[]

zeka nedir, nasıl tanımlıyorsunuz?

sizin için zeka nedir? iyi bir mimar, mühendis vs. zeki midir? zeka einstein mıdır, aziz sancar mıdır, tesla mıdır sizin için? tolkien midir? stephen king midir? hayatı algılayış şekli midir, farkındalık mıdır, nedir?

not: ne olarak kabul edildiğini değil, sizin zekayı ne olarak gördüğünüzü, kimi(isim olarak değil, tanım olarak) zeki olarak gördüğünüzü merak ediyorum.


 
zeka, beyni fayda sağlayacak şekilde kullanma yeteneğidir bana göre. beyin herkeste var ama bazı insanlar, belki yaşadıkları, belki başka nedenler neticesinde farklı bir düşünce gücünde oluyorlar. mesela sen bir bilgiyi öğrenip hafızanın bir köşesine yazıyorken, diğeri öğrendiği an nerelerde kullanabileceğinin hayaline dalıyor. bu bir farktır ve önceki hatıralarla şekillenmiş olan bir tekniktir. zeka, bu teknikleri de içerisinde barındırır. ayrıca tıpkı benim gibi kim ki bu soruya yanıt verirse, düşüncelerini tamamen anlatamayacaktır. düşünceleri, zekasından çıkacak ve zekanın ne olduğunu değerlendirecek. bir paradoks gibi.


  • bir kediyim sadece gizleniyorum  (19.03.17 04:28:50) 
çözüm üretebilen insan.


  • Apocalypse  (19.03.17 04:30:38) 
tam zekanın tanımını yapamam yarın değiştirmem gerekebilir. sürekli mutsuz adam ya çok zekidir ya aptaldır diyebilirim. zeka değerlendirilebilecek bir şey değil bence yani sürekli mutsuz adam için bakarsak mesela çok bildiği için bazı şeylerin yoksunluğunu çektiğinden mutsuz denilebilir. (hiç havyar yememiş birinin canı havyar çekmez mesela) ama farklı bir şeyde düşünülebilir. şartları kendine göre değiştiremediği içinde aptal yorumu yapılabilir. benim için mutluluk zekanın sınırından başlar.


  • alp9900  (19.03.17 04:40:52) 
Darwin. Zamanında bilim emekleme aşamasında, jeoloji yalan yanlış, kalıtım ile ilgili hiçbir müspet veri yok ve adam gözlemi yapıp evrimi kusursuza yakın açıklıyor.
Galileo. Kilise adam yakıyor, bilen kişi bilgiyi kendine saklıyor. Bu celileli dayı düşünce deneyleriyle dinamiğin temellerini atıyor.
En iyi iki örnek bence bunlar.
Zeka ilk defa karşılaştığın problemi çözebilme yeteneğindir. Üstün zeka tamamen yanlış tanımlanmış problemleri dahi çözebilme yeteneğidir.
  • kargn  (19.03.17 04:56:34) 
Çok relatif, geçerli sistemin standartlarının amaçlar doğrultusunda üzerinde olmak zeki yapar sanırım insanı. Çok farklı bir gerçeklikte veya zamanda çok daha farklı bir düzen olabilirdi. (bak yukarıda çözüm odaklı olma örneği verilmiş, farklı düzene sisteme uç örnek vereyim: saykedeli).

Ha bu düzende sizce nedir diyorsan, onun standartları da artık epey belli zaten.
  • Adramelekhh  (19.03.17 05:03:37 ~ 05:04:24) 
olguları ve olayları salt bilgi olarak değil. aralarındaki bağ ve çalışma mekanizmalarını da görerek anlayabilmek.


  • orpheus  (19.03.17 05:44:27) 
başarılı olmak
çalışkan olmak
zeki olmak bunlar farklı olgular.

tesla, aziz sancar gibi bilim insanları yüksek zekanın yanında çok da çalışkan insanlar bunların yanında sadece yüksek zekaya sahip olup yeterli motivasyon imkanı olmadan çürüyüp giden bir çok insan olmuştur.

tanımsal olarak zeki insan çözüm üretebilen insandır +1 diyorum.
  • basond  (19.03.17 14:51:03) 
olaylar, durumlar, sebepler, sonuçlar arasında bağ kurabilmek zekanın ölçütüdür bence.


  • ghilleinthemist  (19.03.17 14:58:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.