[]

Orkidem ölmüş mü?

i.hizliresim.com

i.hizliresim.com

Sanırım fazla sudan çürümüş. Tavsiye üzerine saksıdan çıkarttım, nemli bir yerde beklettim ama yeni kök çıkmadı. Kalanlar da iyice kurudu.

Kurtarmak için ne yapabilirim?

 
kökler gitmiş ama yapraklar taze. emin olmamakla birlikte yeşil kısımın en kökünden kesip 1-2 gün nemli peçete sarıp hafif sıcak bi yerde bekleyip kök verir mi vermez mi görebilirsin. mantığı var mı bilmiyorum ama pek de yapılacak bi şey yok şu durumda.


  • zebragibi  (29.03.17 21:55:09) 
kökler ölünce geri dönüşü olmuyo. sizinkiler fazla sudan çürümüş. bir orkidenin yeni kök çıkarması zaten aylar sürer. ben de çok severim daha önce çok baktım deneysel çalışmalar yaptım bazılarına ordan biliyorum.
buna orkide toprağı alın hani ağaç kabuğu gibi olanından onun içinde normal hayatına devam etsin. haftada bi sulayın. bakalım ne olacak :)

  • miss magara kadini  (29.03.17 22:02:31 ~ 22:05:08) 
şurada bir kurtarma operasyonu var.

youtu.be

bitkilerde kuru maddeyi üreten kökler değil yapraklarda yapılan fotosentezdir. bu yüzden yeni kök üretimi ihtimalinin hala olduğunu düşünüyorum ben. evet köklerden su ve mineral alımı oluyor, ancak orkide gibi epifit bitkilerde durum biraz daha farklı; bir kısım köklerin bitkiyi ayakta ve sağlam durabilecek şekilde tutunma işlevleri var, diğerleri ise hava kökleri.

cdn.biologydiscussion.com

zaten bu phalaenopsis, doğal hayatında nemli orman - bataklıkların bitkisi olduğundan ara sıra yapraklarını altlı üstlü spreyle ıslatarak su sağlayabilirsiniz, böylelikle yapraklardaki solunum deliklerinden (stomalardan) az da olsa su alabilir, işler yolunda giderse 1-2 ay içinde gövdeden küçük küçük kökler çıkmaya başlayabilir.
  • kaichi  (29.03.17 22:29:20) 
Köklerin ölmüş olanlarını kestim, bazı kökler dıştan çirkin olsa da içten yeşil ve iyi görünüyordu. Onları bıraktım 5-6 tane kök kaldı. Hangisiyle hava alıyor hangisiyle su bilemiyorum. Hepsini tahta parçalarının (orkide toprağı) arasına gömdüm. Saksının en dibine torf koydum ki emsin göl olmasın yine. Yüzeyde hiçbir kök kalmadı. O piti piti yaparak birazını geri çıkartayım mı?


  • Lim5  (29.03.17 23:05:17) 
Yeşil kök varsa mutlaka kendini kurtarır. Biz çöpte ölü görünen bir orkide bulup almıştık, kurtardık, şimdi coştu deli çiçek açıyor:)
Zaten birkaç dal kök varsa dışarı çıkarma bence kalsın yerinde. O zamanla kendini çıkarır. Saksısı şeffaf olsun. Havadar bir yerde bulunsun. Güneşi perde arkasından alsın.
Umarım kurtulur:)
  • peggy  (30.03.17 00:00:33) 
@peggy Umarım :( Çok severek almıştım, uzak yollardan taşımıştım. Ölmesin :(


  • Lim5  (30.03.17 01:12:35) 
Size iyi haberlerle geldim :)

i.hizliresim.com
i.hizliresim.com
  • Lim5  (19.07.17 18:09:12) 
Aaaa çok sevindim, tam bir minnoş gibi çıkmış oradan <3

Dal çıkartıp çiçek açınca da foto yolla:)
  • peggy  (19.07.17 18:12:25) 
tebrikler :) orkideniz gerçek bir savaşçıymış.


  • kaichi  (21.07.17 02:58:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.