[]

İzmir, İstanbul'a göre ucuz mu?

Diğer şehirler İstanbul kadar saçma pahalı olamaz ama son yıllarda İzmir'e akın edildi ya, o yüzden özellikle soruyorum. Yani böyle merkezi ya da güvenli yaşanabilecek yerlerin ismi ve kirası filan ne kadar acaba, genel olarak fikir verebilir misiniz?
Teşekkür ederim.



 
Alsancak ve karsiyaka (bostanli) icin konusuyorum merkezi dedigin icin.

Gida fiyatlari acikcasi istanbuldan cok da farkli degil, belki bir tik dusuk.

Fakat kiralar bambaska, 2000 liraya izmirin en merkezi semtinde oturursun, tramvaya, metroya, vapura da yakin olursun.

Ben ise istanbulda cok da matah olmayan bir semtte 2+1 eve 1500 lira veriyorum iste
  • denizgonen  (19.03.17 18:47:04) 
O "en" olanlardan bikaç tık daha ekonomik olan muhitler nereler?


  • neynep  (19.03.17 18:49:32) 
izmir'in deniz gören ilçelerinde bile istanbula göre ucuzdur. bayraklı falan ucuzdur, çiğli denize bir tık uzaktır ucuzdur, göztepe taraflarını bilmediğim için bir şey diyemeyeceğim.


  • blue eyes white dragon  (19.03.17 18:51:52) 
Evler daha ucuz. m^2'si 3 bin falan gayet iyi evler. Rezidanslar alıp başını gidiyor tabi yine.


  • Lim5  (19.03.17 18:53:38) 
aha ben bunu anlamıyorum.

nasıl ucuz? nasıl nasıl nasıl?

aynı domatesi, aynı ekmeği, aynı yemeği yiyoruz izmirdekilerle.
tek fark kirada. ki izmirde fazla kentsel dönüşüm olmadığı için, insanca yaşayacağınız binalar da pahalı. arkadaşlarımdan biliyorum. 1200-1300tl den aşağı güzel evde yaşayamazsınız. anca 30-40 yıllık binada yaşarsınız bundan ucuza veya şehirden uzakta yaşarsınız.

ee? ben istanbulun merkezinde 1750tl ye kalıyorum şuan. aradaki 500tl mi izmiri çok ucuz yapıyor?

izmirde 2000tl maaş alan pozisyonlar, istanbulda 3500tl den başlıyor.

istanbul neden pahalı söyleyeyim mi?
daha çok alternatifiniz var diye pahalı. para harcayabileceğiniz daha çok yer var. maça gidersiniz, konserler, festivallere gidersiniz, bin farklı çeşit restorana gidersiniz. bunlara gidebildiğiniz için paranız çabuk biter.

yoksa izmirde domates mi daha ucuz, et mi?
elektrik faturası mı doğalgaz mı yoksa internet mi daha ucuz?

bütçenizdeki 500tl lik kira farkı dışında neyiniz dha ucuz? toplu taşıma mı? aylık akbil aldığınızde izmirle arasında taş çatlasın 100tl lik fark olabilir.
  • tchuck  (19.03.17 19:00:13) 
Bayraklıyı çıkar güvenli demissin. Ulasimdan beklentin de soylenir ise daha cok yardimci olan cikar tabi ki. İzmirden beklentin ne yani? Yoksa merkeze 25 dakika banliyo yolculugu otede menemen de var.


  • denizgonen  (19.03.17 19:01:40) 
Gelir ve akbil açılarında katılıyorum. Ama nüfus ve yüksek talepten ötürü kira fiyatlarının yükseklerde olmasından bahsediyorum tchuck. Yeldegirmeni'ndeki döküntü evlerin iki senede 2000lere çıkmasından ve bunun geçmiş, daha büyük örneklerini kastediyorum.


  • neynep  (19.03.17 19:04:21) 
Tabii ki izafi kavramlar ama tek başına kadın yaşanabilecek (böyle bi ölçek verdiren histori kayıtlarına sovgulerimle) bir muhit.


  • neynep  (19.03.17 19:05:59) 
Şunu düşünüyorum özetle, ev arkadaşı ile çıkacağım evin bana maliyeti en az bi 800 olacak aylık. Ve ben burda sokağa çıktığımda (moda hariç) sevdiğim bi yer yok, her yer çirkin ve pis havalı. İzmir uzun süredir aklımda, o yüzden bu durumda mantıklı olabilir gibi geldi ama hiç bir bilgim yok semtler ve yaşamla ilgili (o alsancak ve karşıyaka'yi biliyorum biraz)


  • neynep  (19.03.17 19:09:25) 
Evler ucuz. Tek kişiysen 700 e merkezi yerde 1+1 bulursun. Evler istanbuldaki gibi leş değil.

İmkan varsa muğla marmaris bodruma yerleş. Hatta antalya merkez bile olur.
  • empedokles  (19.03.17 19:42:15) 
eşim izmirli olduğundan bir ayağım sürekli izmirde yıllardır.İzmirdeki kira hariç her şeyin aynı kalitesini istanbulda aynı fiyata bulabilirsin.İzmirin ucuz olduğu bir şehir efsanesi.İstanbulla aynı.


  • turkuaz  (19.03.17 19:52:45) 
Yeme içme siirtte de aynı. Git migrosa yoğurt aynı fiyat. Bazı tarım ürünler ucuz olabilir sadece.


  • empedokles  (19.03.17 19:55:17) 
Kira açısından fiyatlar neredeyse yarısı. İstanbul'da ortalama bir semtteki ortalama bir ev ile, İzmir'de Karşıyaka'da eli düzgün bir evin kirası hemen hemen aynı.

