[]

İntihar etmeyi kafasına koymuş birini nasıl vazgeçirebiliriz?

Dün burada exit bag soran bir duyuru kullancısı daha sonra duyurusunu sildi, önceki duyurularında da intihardan bahsettiğinden kendisine mesaj attım ve ısrarla yaşamak için hiçbir neden bulamadığından, yaşamına bir son vereceğinden bahsediyor.

Ne yapmalı, nasıl yaklaşmalı arkadaşlar?


 
Gerçekten intihar etmeyi kafaya koyan insanlar bunu ortalıkta söylemezler, engellenme ihtimalleri dahi olmasın diye. Zaten gerek mehmet pişkinde gerek avmde aşağı atlayan psikologda ve diğerlerinde gördüğümüz üzere intihar edene kadar kimseye 'intihar edeceğim' imasında bile bulunmazlar.

İntihar edeceğini ima etmek, duyurma çabasında bulunmak vs genelde yardım çığlığıdır, aslında kararlı olmayan ama etrafından ilgi bekleyen insanların ortak özelliğidir, bir sonraki aşaması da intihar ediyorum diye mesaj atıp kurtarılmayı bekleyerek ihara teşebbüs etmektir.

Sonuç olarak, ben gerçekten intihar edeceğini düşünmüyorum. False negative prediction gibi olmasın ama intihar konusu genel olarak bu şekilde.

Vazgeçirmeye çalışmayın, intihar konusunu kapatın ki intihar etmekten bahsederek ilgi çekme çabası olmasın. Yardımcı olmak istiyorsanız konuşarak, paylaşarak, vakit geçirerek vs destek olabilirsiniz.
  • bir nick var benden iceri  (21.03.17 01:20:18) 
Yaşamak istemeyen tek kişi değildir sanırım.
İnsan yaşamına son verebilmeli zamanı geldiğinde.

  • Playground Love  (21.03.17 01:28:49) 
Bu benim aklıma geliyor bazen. Tam intihar etmek üzere olan, hiç tanımadığım birine en yakında ben olsam o an ne derdim, nasıl ikna ederdim diye düşünüyorum.Muhtemelen şöyle şeyler derdim:
Oğlum manyak mısın, herkesi çok mu mutlu sanıyorsun, herkesin hayatını dizilerdeki gibi mi zannediyorsun? Hem hepimiz deliyiz bıkkınız zaten, neyle, kimle rekabet ediyorsun, neyi, kime protesto ediyorsun ölerek? Hayat nasıl öleceğine karar verme özgürlüğü değil, mutlu olmaya çabalamaya uğraşmaktan ibaret. Mutluluk her zaman olmuyor, bazen oluyor, bazen olmuyor, sonra tekrar geliyor. Önemli olan aklı selim davranarak mutlu günlerin geleceğine inancını korumak, bunun için mücadele etmek, elinden geleni yapmak.Bak şu yapmaya kalkıştığından ileride pişman olacaksın.Aklına geldikçe utanacaksın, emin ol.Hepimiz bardağı taşıran şeyler yaşıyoruz, boşluğa düşüyoruz, anlamsızlığa düşüyoruz ama bak hala hayattayız.Hissettiğin her ne ise çok zor olduğuna inanıyorum ama üstesinden gelinemez değil.
Hadi in aşağı da sana iskender ısmarlayayım böyle cozur cozur tereyağlı.Olum iskenderin olduğu dünyada intihar edilir mi lan
(BAŞARAMADI)
(müslüman olduğunu sezersem oradan, kaderden, cennet cehennemden yürürüm)
  • AWD  (21.03.17 01:31:53 ~ 01:36:24) 
"Gerçekten intihar etmeyi kafaya koyan insanlar bunu ortalıkta söylemezler." diye bişey yok.

Aslında o son çırpınıştır. Son bir defa yardım eli uzatılsın ister.

