[]

Irk ile ulus arasindaki farki biliyor musunuz?

Sanirim bu iki sozcuk cok karistiriliyor. Bir anket size irk (ya da race) sorarsa ne cevap verirsiniz? Ornegin Turk mu dersiniz?

(Birkac duyuruda birileri Turkleri irk olarak yazdi, ornegin biri Turkiye icin "irkimin ulkesi" demis, anlatmaya calistim da ise yaramadi sanirim. Yanlis bilgileri nedeniyle irkciligi iyi bir sey olarak goruyorlar, ulkesini cok seven kisi irkcidir falan gibi.)

Siz bu ikisini ne olarak tanimliyorsunuz? Hangi irktan oldugunuzu dusunuyorsunuz?

Ornegin benim nereli oldugumu bilmeyen Amerikalilar icin 'beyaz' gorunuyorum, sanirim nedeni kumral sac, yesil goz, beyaz ten. Ancak Turkler genelde 'mixed race' olarak goruluyor.

 
ben büyük oranda türküm. ırkım bu. ulus yani nation kelimesi ülke toprakları içerisinde yaşayanları ifade eder. yani türkiyeliyim dediğinde ulusum olmuş oluyor.

türkiyede ulusalcılık diye bir muhabbet var atatürk milliyetçiliği bu işte. amerika da bir ulus devlettir. vatandaşının ırkına bakmaz(en azından 30 senedir falan).
  • tuzumkuru  (25.03.17 02:53:41) 
Ergi deniz özsoy'un bir seminerine katılmıştım. Ben türk'üm kürt'üm x'im diyenler biz evrimsel biyologlara cok komik duruyor demişti. Yaptıklari bir deneyde 7 göbek türk oğlu türküm diyen tipler %40 yunan %30 arap %30 türk falan çıkıyormuş. Bu sadece bizim coğrafyaya ait değilmiş. Dünyanın her yerinde boyle sonuclar çıkıyormuş.

Siyam kedisi falan gibi üretim bir nesil yaratmadığın sürece türkum vs demek sacma. Hepsi birbirine girmiş durumda ayrıştırılamaz şekilde.
  • rucka boji  (25.03.17 03:17:55) 
youtu.be

Bu da bonus hatta
  • rucka boji  (25.03.17 03:19:40) 
Videonun ırkçılık karşıtı kampanya amaçlı oluşturulmuş kurgusal bir içerik olup olmadığını bilmiyorum. Ama bu testler yapıldığı zaman bu tarz sonuçlar çıktığını bizzat birinci ağızdan duyduğum için paylaşmakta sakınca görmüyorum.


  • rucka boji  (25.03.17 03:26:41) 
@acemi tür diyemezsin. Tür olarak insanız. Etnik köken demek daha doğru. Irk kelimesi kalıtımsal bir ortaklığı ifade eder. Soy olarak bir saflığı ifade eder alttan alta. Dolayısıyla dedigin gibi sosyoloji bilimi bunun cevabına daha kültürel bir ortaklık katarak cevap verebilir. Ancak kültürel ortaklık dedigin kavramı zaten ulus kelimesi tanimlar. Irk vurgusu yapanlar bundan fazlasını ifade eder. Kan kelimesini kullanırlar mesela. Kanim x derler. Onun 'ırkından' olmayana kansız derler mesela. biyoloji biliminin buna cevabı da doğal olarak, kardeşim senin gen dizilimine baktık dedigin gibi degilsin, sentezsin olur.

@vegas ben de ilber hocadan farklı bir sey demiyorum ki dostum. Saf ırk, turan, cengizhanin torunu, ötüken vs vurgusu yapanlar dedikleri gibi değiller, sentezler. dolayısıyla O VURGULARI YAPARAK türküm demeleri sacma. Cunku tekrar soyluyorum onlar bir saflıkla, ari olmakla övünüyorlar. Dolayısıyla ilber hoca burada dikkatini çektiyse biyolojik bir tanim degil daha kültürel bir tanıma giderek konusmus. Yani bunun biyolojik olarak zaten mumkun olmadigini soyleyip ulus kavramıyla ic ice bir tanım yapmış. Ben bunu reddetmiyorum ki. Ben bugun bir cümleye baslarken fransizlar, italyanlar diye başlıyorsam bu zaten bunu kabul ettigim anlamına gelir. Ama ben cumleye fransizlar diye baslarken ari fransız ırkını değil fransız ulusunu kast ederim. Demek istediğim bu. Ben saf türküm, 7 ceddim turktur, orta asyadan geliyorum diyen adam yanilgi içinde. Onun bu aşırı "saf ırk" söylemi komik. Demek istediğim bu.
  • rucka boji  (25.03.17 03:57:12) 
Dedesinin dedesinin türk olduğunu, soylarının orta asyaya uzandığını, aileye bir kürt kızı gelirse doğacak çocukların hayırsız olacağını söyleyen arkadaşım vardı.

