[]

yurt dışında yaşayanlar türkiye hakkında oy kullanmalı mı?

eksisozluk.com

mesela bu ???


 
benimle aynı fikirdeyseler kullansınlar, aynı fikirde değilseler kullanamasınlar.


  • m e b  (30.03.17 17:19:08) 
Çifte vatandaş olup Tr'de yaşamayan adam kullanamamalı bence. Onun dışında düşün adamın kalıcı oturum izni bile yok, belki iş veya okumak için 6 aylığına gitti ve böyle bi referandumda oy kullanamıyor. Bu mantıklı mı? Bence değil.


  • noluyo yaa  (30.03.17 17:22:07) 
Bence kullansinlar, sonucta vatandaslik bagiyla baglisin, oy vermek de vatandaslik gorevi.

o adamin evet diyecek fikri olusuyorsa hayir deme ihtimali de vardi demek ki. Ydisi oylari full hayir olsa ve izin verilmese bu kez "ama onlar vatandasimiz, tabi ki haklari vae bikbikbik" denilecekti.

M e b nin dedigi kafa yapisi iste.
  • kuehles blondes  (30.03.17 17:23:41) 
Sebeplerine girmeye gerek yok, kesinlikle kullanmamali..


  • alttaraf  (30.03.17 17:33:26) 
Sirf yurtdisinda yasayan turkler degil, bircpk ulkenin yurtdisinda yasayan vatandasi oy kullanabiliyor bu arada.


  • kuehles blondes  (30.03.17 17:36:02) 
Bu mevzunun altında derin teorik meseleler var aslında. Türkiye Cumhuriyeti ilk anayasasından itibaren rousseau'cu anayasalar benimsemiştir. Buna göre, genel irade tüm vatandaşların ortak iradesidir. Bu ortak irade yapılan bir seçimde çoğunluk gelen tarafın yaptığı seçimdir. Ancak rousseau'ya göre bu seçim bir kere çıktıktan sonra artık hem çoğunluğun hem de azınlığın benimsediği görüş olmuş olur. Yani özetle rousseau'nun ve bizlerin benimsediği demokrasi anlayışı çoğunluğun demokrasisidir. Hangi tercihin yapilip yapılmayacağı genel iradeye sorulur. Genel irade de o ülkenin vatandaşlarıdır.

Ben şahsen buna katılmıyorum. Ama ben yerel yönetimlerin de daha özerk olması gerektiği görüşündeyim. Herkes yaşadığı yerde söz sahibi olmalı. Dolayısıyla almanya'da evet basan çomarı görünce burada yaşamıyorsa bizim hakkımızda karar almasın diyorsak, hakkari belediyesi kürtçe tabela asmak istediğinde de bu bizi rahatsız etmemeli. Binlerce kilometre uzaklıktaki, hiç gitmedigimiz ve muhtemelen gitmeyeceğimiz yerler hakkinda orada yasayan insanlardan daha fazla nasil soz hakkimiz olabilir ki?
  • rucka boji  (30.03.17 17:37:52) 
ben hayiri basicam sahsen yurtdisindan


  • nihanihan  (30.03.17 17:38:02) 
Rujka boji +1

Turkiye'ye yazin gelip keyfini surup bizim daha da batmamizi isteyen bir Hollandali Turk'un oy kullanmasini istemiyorum.

Bir de "Burada bize bir sey olmaz." demisler. Olan zaten Hollanda'ya degil Turkiye'ye oluyor. Biz daha da batiyoruz.
  • Traveller  (30.03.17 18:11:33) 
Yurtdışındayım, yerel seçimler hariç ülkenin kaderi ile ilgili şeyler için oy kullanabilmeli.

"hiç kimse içinde fiilen yaşamadığı, havasını solumadığı ülkenin kaderi hakkında söz sahibi olmamalı" önermesi hatalı. Bu mantıkla Türkiye'den yaşayan yabancılar da (Suriyeliler dahil) fiilen yaşayıp havasını soludukları için oy kullanabilmeli demiş oluyoruz.
  • crown  (30.03.17 18:12:15 ~ 18:12:33) 
Türkiye'de yaşıyorum; ikametgahım yurtdışında ve başka bir ülkenin daha vatandaşıyım. Teknik sebepler yüzünden ikametgahimi da Türkiye'ye aldıramam. Şimdi benim bu ülkenin yönetimi konusunda söz hakkım yok mu? Bence var. E o hak verilmezse kullanamayacagim.

Ailem yılın büyük kısmını yurtdisinda gecirseler de yazları Türkiye'deler. (Hatta nerdeyse 6 ay burada olduklari da oluyor)İkametgahlari yurtdisinda. Yine o hak olmasa oy kullanamazlar.