Ne yapmalı, nasıl yaklaşmalı...
Yaşama sebebi yaratmanız lazım. Onu hayata bağlayacak meşgale bulmalısınız.
  • gkn  (21.03.17 01:33:46) 
bir an önce profesyonel yardım +1


  • sargeras  (21.03.17 01:44:34) 
Yalnız mıymış, evde mi, dışarıda mı? Hangi şehirde acaba, dışarda bi buluşma gibi bişi ayarlanabilir mi ki.
Ailesini hatırlatabilirsin, onu sevenleri üzeceğini söyleyebilirsin. "iyi de onlar için niye katlanayım ki" diyecektir belki. Başka çözümler bulunabileceğini söyleyebilrisin.
aklıma geleni yazıyorum, kişi hakkında hiç bilgi olmayınca yöntem belirlemek zor. Burada psikolog arkadaşlar var duyurunu görürlerse daha sağlıklı tavsiyelerde bulunurlar.
Hastaneye yönlendirmeyi denemişsindir sanıyorum, ara ara yine denemeye devam et.
Eskiden alo intihar hattı vardı kapamışlar şimdi baktım. alo zehirlenme hattı var bi doktorla görüşemezsen onlardan da yardım isteyebilirsin.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (21.03.17 02:05:01) 
yıllarca hastanelerde calistim, acil servislerde onlarca intihar eden gördüm. bu sebeple söyle yap böyle yap diyen insanlardan daha cok tecrübeli oldugumu söyleyebilirim.

1- öncelikle sen bir sey yapma, bir uzman yardimi al. hic bilmeyen birisinin kalp masaji yapmasindan farki yok yaptiginin.

2- dikkat cekmek icin intihar edenlerin bunun bilinmesini sagladigi dogru ama intihar egilimlerinde ve uygulamalarinda tek bir pattern yok. hatta şunlari da gördüm, aslinda intihar etmeye degil de dikkat cekmeye calisanlar da, neyi nasil yapacaklarini bilmediklerinden ölmüs oluyorlar bazen.

3- internet üzerinden her intihar edecegim diyene inanmayin. mümkünse iletisim bilgilerini alip teyit edin ve 112 ye haber verin - telefonunu istemeyi kastetmiyorum. oturdugu yeri, adresini dolayli yoldan sohbet ile ögrenmeye calisin. intihar edecek kisiye mesaj atarak msn den dürterek ulasamazsiniz. gidip kapisini bulmaniz ve kapiyi calmaniz gerekiyor. iletisim bilgisini paylasmiyorsa yapacaginiz hicbirsey yok.

4- nasil olsa ölecegiz, bu ne telas diyen gerizekalilara aldirmayin. bu mantikla, ilac firmalarinin ilac üretmiyor, doktorlarin hicbir hastaligi tedavi etmemesi gerekiyordu. intihar egilimi, birden fazla psikolojik bozuklugun ynsımasi olarak ortaya cikabilir. hayat ciddiye alinmasi gereken bir seydir. aksi takdirde binanın altında toplasip atla atla atla diye bagiran ot kafalardan bir farkiniz kalmaz.

5-bir kez intihari deneyen tekrar deneyebilir. bu sebeple, öncesinde sonrasında yanında olabilecek yakinlarinin müdahil olmasi ve sürekli kontrol altinda tutmasi gerekiyor. eger yakini degilseniz, yakinlarina ulasin ve meseleyi onlara havale edin.

6-kimse süpermen degil, her ölecegim diyenin sorumlulugu sizde degil. eger bir yakınınız intihar etmis ve ölmüsse, ilk tepkiniz kendinizi suclamak olabilir. buna gerek yok.

bu vesile ile ataturkiyenin de ruhu şad olsun.
  • thewizardofearthsea  (21.03.17 02:05:02 ~ 02:15:44) 
gerçekten intihar etmek isteyen birisi bunu saklı tutar gibi boş beleş ve cahil cüvelalık içeren bir zırvaya kesinlikle inanmayın. az biraz okuma anlama olsa son aylarda facebook, periscope gibi mecralarda intihar edeceğim diyip 2-3 saatlik yayının sonunda kafasına sıkan bir sürü insan oldu dünyanın farklı farklı yerlerinden.

