindan yani fron-end tarafindan cekilir.


  • emrahday  (31.03.17 20:02:00 ~ 20:02:11) 
Tabi ki. yapılmalı. Yoksa frontun anlamı yok.


  • Cursed Chico  (31.03.17 20:28:58) 
abi siz anlamadınız sanırım.

normalde sitelerdeki tüm datalar serverside basılır ekrana.
biz html leri hazırlar, içine dummy contenti koyarız. kalan tüm işlemler server side basılır. veritabanından gelen sonuçlar vs. hepsi ekrana basılır.

bu mobile app olmadığı için, serverside data alır websiteler.
websitelerin tüm dinamik yapısının call larla yapılması ekstrem bir durumdur. hepsini geçtim seo açısından zaten berbat bir durumdur, bu yüzden data websitelerinde (belirtilmemişse) hep server side basılır.
  • whatdreamsnevercome  (31.03.17 22:45:35) 
bak ne güzel demişler, frontend istemcide çalışan her türlü kod,

adam sana api vermiş demişki ahanda datay böyle alacaksın, nasıl gösterirsen göster orasına karışmam, sen ister vuejs kullan ister react kullan istersen düz jquery kullan, frontende ki teknoloji backend'i bağlamaz.

bu da sana ders olur bir daha ki sefere daha açık ve net hazırlarsın sözleşmeni.
  • selam  (31.03.17 23:42:12) 
abi sen cok eskide kalmissin, artik client side yapiliyor api call'lar, bir ton app artik single page application, API'i baglamak tabi ki frontend'in isi. Projenin ne oldugunu anlamadan imza atma bir dahakine, ders olsun. :)

SEO acisindan da berbat bir durum degildir, bir ton yolu var. (bkz: prerender.io)

bence bir frontend bilgini update et, yil 2017 oldu zira.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (01.04.17 15:30:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.