Bir tek kardeşim 2-3 senede bir ancak geliyor Türkiye'ye. Onun da hakkı olmasına rağmen şimdiye kadar oy kullanmisligi yok.

E bunun yüksek lisansa gideni var, geçici süre yurtdışında bulunan var. Var da var.

Tek taraftan bakmak doğru değil bence. Bizim gibi olan binlerce insan var.

Ayrıca şunu da ekleyeyim; yurtdisinda yaşayan herkes sizin klasik 'almanci' kaliplariniza sahip kişiler değil.
  • fraise  (30.03.17 18:13:29 ~ 18:22:27) 
Uzun süreler yurt dışında yaşayıp oranın vatandaşı olmuş birisi tr için oy kullanamamalı bence.


  • peggy  (30.03.17 18:15:00) 
Zaten Suriyelilerin oy kullanmasi ayrica tehlikeli. Bu durumun sikintilari olur. Her secimde 5 milyon gocmenden soz alinarak onlarin bir partiye oy vermeleri saglanir. Bu nedenle Suriyelilerin oy kullanmamalari gerekli.

Siyasi parti sana onlari seviyormus gibi gosterir ama derdi oy almaktir. Suriyeliler sence CHP'ye mi oy verecek!
  • Traveller  (30.03.17 18:18:53 ~ 18:43:55) 
+1
isterse beni kral seçecek olsun maddi bağı olmayanlar, çifte vatandaş olanlar oy kullanmamalı. herkes yaşadığı yerle ilgilenmeli.
kafkas ve balkan göçmenleri toplum ortalamasını üst seviyeye çektiler ama suriyeliler biraz şey, oy falan kullanmasınlar.
  • g7mor  (30.03.17 21:32:33) 
bence kullanmamalı. almanya'da yaşayan vatandaşlarımız mesela. türkiye'ye dönme ihtimalleri %1 olan insanlar bunlar. demokrasinin, özgürlüğün, ekonomik rahatlığın olduğu ülkelerde yaşıyorlar, kendilerinin sonuna kadar kullandığı hakları isteyen insanların sokak ortasında dövülerek öldürülmesine destek olmak için oradan oy kullanıyorlar. yok böyle bir dünya. olmamalı.

edit: elbette herkes bu yönde oy kullanmıyordur ama bir kısmı kullansın diğeri kullanmasın diyemeyemeceğize göre.
  • burya  (30.03.17 21:59:36 ~ 22:10:25) 
evet'lerinden, hayır'larından ve tuttukları, oy verdikleri partilerden bağımsız olarak...

atıyorum, konyalıyım. istanbul'da yaşıyorum. konya büyükşehir belediyesi için oy kullanabiliyor muyum? sırf konyalı olmak bana bu hakkı vermez.

saçmalık bence.
  • runfor  (30.03.17 23:19:19) 
Yerel seçimler dışında mantıklı bence.

Öğrenciler geçici bir süreliğine yurtdışındalar. Onlar 3-4 sene sonra dönebilirler (ki döneni de çok). Ayrıca, yurtdışında iş bulup emekli olunca döneni de çok. Döndüğünde nasıl bir ülkede yaşamak istediğine karar verme hakkı olması gerekebilir. Hiç dönmeyecekse söz hakkı olması ayrı bir konu. Yani, çifte vatandaş olduktan sonra dönene kadar durdurulabilir belki. Ya da 5 seneden sonra durdurulabilir dönene kadar.

Şu an yurtdışındayım; geçici de olabilir, kalıcı da. Hiçbir fikrim yok ama buradaki Türkler de buranın gündemi hakkında hiç bilgi sahibi değiller. Türkiye'deki gelişmeleri daha çok takip ediyorlar. Akşamları "Ne olacak bu ülkenin hali" diye konuşuyoruz. Buradan biri üç sene sonra emekliliğini alınca Trakya'ya dönecek mesela, evini aldı ve yaptırıyor. Sonuçta, bu adam da bu seçimde üç sene sonra dönmek istediği ülke için oy kullanacak.
  • aychovsky  (03.04.17 18:45:46 ~ 18:49:34) 
5 sene limit koyarım ben. 5 sene içinde türkiye'de daha çok ikamet etmediyse oraya oy kullanma hakkı vermem. adam 40 senedir almanya'da, türkiye'ye sadece tatillerde euroları bozup eğlenmek için geliyor "oh türkiye çok güzel, yollar güzel, avrupa gavur" diyerek tr için oy kullanıyor. olmaz böyle mantık. 2 ay yaşa desen duramaz "ya ab'de güzel haklarımız var onları bırakamayız" derler pasaportu öldürmeden git gel yaparlar sürekli. oh neler var neler


  • burya  (03.04.17 20:02:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.