böyle bir genelleme yapılamaz. intihar süreçleri 10 satır yazı ile yorumlanabilecek bir durum değildir. en hızlı şekilde doktor yardımı alınmalı.
  • ada meltemi  (21.03.17 02:48:14) 
İnsanları kurtarmak zorunda değiliz. Her insanın da illa kurtarılmaya ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Bu yaptığına mesih kompleksi mi tanrı kompleksi mi deniyor tam bilmiyorum ama ikisinden birisi. Çok abartırsan sen de psikiyatrik vakaya dönüşebilirsin.
İntihar verilebilecek en aptalca karar.. ama sence bence. Gerçi robin williams da buna benzer bir şey söyleyip kendini asmıştı sonra :)
Bazı bünyeler kökten yanlış imal edilmiş. Bak kardeş hayat ne güzel sen de gelsene diyebilirsin ama güzelliği hissedemeyen ruha da zorla enjekte edemezsin ki. Hayat sana bana güzel.
Gerçi benim hayatım güzel falan değil. Neyse ki konforsuzluktan, hazzediyorum.
Ötenaziye evet lakin intihar öküzlüktür.

Thoreau dan alıntı yapam madem robin reyisi de anmışken:
"Ormana gittim; çünkü bilinçli yaşamak istiyordum.
Hayatı tatmak ve yaşamın iliğini özümsemek istiyordum.
Yaşam dolu olmayan her şeyi kökünden sökmek ve ölüm geldiğinde aslında hiç yaşamamış olduğumu fark etmemek için."

Yaşamın iliğini emikleyip vadenin dolmasını bekliycen hacı. İntihara meyilli arkadaş, bunu okuyorsan: anlayamazsın.
  • kargn  (21.03.17 03:37:50) 
intihar eğiliminin nedeni kimyasal da olabiliyor. eğer endokrin, nörolojik ya da psikiyatrik bir sorun varsa konuşarak ikna edemezsiniz. acilen profesyonel tıbbi yardım alması gerekli.


  • morguendor  (21.03.17 05:55:53) 
Döverim, ciddiyim. işe yarıyor.

insan istediğinde yaşamına son verebilmeli geyiği azalarak bitmeli bence. intihar etmeyi düşünen insan sağlıklı karar verebilme yetisini kaybetmiş insandır. daha önce de başımıza geldi duyuruda bir kaç defa intihar vakaları, bunların içinde cidden intihar etme teşebbüsünde bulunup 2 yazar tarafından girişimi bertaraf edilen de oldu, dikkat çekmek için "ben intihar ediyorum birleşirim (seks) böyle hayatla lan" deyip 2 gün sonra eski kız arkadaşına "neaber yavru" diye mesaj atan da. ama kimin hangi amaçla bunu yaptığını bilemeyiz, dolayısıyla bize düşen mümkün olduğunca engellemek "gel lan az gezelim, belki bi çare buluruz" demek. burada elleme bırak intihar etsin diye ürünlere (mal) bakma sen, çatıdan atlayacak adama "atlamazsan seks işçisi çocuğusun lan" diye bağırıp adam atlayınca "erkek tenasül uzvu" gibi kalan köylü dayılardan zerre farkları yok. bireysel destek ve telkin + profesyonel desteğe yönlendirme yöntemiyle aşılabilir. ve cidden dövebilirsin, hatta ben gelip dövebilirim memnuniyetle. intihar etmek nedir "bir gazete ismi olan amk" gidin sevişin!

edit: moderasyon yetkilisi arkadaş içerikteki küfürlerden rahatsız olduğunu belirtip silme yoluna gitmiş, yazdığım küfürleri yumuşattım. ama içimdekileri değil sayın xxx.
  • Bowie  (21.03.17 11:48:10 ~ 11:49:48) 
intahar düşüncesi insanın kafasına bi girdi mi bi daha çıkmaz.

sadece kısa bir süreliğine üstünü kapatıp yokmuş gibi davranabilir insan.

kendine ve çevresine karşı saklayabilir sadece.

o yüzden boşuna uğraşma.
  • iste o bendim  (21.03.17 12:10:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.