[]

Rusya'nın seçimlere müdahalesi

Ben bizim basında pek görmedim ama yurtdışındaki sitelerde bir süredir Rusya'nın abd başkanlık seçimlerine müdahale ettiğinden bahsediyorlar. Devamlı bir bağlantılar falan çıkıyor. Şimdi de Fransa'daki seçimlere ediyor diyorlar. Eğer bunlar doğruysa bizim referandumu da es geçmeyeceklerini düşünüyorum. Haksız mıyım?

www.independent.co.uk

www.france24.com

 
sanmıyorum, mesela abd'de kanıt olarak gösterilen şeylerden birisi wikileaks aracılığıyla hillary'nin yazışmalarının dökülmesi, ama bizdeki kamuoyu abd'deki gibi olmadığı için, berat'ın maillerinin yayınlanması hiçbir etki yaratmadı mesela. bir diğer iddia abd'deki oy kullanma makinelerinin hacklenmesi ile ilgiliydi, bizde bu işlem makinelerle yapılmadığı için o ihtimali de es geçiyorum. bir de rusya açısından bakarsak, tayyip erdoğan'a bayılmasalar da; natoyla, abd ve ab ile ilişkileri sallantıda olduğu için başka bir aktöre tercih edileceğini düşünüyorum, ki 15 temmuz sürecinde rusya'nın erdoğan'a arka çıkması bunu yeterince gösterdi.yani sonuç olarak ne erdoğan'ın gitmesini ne de gereğinden fazla güçlenmesini isterler, bu minvalde durdukları pozisyon itibarıyla müdahil olmalarını gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum, en azından şu an için. sputnik'e falan da baktığımızda bariz bir evet veya hayır bayraktarlığı yapmaması da bir fikir verebilir.


  • yeraltindan potlar  (31.03.17 11:21:37 ~ 11:27:50) 
o kadar kolay sanki secim karistirmak, "ona yaparlarsa buna da yaparlar" diyorsun. oncelikle tum tatava abd'nin beyinsiz liboslarinin hazimsizligindan kaynaklaniyor. rusya'nin secimlere mudahale ettiginin kaniti yok.

tut ki ettiler diyelim. rusya abd ve avrupa birligi'ni zayiflatmaya calisiyor. malum ambargo manyagi oldular, o birligi bozup tekrar "relevant" olmaya calisiyorlar. ekonomiyle bunu yapamazlar. e savas desen nato'yla savassalar kiyamet kopar. o yuzden avrupa'da asiri sagi, milliyetcileri destekleyerek avrupa birligi'nin tekerine comak sokmaya calisiyorlar.

bizim referandumun bu acidan hicbir onemi yok rusya icin. kaldi ki rusya tayyip'i pek sevmiyor. kimse kapisinin dibinde radikal muslumlerle dolu 80 milyonluk ulke istemez.
  • der meister  (31.03.17 11:29:11) 
Rusyanin secime mudahalesini oy hilesi gibi dusunme. Rusya mudahaleyi propaganda ve maddi yardim araciligi ile yapiyor. Mesela Fransa secimlerine le Pen'i ciddi bir sekilde destekliyorlar, rus medyalari kadinin rakiplerini karalayip kadini yuceltiyor.

Boyle dusununce bizim ortam zaten karisik, tarafsiz bir secim yok her tarafimiz propaganda dolu. Adamlar mudahale etmek istese bile edemez bu ortamda, daha da karistiramazlar ortaligi.
  • Haldamir  (31.03.17 13:41:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.