[]

diyelim ki marmaray'dayız ve büyük istanbul depremi oldu...

ne olur?
bu yapıların inşasında bu tür büyük afet olasılıkları göz önüne alınıyor mu?
alınan önemler büyük istanbul depreminde ne derece işe yarar?

ne zaman metro ya da marmara'ya binsem içimde bir korku...

 
tünel sağlam kalsa bile elektrik falan gideceği için tünelde mahsur kalırız ondan sonra da içe doğru sıçmaya başlarız.
@dissendium abi zeka fışkırıyon yeminle. jeneratörü hiç düşünemedim.

  • orijinal nick bulamadim  (29.03.17 17:55:43 ~ 18:57:38) 
Ne elektrik gitmesi arkadaş. İnşaat mühendislerini gerçekten bu kadar geri zekalı mı zannediyorsunuz? O kadar tünel yapan adam içine jeneratör koymayacak mı yani? Bu mu bakış açısı?

www.marmaray.gov.tr

Tünel zaten yerin de altında. Suyun içinde değil ki. Bu da daha sağlam bir zeminde yer aldığı anlamına geliyor. Metro zaten hızlı giden bir araç. Tünel çökene kadar karşıya çoktan geçmiş olur. Yapboz gibi çökecek bir şey değil tüneller. Arkalarında ciddi mühendislik hesapları var.
  • dissendium  (29.03.17 18:07:47) 
yani bildiğim kadarıyla yabancı firma yaptı onu; sanırım istanbul'un deprem açısından riskli olması gibi önemli bir konuyu göz önünde tutmuşlardır diye düşünüyorum o kadar insan toplandıklarında.


  • nathanieltroy  (29.03.17 18:09:30) 
Yeni mezun bir inşaat mühendisi olarak (çok tecrübem olmamakla beraber) okulda bize öğretilen; bu tarz büyük depremler olduğunda yapının en azından "Can Güvenliği" yani, insanların içerisinden güvenli bir şekilde çıkmasına dayanması beklenir.


  • cancoskn  (29.03.17 18:11:23 ~ 18:12:32) 
o zaman böyle bir durumda yeryüzünde olmaktansa, tünelde olmanın daha güvenli olduğu dahi söylenebilir... öyle mi?


  • chihirovekohaku  (29.03.17 18:14:24) 
Marmaray'da çalışan Japon firma "Böyle acele yapılmaz, şunlar şunlar eksik" demiş, "kardeşim sen yap, paranı vericez, eksik yap sen, böyle yap, seçime kadar bitecek bu" demişler, Japonlar istifa etmiş,acele bitiririz diyenler devralmis diye bişey duymuştum?


  • neynep  (29.03.17 18:17:31) 
evet, ben de erken açıldığını hatırlıyorum. haberlerde vermişlerdi böyle böyle diye.


  • chihirovekohaku  (29.03.17 18:22:58) 
Istanbulda depreme yakalanacaksam marmaray ya da metroda yakalanmak icin dua ederim sanirim dar bir sokakta yakalanmaktansa.

Cok buyuk projeler, bina dikmek gibi degil. Marmarayi zaten japonlar yapti, metro da kalabalik bir grupla yapilmisti diye hatirliyorum.
  • kuehles blondes  (29.03.17 18:49:34) 
Bu tarz projeler depreme dayanikli yapilir (yapilmaya calisir). Dolayisiyla bir deprem aninda Marmaray'daki esas risk zemin sivilasmasi. Bunun onlemi olabilecegini sanmiyorum. Deprem ya da baska bir faciada olasi bir baska risk de su basmasi. Dolayisiyla bu risk basladiginda Marmaray'dan tunel icindeki bir yolcu olarak guvenle tahliye edilmeyi degil, daha buyuk faciayi engelleyecek sekilde kapaklarin uzerinize kapatilmasini bekleyin derim.


  • dunal  (29.03.17 18:50:51) 
şu ülkede yaşayıp da "bu asla böyle yapılmaz, yok öyleyse açılmaz, hiçbi firma bu riski almaz" diyebilmek ne güzel bi inanç, ne güzel bi rahatlık ya.
ben de böyle düşünenlere şuursuz, beyinsiz ve ahmak diyebilirdim (çünkü sonuç olarak total yaşananları görüp çıkarım yapamayan bi beyinden bahsediyor olabiliriz benim görüşüme göre) ama demiyorum. İnanç her şeyi makbul hale getirir tabii.
"Böyle bişey duymuştum" diye ilettim zaten bilgiyi, gidip ölçüm yaptım böyle, şurda okudum, kesin böyle filan demedim. Ayrıca orada yaptığınız çok gerekli çıkarımınız doğru değil maalesef, o gazeteleri filan okumuyorum.
  • neynep  (29.03.17 19:01:29) 
@ne nicki be(2), dediklerin genel olarak mantıklı. fakat vatandaşın bu güvensiz tavrının nedeninin gazetelerden ya da vatandaşın ahmaklığından kaynaklanmadığını da söylemem gerek. güvenmememiz için pek çok neden var.

@kuehles blondes, istanbul'a gidip geliyorum sıkça ve marmaray'ı kullanıyorum. her seferinde aynı korku fakat haklısın sanırım bir bina içinde ya da dar bir sokakta olmaktansa... belki bir ihtimal...

@dunal, kapaklar üzerimize kapatıldı? ya sonrası?

arkadaşlar herkese teşekkür ederim ayrıca verdiğiniz bilgilerden ötürü :)
  • chihirovekohaku  (29.03.17 19:06:43 ~ 19:08:49) 
benim aklıma ilk gelen deprem sırasında sarsıntı nedeniyle hareket halindeki trenin raylardan fırlaması ihtimali.


  • idexo  (29.03.17 19:27:39) 
İstanbulda büyük bir elektrik kesintisi olmuştu. Hatırlayan vardır. O sırada Marmaray durdu. Bahsedilen 2 dev jeneratör çalışmadı. Yıkılmaz ama ortada kalır bence. Normal vakitte çalışmayan jeneratör olağanüstü bir halde inşallah çalışır.


  • sutlu nescafe  (29.03.17 20:30:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.