[]

hard diski nasıl geri dönüşü olmayacak şekle getiririz?

ben üzerine bir şey yazılınca daha sonra recovery programlarıyla dönmeye çalışıldığında verilere ulaşılamıyor diye biliyorum ama daha basit bir yol gerek. yani hard diski tekrar doldurup boşaltamam. zaten bu yöntem tam çalışıyor mu emin değilim.

elde bir bilgisayar var ve recovery programlarıyla geri dönüşü olmayacak şekilde formatlamam gerek. ne yapmalıyım?


 
dban.org

bunu indirip cd'ye yazın. 30 kere falan doldur boşalt yapılan bir türü vardı sanırım. daha doğrusu zeroing yapıyor. onunla yapabilirsiniz ama oldukça uzun sürecek.
  • antipodes  (20.03.17 19:17:14 ~ 19:17:45) 
Clean master falan gibi programlar var üzerine 32 kere yazıyor bir nevi yok ediyor diyorlar. Ancak redditte okudugum kadariyla bu programlarin (en azindan ucretsiz olanlarin) plasebo oldugu ve hicbir ise yaramadiklari.

Bilgisayar hocam demişti ki polis illa ki bulmak istese bir sekilde buluyor ustune yazsan dahi. Hatta demişti ki ateşe atıp yak, yanmayan 2cm alan varsa orada kalan bilgiyi dahi çıkarabiliyorlar.

Ben şahsen yeni pc alinca öncekini parçalayıp cope atıyorum.
  • rucka boji  (20.03.17 19:18:51) 
Öncelikle şunu bil (herkes bilsin):

Bir harddiskin yüzeyine bir kere yeni bilgi yazıldığı zaman, eskisinin kurtarılması SADECE TEORİDE MÜMKÜN. Dünyada şu ana kadar üstüne yazılmış harddiskteki eski yazıyı kurtarabilen bir kişi bile olmadı.

7 kere yazma, 30 kere yazma falan placebo. 1 kere yazsan, onu kurtarabilecek firma yok. CIA falan dahil.

Senin yapacağın şey harddiskteki tüm dosyaları silmek, geri dönüşüm kutusunu boşaltmak, CCleaner yüklemek ve CCleaner'daki "wipe drive" seçeneği ile de tüm harddiske baştan sonra sıfırdan veri yazdırarak silmek.

Eğer harddisk'te işletim sistemi kuruluysa, CCleaner kendi yüklü olduğu harddiski silemez, o yüzden başka bir bilgisayara ikinci harddisk olarak bağlayıp yaparsın bu işleri.
  • harzem  (20.03.17 19:27:33) 
@harzem, sen dedikten sonra ingiliççe bi google search yaptım. Gerçekten sadece CIA'in bu dosyaları kurtarabildiğine dair mitler iddialar var. Ama çoğu kişi yalanlamış, mumkun degil demiş.


  • rucka boji  (20.03.17 19:47:39) 
@rucka boji, aynen abi, acayip bilgi kirliliği var. Sebebi de yıllar önce bir kişinin böyle bir şeyin mümkün olabileceğini ortaya atması, başka birinin de böyle bir durum varsa 7 kere üstüne yazmak gerek demesi.

Tabi ki "silinen dosya"lar gerçekten silinmiyor, onları kurtarmak mümkün ve çok kolay. "üzerine veri yazılan harddisk"i kurtarmak imkansız.
  • harzem  (20.03.17 19:59:08) 
En zahmetsiz yöntem : bitlocker veya veracrypt ile tüm diski şifreleyin, şifresini de 30-40 karakter random şekilde yazın, daha sonra son bir biçimlendirme uygulayın..
SONUÇ: tertemiz bir disk yarattınız. geri getirmesi nasayı bile düşündürür.

  • superior  (20.03.17 23:11:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.