[]

High Functioning Sociopath

Merhaba,

Geçtiğimiz ay içerisinde, A.B.D.'de Duke Üniversitesi'nde klinik psikoloji alanında doktora yapan birisi ile tanıştım. Kendisi ailevi sebepler ile eğitimine bir süre ara vermek zorunda kalıp İstanbul'a geri dönmüş.

Mental olarak çok sıkıntılı olduğum bir süreç içinde kendisi ile tanıştım ve bayağı kendimi açığa vurduğum uzun muhabbetler ettik bir haftasonu boyunca (sabah ve gece). Klinik olarak geçerli olmayacak bu söylediğim ama, bence seni uzun süredir tanıyor olsam, seni bir "high functioning sociopath" olarak tanımlardım dedi.

Bir süredir inceliyorum bu kavramı ve ne yazık ki, adeta tüm semptomların karşılayan bir örnek gibiyim.

Hayatınızda bu tanıma uyan, bu şekilde teşhisi koyulmuş kimseyi tanıyor musunuz? Kendisinin söylediğine göre, tüm high functioning sociopath insanlar tehlikeli olmak zorunda değilmiş, bende de böyle eğilimler mevcut değil zaten ama yine de bununla ilgili bir şey yapmalı mıyım bilemiyorum.

Tavsiyelerinize açığım.

 
sherlock kendini öyle tanımlıyordu.

çevremde yok maalesef, başka birinden daha görüş al
  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin_yine  (23.03.17 13:41:43) 
hiç yanlış anlamayın ama kendi çapında yürümüş gibi geldi bana.

kendinizi özel hissettirmeye çalışmış işte derdim. ciddi bir şey görse, korksa yakınınızda bulunmazdı.
  • kurnaz  (23.03.17 13:44:18 ~ 13:45:13) 
başlığı görünce overwatch ile ilgili bir şey soruyorsunuz sandım ama yine de cevap vermeye çalışayım.

reaper diye bir karakter var, bam güm adam öldürüyor, metalci (!) giyinişi var vs. onun voiceline larından birisi "i am not a psychopath, i'm a high functioning psychopath".

sizdeki sayko değil, sosyopat mış gerçi ama, yani lafın kısası; benim çevremde tanıdığım tek high functioning psychopath reaperdır.
  • safepassage  (23.03.17 14:19:06) 
sosyopat dediğiniz insan bildiğin duygusuzdur. yüksek işlevli olması için yüksek zekalı ve bu zekayı da kendi hayatını başarılı bir şekilde kurgulayacak şekilde kullanabilmesi lazım.

siz mesela hasta bir çocuk görünce üzülen insanlara şaşıran, ağlayan insanlara anlam veremeyen, duyguları hissetmeyip sadece diğer insanlara baka baka taklit eden, doğal davranmak gibi bir şeyi hiç bilmeyip tamamen içinde bulunduğunuz durumun gereklerini düşünüp hesaplayarak hareket eden, her ağzınızı açtığınızda ''... dersem ne işime yarar, ... dersem ne işime yarar'' diye düşünerek aynı tonda doğru/yalan söyleyebilen biri misiniz?
  • otonomo  (23.03.17 14:27:44 ~ 14:30:03) 
otonomo+1

çok doğru açıklamış. Senin şu duyuruyu açman bile high functioning sociopath olmadığını gösteriyor, çünkü duygu belirtisi yaşamışsın, kendi içini dökmüşsün, etkilenmişsin. H.F.S olsan bunların hiçbiri olmaz.

"House MD" dizisinde 6. sezon 12. bölümde bir tane high functioning sociopath'la uğraşıyorlardı. İstersen o bölümü izle. Bölümün adı "Remorse".
  • harzem  (23.03.17 14:42:37 ~ 14:43:16) 
safepassage: önceden de söylediğim gibi, şiddete yönelik bir eğilim sahibi değilim.

otonomo: teşekkürler, güzel bir bakış açısı yakalamışsınız.

bahsettiğiniz duygu dışavurumlarından bazıları benim için geçerli. Hasta bir çocuk görünce üzülen insanlara şaşırmıyorum, hatta bazen ben irrasyonel şekilde üzülüyorum ama bunu kesinlikle dışarı yansıtmıyorum. Dışarıdan baktığınız da tamamen duygusuz bile görünüyor olabilirim. Bazı duyguları kesinlikle anlamıyorum, diğer insanları taklit ederek topluma olabildiğince entegre olmaya çalıştığım anlar oldu. Ama söyledikleriniz arasında benim açımdan en doğru olanı mesela, "ağzımı her açtığımda ne dersem işe yarar" kısmı örneğin.

Tüm bunlardan yola çıkarak bu high functioning sociopath kavramının, tıpkı otizm ve cinsellikte olduğu gibi bir spektrum olduğu kanısına varıyorum.

harzem: söylediğin bölümü izleyeceğim, ilgimi çekti. Teşekkür ederim.

Bu konuda uzman yorumu yapabilecek bir profesyonel tanıyan varsa, tavsiye edebilir mi?
  • dusunuyorumoyleysevurun  (23.03.17 15:44:22) 
mental rahatsızlık yakıştırarak kuul görünme işi ergenlikte bitiyor sanıyordum ben. böyle saçma bir şey üzerinde niye bu kadar düşündün onu da anlamadım. böyle bir endişen, kaygın varsa gidip bir uzmanla "hasta" sıfatıyla görüş. ben insanları analiz ederim yeaaa deyip böyle siksok çıkarımlar yapan tipleri de ciddiye alma, isterse peygamber olsun.


  • der meister  (23.03.17 16:47:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.