[]

Amerika'da kaçak çalismak

merhabalar. su an dil okulu icin amerika birlesik devletlerinde olan bir arkadasimla gorustum gecenlerde. onun da orada uzun suredir yasayan kuzeni var onun yaninda. hatta tam konusurken bir onceki isini begenmeyip birakmisti ve yeni bir yerle gorusmeye gidiyordu. mevzu bu tarafa kayinca is bulmanin kolay oldugunu (bahsettigim isler vasif gerektirmeyen bulasikcilik gibi isler tabi) kacak olarak calismanin sikinti olmadigini soyledi. zaten kimsenin yolda cevirip kimlik falan sorgulamadigini, aldigi maasla da biraz dusuk standartlarda olsa da kuzeniyle birlikte gecinebildigini soyledi.

guvendigim bir insan ama bana yine de birazcik abartiyor olabilir gibi geldi. dogru mu soyledikleri? ingilizce bilen/konusabilen biri olarak amerika'ya gitsek, kacak olarak is bulup calismak sikinti olur mu? dedikleri kadar rahat bir ulke mi?


 
2 yıldan fazla abd'de yaşadım. kaçak çalışan çok var doğru, ama yakalanırsan anında sınırdışı edilirsin.
bunun yanı sıra sigorta yaptıramaz, hastaneye gidemezsin, herhangi küçük suçtan mağdur olduğunda polise gidemezsin, legal olarak araba alamaz, muhtemelen kolay kolay ev kiralayamazsın.
ha turist vizesiyle gidip, max 6 ay kaçak çalışırım dersen belki daha rahat olabilir.

neticede abd hukukun çatır çatır işlediği bir ülke ama sosyal bir devlet anlayışı yok. ayrıca lower class olduktan ve amerikan rüyasını yaşayamadıktan sonra amerika'da yaşamanın bence çok anlamı da yok.
  • cedex  (23.03.17 10:07:31) 
evet, amacim tam olarak turist vizesiyle gidip max 6 ay kalmak. daha fazlasini ben istemiyorum zaten. bu surecte kacak calismaktan bahsediyorum. gocme/kalma durumu yok.


  • icim urperiyor  (23.03.17 10:15:44) 
benim arkadasim iki seneden fazla kacak calisti ama ilk iki senesi dil okulunda gecti, sanirim yari ogrenci statusunde sayiliyorsun o zaman ve tehlike arz edilmiyor. Son senesinde de belli sıkıntıları olmuştu.

tek basina ev kirasi zor, diger giderlerin var. pizzacilikta + tip iyi para var demisti. lokasyon: new jersey keza baska arkadasimiz da boston'da kalmisti. o da pizzacilik iyi kazandiriyor demisti. tabi nereye kadar yapilir? calisma saatleri vs. dusunmek lazim. pasaport icin de altı ay hakkınızı sonuna kadar kullanmayin derim, bir sonraki alımda terslik cıkmasın.
  • evimin paspasi  (23.03.17 10:56:43) 
abd de ayak işleri olan yerlere giripte para kazanmak aşırı aşırı zordur. ne aldığın düşük parayla karnın doyar, ne de gezebilirsin. tam anlamıyla eşşek gibi çalışıp, pestilini çıkarırlar iş-yatak arası gider gelirsin. yok ben özgüven kazanıyım, dil öğreniyim, 3-5 yer görüyüm diyorsan olabilir. diğer türlü çok para kazanıp şunu şunu yapıcam şurayı gezicem falan diyorsan hiç düşünme. bir kere abd'de otobüs diye bi kavram bile yok. araban olması şart ki düzgün bir şey için bi 5-10 bin dolar gözden çıkarman lazım. daha bunun fahiş ev kirası var.


  • aat bh  (23.03.17 12:10:40) 
@aat bh

asiri zor olan is mi, isi bulmak mi?

veya sunu sorayim, isi bulmak kolay mi dedikleri kadar?
  • icim urperiyor  (23.03.17 17:42:35) 
İş bulmak çok zor değil ama bulduğun işler seni çok yoracak ve az para alacağın işler oluyor genelde. Zaten kaçak olduğun için işveren de minimum wagein bile altında veriyor. Kira+yaşam masrafları için günde 10 saat kadar çalışman gerekebilir ki zaten sonra da eve gelip uyumaktan başka bir şey istemezsin.

Benim okulumdaki arkadaşlarım New York'ta ünlü restoranlarda Bile çalıştılar, kaçak olarak garsonluk yaptılar. Ben o cesareti gösteremedim açıkçası, yakalanırım vs diye.

Turist gibi gideceksen ve zaten biraz paran varsa giderken, haftada 2-3 gün çalışıp kalan zamanda gezmek mantıklı olabilir. Ama sırf çalışacaksan çok saçma.

Bir de şöyle bir şey var, bazı yerler (özellikle Türk işverenler) deneme süreci diye alıp, 1 ay çalıştırıp sonra para vermeden yolluyorlar seni. Bunlara da dikkat etmek lazım.
  • april12th  (23.03.17 18:46:19) 
3 ay çalıştık hiç kimse kimlik pasaport sormadı.


  • intihar etsem de kendime gelsem  (23.03.17 18:54:52) 
@intihar..

nerede calistiniz acaba? is cok yorucu muydu, ucret ne kadardi?
  • icim urperiyor  (23.03.17 19:54:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.