[]

motordan anlayanlara sorular hazırladım [yağ yakma, rektefiye vs]

selamlar,

99 model focus, 220.000km'de, LPG'li. motorun çok hızlı yağ eksiltmesi (100km'de 1L [evet yüz km'de bir litre]) ve hafif titreşimli ve çekişten düşük çalışması sorunları vardı.

ustaya ilk götürdüğümde bujileri sökünce bir tanesinin katran benzeri bir madde ile (yanmamış yağ) kaplı olduğunu gördük. bujiler değişti, yağını tamamladık, başka sıkıntılarını giderdik, motor düzgünce çalışmaya başladı. iki gün kadar da düzgün kullandım fakat 4., 5. günde (yani en fazla 200km yol yapmışımdır) hem yağ lambası göz kırptı hem de çekişi ve çalışması eski haline geri döndü aracın.

bu durumda tekrar ustaya götürüp bujileri söktüğümüzde yine aynı silindir bujisinin (daha 5 gün önce takmıştık, yeni) yanmamış yağ/katran kaplı olduğunu gördük. ayrıca bu silindirdeki pistonun tepesinin de siyah katran benzeri madde ile (yanmamış yağ) kaplı olduğunu fakat diğer pistonların temiz olduklarını gördük.

araç bu haliyle gaza yüklenince egzostan mavi duman da atıyor.

dediler ki motor yapılacak. üst motor kapağını açıp bakacağız, üst motorla kurtarıyorsa sadece bu kısım, gerekirse de tam motor yapılacak. söylenen fiyatlar da pek iç açıcı değil - 2400~5300 TL aralığında bir masraf bekleniyor.

bu işlerden anlayan varsa bir yorum yapabilir mi?

ben özellikle bu tek silindirin yağ kaplı olup da diğerlerinin temiz olması durumunun ne anlama gelebileceğini merak ediyorum.

bir de bu söz edilen masrafın içerisinde yağ pompası, devir-daim pompası, debriyaj baskı/balata, triger seti, V kayışı/bilyesi vs gibi pek çok normalde değişmeyecek parça da var ki bunlar da yüklü bir miktar tutuyor (rektefiyenin kendisinden daha çok tutuyor). bu parçaların değişmesi konusunda "motoru dağıtmışken eski parçaları geri takıp riske girmeyiz" açıklaması yapılıyor. mantıklı mı sizce? yani örneğin bir yağ pompası normalde değişmeyecekken böyle bir olayda neden değişsin ki?

bir de bu işleri ankara'da yapacak birilerini tavsiye edebilir misiniz?

teşekkürler.

 
Başka bir ustaya daha gösterin. Piston kurum bağlamış ve motor yağ yakıyor. Kompresyon sekmanı da dahil olmak üzere yağ sekmanlarını kontrol ettirin. Bu sıkıntılar motor gücünün ve veriminin düşmesine sebep olur. Triger kayışı değişimi yapıldıysa dişler tam düzgün takılmamış olabilir.


  • hayde bre  (22.03.17 11:24:18) 
motor ustama yönlendirebilirim. arabayı gösterir fikir alırsın en azından. şaşmaz'da.


  • battal gemalmaz  (22.03.17 11:34:29) 
Yağ eksilten aracın bujisinin değiştirilerek sorununun çözüleceğini düşünmek büyük cehalet ilk işin ustanı değiştirmek olsun.


  • delicevat  (22.03.17 12:35:51) 
sorun tek silindirde ise büyük ihtimal yağ segmanı değişimi sizi kurtaracaktır. ayrıca o pistonun subabları da kontrol edilmeli.


  • orpheus  (22.03.17 15:10:57 ~ 15:16:48) 
@hayda bre, @orpheus
yağ/kompresyon sekmanı ve sübapların kontrolü motoru açmadan gerçekleştirilebilir mi? yani mümkün olan en az işçilik ile arıza tespiti nasıl yapılabilir bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?

  • mevtagezer  (22.03.17 17:16:56) 
kompresyon ölçümü buji yuvasından takılan bir aparatla yapılıyor.
subaplar ve ilgili parçalar motoru açmadan sadece üst kapağı açarak yapılabilir. bi kaç saatlik iş fazla pahalı olmaz. subablardaki aşınma ve lastiklerinde sorun varsa zaten gözle görünür o.

segman değişimi için motorun açılması şart. önce yukardakileri denemek lazım.
  • orpheus  (22.03.17 18:24:54 ~ 18:25:34) 
delicevat +1, yağ pompası, devir-daim pompası, debriyaj baskı/balata, triger seti gibi ekipmanlarının senin sorunun ile alakası yok. 220 bin km'deki bir motor hazır açılmışken değiştirelim tekrar motor indirilmesin diye düşünürsen evet değiştirilebilir, fakat zamanı geldiğinde bahsi geçen parçalar değiştiyse boşuna masraf. Şu an ben kendi aracımın motorunu indirdim evde tek başıma, fakat rektefiyeye girmesi gereken parçalar oldugundan eskiden beri tanıdıgım bir ustaya götürdüm parçaları. Rektefiye için 700 tl, motorun toplanıp takılması için 650 tl fiyat aldım, diğer parça masrafları hariç. Ford için maalesef bildigim bir usta yok :/


  • mirty  (22.03.17 18:33:40) 
@mevtagezer segmanların kontrolü için motorun açılması şart.


  • hayde bre  (23.03.17 13:59:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.