[]

gümrük sorusu gene

-yurtdışından elektronik mal gelecek.
-malın değeri yasal sınırın üstünde (türkiyedeki satış fiyatı 1000tl'ye yakın)
-alıcı türkiyeye turist vizesiyle girmiş bulunan bir italyan.
-şimdi bu mal gümrükte takıldı diyelim, bu arkadaş, ben italyanım yahu, neden vergi ödeyeyim deyip, gümrükte vergi ödemeden malını alabilir mi?
-italya veya ab ülkeleri ile aramızda buna benzer bir antlaşma var mı? çifte vergilendirmenin önlenmesiyle ilgili yapılan protokol vs. bunu da kapsar mı?

edit: söz konusu mal ticari amaçla gelmiyor, sadece 1 tane getirtilecek.

 
buradan cevap alamazsanız gümrük forum'u deneyin...


  • clementine  (05.01.10 10:53:40) 
valizde geliyorsa sorun cikma ihtimali cok cok az.
kargo ile geliyorsa sorun cikma ihtimali cok cok fazla.

  • cench  (05.01.10 11:52:19) 
Posta yoluyla geliyorsa.
%90 gümrüğe takılacak hele değeri üzerinde yazıyorsa mutlaka böyle olacaktır.
Bu durumda kendinize öncelikle gümrük müşaviri bulmalısnınız.
İtalyan olması durumu kolaylaştırmaz aksine ZORLAŞTIRIR!!! Çünkü bi ton zaten noterden kağıtlar vb gerekmektedir, kişi birde italyan olduğunu vs ispatlamak zorunda bunun için bi ton çeviri falan gerekebilir. Gümrük müşaviri bulduktan sonra size yaklaşık olarak 100-300 lira arası müşavirlik yaparlar. Ürünün vergisi tamamen aldığınız fiyata bağlı tr fiyatına bağlı değil ama yaklaşık vergisi %20 civarı oluyor yani 500 liralık birşey ise gümrüğe yaklaşık 100 lira falan ödersiniz. Yani 500 liralık bir şey için yaklaşık bir 500 lira cebinizden çıkması gerekiyor. Genellikle bu tarz mallar PTT ile gelirse geriye yollamak ücretsizdir!!! Bu şansınızı değerlendirip sadece kargo parasından olmayı tercih ediniz. Ben size bunu tavsiye ederim.
  • d3d1d4z0r  (05.01.10 12:06:08) 
gumrukforum mantkılı geldi şimdi, hiç denememiştim, umarım işe yarar.
postayla gelecek ürün.
eğer ben vergiyi ödeyeceksem, neden müşavire para vereyim ki, gider vergimi öder malımı alırım yahu.
%10 gümrük vergisi ve %18 kdv (bazı ürünlerde %8 falan)
bunun dışında evet ptt ile gelecek, upsle falan gelip de gümrüğe takılınca, depo parası çok pis koyuyor çünkü. bu arada ürün italyadan geliyor, adam italyan pasaportuyla gidecek almaya, gene de bizimkiler, git bunu notere götür, yeminli tercüman senin italyan olduğunu falan yazsın der mi? bu kadar kıl mı bu adamlar
  • de jure  (05.01.10 17:15:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.