[]

Cinsel yönelim - hiperaktivite tedavisi ilişkisi

Nasıl sorcağımı tam bilemedim, en iyisi durumu anlatayım.
Dün bir anneyle konuştum, soru onun düşündüğü bişey.
Bu anneye kızı lezbiyen olduğunu açıklamıştı, anne durumu öğrenince kabul edemedi, bunalıma girdi. Tedavi alıyor ama hala tam kabullenmiş değil. Neden kabullenmiyorsun bu tavrın ona zarar verir, olduğu gibi abul etmen lazım filan derken konu çocukluğunda aldığı hiperaktivite tedavisine geldi. bi tanıdığının oğlu da aynı tedaviyi almış şimdi o da gaymiş. Acaba kullandığı ilaçların vücutta bu tür bi etkisi olmuş olabilir mi diye sordu. Bilmediğimi araştıracağımı söyledim.
İlaçlardan birini hatırlıyorum , ritalin, diğerini unuttum, siz bilirsiniz veya gerekliyse anneye sorarım.

Bu yönde bir etkii olabilir mi, araştırılmış edilmiş midir?

 
Dunyadaki insanlarin yuzde 10'unun escinsel oldugu tahmin ediliyor. Elbette cogunlugu bunu gizliyor ya da kendileri bile kabul edemiyor. Ornegin Istanbul'da Osmanbey, Tarlabasi, Aksaray gibi yerler travesti seks iscileriyle dolu. Onlarla yatan kisiler gay deneyimleri olduklarini kabul etmiyor. Neyse...

Oran bu kadar yuksekken ve hayvanlarda bile neredeyse 200 farkli turde escinsellik gorulurken bunu yapay bir ilaca baglamak yanlis olur. Roma doneminde hiperaktivite ilaclari yoktu ve gayler toplum baskisi olmadigindan kendilerini gay olarak ifade edebiliyorlardi. Gunumuzde Hindistan'da binlerce yildir gaylik kimi dinlerce kutsal kabul ediliyor. Onlarin da hiperaktivite ilaclari ile baglantisi yok.
  • Traveller  (26.03.17 11:08:47) 
bu anne kızının ilaçlardan bir "hastalık" kaptığını düşünüyor ve siz onaylarsanız yani ilişkisi olabilir derseniz rahatlayacak. belki kızını "onun elinde değildi ne yapsın" diyerek kabullenecek.

ancak böyle söylemek hem bilimsel hem de etik açıdan yanlış bence.
  • peace.on  (26.03.17 11:18:51) 
@Traveler, evet onları biliyorum da ilaçların olmadık etkilerini de duyuyoruz. Böyle bir olasılık varsa ortaya koymak lazım.

@divine rapier, araştırılıp farkedilenler ortaya dökülüyor mu ki... Robert De Niro'nun otizme neden olduğu düşünülen çocuk aşılarıyla ilgili haber yapacak gazetecilere ödül vadettiği bir dünyada yaşıyoruz.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.03.17 11:30:13) 
@peace.on, hastalık kaptığını düşünüyor demek doğru olmaz, etksini sorguluyor. Ve onaylarsak kabul edecek diye bişey yok, yine kabul etmeyecek çünkü yaşadığı toplumda karşılaşacağı zorlukları kızı için istemiyor. Hiçbir ebeveyn evladının toplumdan dışlanmasını, hor görülmesini, ötekileştirilmesini bu nedenle acı çekip mutsuz olmasını istemez. Biz sosyal varlıklarız neticede.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.03.17 11:34:45 ~ 11:40:22) 
farkli cocuklarla ne yapacagimizi bilemiyoruz, sonra garipler "ben niye boyleyim?" diye diye kendilerinde baska gariplikler buluyorlar.

dikkat bozuklugu ve cinsel yonelim iliskisi hakkinda birsey okumadim. dusunuyorum da, yazmak da cesaret ister: lgbti olgusu hassas konu.

o anneye demek lazim ki, o cocuga cok yakin olsun. yargilamasin onu, macesarisini sevgiyle izlesin. cocugun anne ya da babayla sorunlari varsa, toparlamaya calissinlar. beraber terapiye gitsinler, mesela. hersey yoluna girecektir.
  • e haliyle  (26.03.17 11:41:26) 
Concerta kullaniyorum. Gay degilim. Sacmalik. Cocugunu yargilamayip yaninda durmasini ogrenmeli. ADHD ilaclariyla alakasi yok bu isin. Hatta herhangi bir ilacla alakasi oldugunu sanmiyorum.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (26.03.17 11:43:38) 
@divine rapier, sorgulamak karşısında olmak mıdır sence? hakkaten yani?


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.03.17 11:44:24) 
@e haliyle, anne kızını yargılamıyor, onun için endişeleniyor. kızın beraber olduğu arkadaşı evlerine geliyor, birlikte yemek yiyip zaman geçiriyorlar filan. baba ve abi de durumu biliyor, ailede " hayı olmaz" diyen karşı çıkan kimse yok. anne içsel olarak üzülüyor üzüntüsünün nedeni kızının cinsel yönelimi değil toplumdan göreceği zarar. anne epeyce yol katetti ben de konuşuyorum aile dışında bilen tek kişiyim. benim uğraşım annenin içsel olarak kabül etmesine yardımcı olabilmek. ancak bu kolay değil. şöyle düşünmek lazım, çocuğun sigara kullandığında eğer sonuçlarına vakıfsan onun için üzülürsün, içmesini istemezsin ama engel de olamayacağını bilirsin. zamanla onun zararını anlayıp vazgeçmesi için elinden geleni yaparsın. örnek durumu tam karşılamıyor biliyorum sigara alışkanlığı (bağımlılığı) ile cinsel yönelim farklı şeyler. şimdi anne "ben sigara içtiğim için mi o da kullanıyor" nevi bir soru soruyor. Bunun her sigara içenin ailesinin de içtiği anlamına gelmediğini biliyor.
Annenin içsel olarak kabul etmesi şu nedenle önemli; ancak o zaman kızına gerçek anlamda yardımcı olabilir, onun karşılaşacağı zorluklarla yüzleşmesine, kendini o yönde kuvvetlendirmesine yönderlik edebilir.
Tedavi alıyorlar. Terapi değil de psikolojik yardım alıyorlar.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.03.17 12:10:05) 
2 kişi çok küçük bir örnek kümesi, çok saçma böyle çıkarımlar yapmak.


  • Adramelekhh  (26.03.17 13:20:58) 
anneye Listag öneriyorum. bi filmleri var belki kabullenmesine yardımcı olur ve bi neden aramayı bırakır. bunların toplantıları vs var onlara katılabilir. listag.org


  • allaccess  (26.03.17 13:45:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.