Dısarıdan 1 adet kürt geni gelirse bozulacağını sanıyor adam. Gen dizilimine baksan %25 kürt çıkabilir mesela. Saf olmadığı bilimsel olarak kesin ama.

Bahsettiğim kesim bu. Yoksa hepimiz burada doğduk. Türkçe konusuyoruz. Yabancılar sorduğunda türküm diyoruz. Buraliyiz. Türküz. Bu sekilde türküm demek saçmadır asla demiyorum.
  • rucka boji  (25.03.17 04:02:01) 
türk ırkı bence doğru bir kullanım değil. ırk dediğimiz şey kültürden bağımsız genetik özelliklere göre değişen bir şeydir. türkle yunanı ayıran genetik değil kültürdür. ırk olarak da üç denemez ama daha az sayıda ırk vardır. ırk köpeklerdeki golden ve terrier farkı gibi işte. hepsi biyolojik olarak canis familiaris türüne ait ama ırkları farklı.

ayrıca türk ırkı diyen birine direkt kafadan eksi puan yazarım, çok büyük olasılıkla kafatasçıdır. ırk, millet, din gibi unsurlara göre hala bu çağda insanları ayırandan hayır gelmez
  • nundu  (25.03.17 05:27:00) 
Türk Alman İtalyan vs, bunlar tabii ki ırk değil bugün, sadece belli sınırlar içerisinde bir arada yaşamaya başlamış aynı kültürü paylaşan insanlar topluluğudur. Bunu ırktan çok ulus kavramı karşılar. İnsan ırkı, biyolojik anlamda, tek bir ırktır günümüzde. Bir topluluğun ırk ayrımının yapılabilmesi için, o topluluğun diğer topluluklardan tamamen izole yaşaması ve hiçbir gen akışının sağlanmaması gerekir. Bugün bu nedenle, biyolojik anlamda, ırklar tamamen ortadan kalkmış durumdadır. Sadece birkaç Amazon kabilesi bu anlamda izole olup kendi ırkının özelliklerini korumuşlardır, onun dışında böyle bir durum yoktur. Bugün ırkıyla en çok övünen 2 toplum, aynı zamanda bilimsel anlamda DNA'sı en çok karışmış 2 toplumdur: Türkler ve Almanlar. Bu da bu anlamda baya ironik bir durum. Günümüz Türkiye'sinde ben Türklüğümle gurur duyuyorum diyen insanın gen haritası çıktığında Rum/Romalı Ermeni Kürt, her türlü DNA görülebilir kendisinde. Türk diye bir ırkın oluşması için Türklerin Ortaasya'daki çadırlarından hiç çıkmaması, etrafındaki beyliklerden hiç gelin almaması ve kendi içinde izole olarak yaşaması gerekirdi. Aynı coğrafyada yaşamak aynı fiziki özellikleri taşımak, misal çekik gözlü ya da siyah olmak, ayrı bir ırk oluşturmaz. Bunlar sadece atalarımız Afrika'dan Dünyaya yayılırken geçici olarak izole olmalarından kaynaklanan bir durumdur, daha sonra bu izolasyon ortadan kalkmış, farklı toplulukların genleri birbirine karışarak biyolojik anamda ırk ayrımını ortadan kaldırmıştır.


  • angelus  (25.03.17 10:44:04) 
ırkçılık denen şeyin zaten bilimsel değil sosyolojik bir olgu olduğunu düşünüyorum. aşırı gerizekalı olmayan bir ırkçı bile (tabii eğer varsa öyle bi şey) safkan ırk (etnisite) filan diye bir şey olamayacağı, kendisinin de (anadolu için konuşursak) rum-türk-kürt-arap-ermeni ortak ''tohumu'' olduğunu az buçuk bilir. buna rağmen de ırkçılıktan vazgeçmez, yaşasın ırkımın turan ülküsü diye ortalıkta meczup gibi dolaşır.

bunlar bilimsel değil duygusal motivasyonlardan beslenir. değersizlik ve aşağılık duyguları aşırı yoğun olduğu için, önemsiz bir özelliklerine yüce bir değer atfederek değerli hissetmeye çalışırlar. bu yüzden kendini patlatacak kadar radikal dinci olan bir kafa ne kadar sağlıklıysa ve iletişime açıksa, bunlar da o kadar sağlıklı ve iletişime açıktır. bunlarla bilimsel bir düzlemde ırk/tür tartışması yapmak bir verim sağlamaz :)
  • otonomo  (25.03.17 11:01:54 ~ 11:41:44) 
Bana bunu türkçe soran olmadı hiç. Yabancı dilde sorulduğunda "middle eastern" diyorum.


  • ganbatte  (25.03.17 11:51:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.