[]

Türk tarihi

Tarihçi değilim ancak ufak bir internet taraması yaptım aklımın almadığı yerler var. Tarihle ilgilenen arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.

Proto Türkler dediğimiz topluluklara ait kültürler (Anav, Andronovo, Tagar vs) en kuzeyde ve doğuda günümüzdeki konumu Hakasya, Rusya yakınlarında güneyde ve batıda ise Aşkabat, Türkmenistan (gerçi daha batıda idil nehri de var) yakınlarında oluştuğu söyleniyor.

Bölgeler burası iken Büyük Hun İmparatorluğu ta gidiyor ebesinin örekesinde Ötüken'de devlet kuruyor. Göktürk'ler ise bunlara yakın konumda ordu-balık denilen yerde kuruyor.

Daha sonra da yazıtlar yine ordu-balık, karakurum yakınlarında bulunuyor.

Şimdi sevgili tarihçiler; Türk kültürlerinin oluştuğu yerler ile devletlerin kurulduğu yerler bana çok alakasız geliyor. Doğuya mı göçtüler bunlar ?. Niye Altay dağlarını aşıp da genlerimize Çin düşmanlığını işlediler ?. Neden güzel ağaçlık çalılık bölgeler dururken gidip de çölün az yukarısına devlet kurdular, bir aydınlatın lan n'olur.

 
İlk olarak saydıkların devlet değil, kabile konfederasyonları. Saydığın gruplar çoban/göçebe topluluklar. Bu sebeple at yetiştirecek ve onu savaş aracı olarak kullanabilecek geniş düzlüklere ihtiyaç duyarlar. Ve yine bu sebeple orta asyadaki geniş düzlükler, bir kıtlık ya da nüfus fazlası oluşana kadar oldukça önemli bir yer.

Orta Asya göçebeleri (Türk ya da proto-Türk demeyi, mevcut Türkiye tarih eğitimi sebebiyle oldukça tehlikeli buluyorum) üstüne uzman olduğum söylenemez. Sadece orta avrupanın meşhur ormanlarında ilerlemeleri zor. Bu göçebelerden önce (sonra da) tarih sahnesinden birçok göçebe geçti (aryanlar, deniz kabileleri vb. gibi). Hepsi benzer teknolojik/coğrafi bariyerlere takıldılar. Çoban topluluklar, savaş teknolojilerinin ele geçirebildiği yerlere kadar ilerler. Bu orta asya için doğu avrupa'dan pasifike kadar yayılmak oluyor.

Yani sonuç olarak, aradığın cevap coğrafyanın at besleme (çöl) ve atla saldırma (orman) üstündeki engellerine dikkat edersen açığa çıkıyor. Eğer bunlar bir engel oluşturmuyorsa savaş teknolojisi (ağır zırhlı atlıların oluşturduğu demirden duvarlar) da engel oluşturabilir (sasaniler, memlükler ve tötonik şövalyeler). Bunlar dışında, eğer bir engel yoksa, bütün göçebe çobanlar bir engelle karşılaşana kadar yayılırlar.
  • protector  (19.03.17 18:37:39 ~ 18:40:54) 
Turk kaynaklarini okuma. Batili kaynaklardan cok buyuk farklar gorebiliyorsun. Ornegin kimse Macarlar, Yerli Amerikalilar, Sumerler, Avarlar kesin Turk demiyor. Ural-Altay dil ailesi diye bir sey yok, hatta Altay dil ailesi diye bir sey yok. Ornekler boyle uzar.


  • Traveller  (19.03.17 21:35:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.