Pazar masraflarına gelince; İzmir'in pazarı İstanbul'dan ucuz. Ailem yılın 4 ay İstanbul'da, kalan süresinde İzmir'de yaşıyorlar ve her geldiklerinde fiyatlar çarpıyor İstanbul'da. Ailem marketten alışveriş yapmıyor pazardan alınabilecek şeyler için, pazara gidiyorlar. Sadece ikisi için yaptıkları haftalık pazar alışverişinin fiyatı yaklaşık 70 TL yükselmiş bu sene İstanbul'a geldikleri hafta. Tabii, 70 TL maaşa göre büyük para da sayılmayabilir ama aylık 1300 kazanan emekliler için büyük para. Bir de ısıtma için İzmir'de daha az ödediklerini söylüyorlar.

Pazar ürünleri için lojistik fiyatı farkı var. Örneğin, domatesin fiyatı Antalya'da İstanbul'un yarısı gibi bir şey ve İzmir'in çevresinde de tarım bol ve nüfus az olduğundan İstanbul'a göre bolluk var ve lojistik maliyeti düşük. Örneğin, kışın mandalina alacaksan bizim İstanbul'daki marketteki de Seferihisar'dan geliyor, İzmir'deki pazardaki de. Dolayısıyla lojistik maliyeti çok binmediği için İstanbul'a göre ucuz ama yarı fiyat değil çoğu şeyde.

Merkezi yerden kastın ne demektir bilmiyorum ama Evka'lar ve Egekent'ler bazen gece ulaşımı sıkıntı olsa da güzel semtlerdir ve ucuzdur. Çok 1+1'i olmayabilir ama yaşanır.

İzmir'de merkeze yaklaşık 20 dakikadaki evimizi 70000'e satmıştık ve aynı ev İstanbul'da üstüne bir o kadar para ekleyince, kredi ile ancak Beylikdüzü'nden ev satın alabildi zamanında.

Eğer maaş 4000'den yüksekse İstanbul-İzmir fark etmeyebilir; örneğin yüksek bir memurluk olur ve Türkiye'nin her yerinde maaş standarttır. O zaman çok yüksek gelmez ama annemin babamın dediğine göre İzmir emekli dostu.
  • aychovsky  (19.03.17 19:55:45 ~ 19:59:42) 
Evet, ucuz. Kirada buyuk fark var kesinlikle, tartismaya bile acik degil.


  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (19.03.17 19:56:29) 
Üçyol bahcelievler'de geçti çocukluğum. Hatay'a Konak'a Alsancak'a zırt diye ulaştığın, metronun dibinde,sağında solunda marketin eczanen her türlü ihtiyacını karsilayabilecegin sakın bir yer.
900-1200 arası mis gibi evler var.daha geçen hafta annemin arkadaşı kiraladı, biraz cadde üstü olsun,ara sokak olmasın dediği kocaman ev 1200tl.
Burada benzer lokasyonda ve buyuklukte ev 2500 den aşağı değil.

Karsiyaka tarafı daha lüks, yeni evler vs olduğu için daha pahalı olabilir bilemiyorum.
Bir de dediğiniz gibi son dönemde taşınan çok oldu,ay 500.000cik miieeg bu ev çok ucuz kızım diye diye gidip oradaki evlerin fiyatını da arttıran İstanbullular mevücut tabii.

Gelir kira kiyaslamasi yapınca durum nasıl onu da bilemiyorum,izmirde mayışlar daha düşük olabilir.
  • demoniclewinsky  (19.03.17 20:05:21) 
Sanırım başlık sonrası alt soru yeterince dikkat çekmemiş, muhit ve kiradan bahsediyordum öncelikle.
Bi de merkeze kolay ulaşılabilir yerler muhakkak vardır ama tek kadın gece eve dönerken (nispeten) daha az tedirgin edici bi yer olarak düşünmeye çalışırsak..

  • neynep  (19.03.17 20:33:29) 
x muhitindeki ortalama bir evle y muhitindeki iyi bir ev arasında fiyatlar açısından çok fark olmuyor.
kadın başınıza rahatça yaşayabileceğiniz semtler: göztepe, güzelyalı, küçükyalı, fahrettin altay. balçova ve narlıdere bunların bir tık üstü. bu saydıklarım hem merkezi hem de ulaşım açısından rahat edilebilecek yerler.

  • gkct  (19.03.17 20:43:35 ~ 20:44:12) 
Yani karabaglarin ya da buca'nin dip köşe mahallelerini tercih etmediğiniz sürece kadın olarak yalnız yaşamak ya da dolanmaktan rahatsız olacağınız çok yer yok bence izmirde.
Sahil seriti ve bir üstü bölgesi nezih ve uygundur diye düşünüyorum.
Goztepe kucukyalı hatay ,Üçyol üstte de söylediğim gibi bahcelievler vs.
  • demoniclewinsky  (19.03.17 21:22:09) 
tedirgin olmadan yaşanılacak yerler konusunda söylenenler hep doğru. körfezi c harfine benzetecek olursak; üst uçtan başlayarak narlıdere, f. altay, göztepe, güzelyalı vs. gelip karşıyaka, bostanlı, mavişehir'e kadar tüm kıyı kesimi ve iç tarafları gayet medeni. bornova da öyle. yaşanmayacak yerler direkt belli oluyor. genel olarak gecekondu varsa yaşanmaz, yoksa yaşanır.


  • cikmaz sokaktan cikagelen cocuk  (19.03.17 23:58:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.