[]

Referandumu boykot etmek Evet'in mi Hayır'ın mı işine yarar?

Referandumda oy kullanmayı düşünmüyorum. Ama bazıları oy kullanmamanın evet demekle aynı olduğunu söylüyorlar. sebebini sorduğumda da bana mantıklı cevaplar vermiyorlar.

Bu soruya cevabı olan var mı? gerekçeli cevaplar olsa sevinirim.

edit: genel olarak hayırcı olduğuma dair cevaplar gelmiş ama farz edelim ki şimdiki sistem ile başkanlık sisteminin tamamen aynı olduğunu düşünen biri olayım. mesela işid ile nusra arasında tarafsız kalmayı seçen bir ateist olayım. bu durumda oy vermemem istatiktiksel olarak bir yere yarar sağlar mı?

 
oy kullansaydın kime verecektin sorusunun cevapı ne ise onun tersi olana yarar.


  • cedex  (18.03.17 19:00:06) 
genel kanı ve çok çeşitli anketler evet oyunun şu an daha yüksek olduğunu söylüyor. kararsızlar veya boykotçular oy vermez ise bu evet tarafının işine yarar, çünkü zaten öndeler. ancak oy kullanıp, hayır verirseniz, hayırı evetin yakınına çekebilirsiniz.


  • carabelli  (18.03.17 19:01:24) 
evete yakinsan hayirin hayira yakinsan evetin isine yarar.


  • aga bu nedir diyen kimse  (18.03.17 19:02:44) 
evetçi mi hayırcı mı olduğuna göre değişir. evetçi isen boykot etmen hayır'a yarar, hayırcı isen evet'e. çünkü hesap basit, daha çok oyu olan kazanacak. başkanlık ile ilgili fikrin vardır mutlaka ve bu fikir doğrultusunda oy kullanabilirsin.


  • zgrydn  (18.03.17 19:03:21) 
Oy kullanmamanın evet demekle aynı olmasını, diğer kullanıcılar gayet güzel özetlemiş hep birlikte. Şu anda evet oyları nispeten önde görünüyor, eğer hayır oyu verilmezse, evet oylarının önde olması devam edecek yani.

Mevcut yarışta birinciyi değiştirecek bir hareketin olmaması, söz konusu adayın liderliğini devam ettirir; en basit hâliyle.
  • tel tokasini duzelten samuray  (18.03.17 19:18:19) 
10 seçmenin olduğu bir seçim düşün. 5 evet 5 hayır verse iki taraf da %50 alır.

10 seçmenden hayır verecek bir kişi boykot etse toplamda 9 geçerli oy kullanılır bunlardan 5i evet 4'ü hayır olur. Bu durumda evet %55.5 hayır %44.5 olur.

Yani hayır vermek yerine boykot etmek evet'in oranını arttırır.
  • rucka boji  (18.03.17 19:27:32 ~ 19:29:06) 
yani üstte söylenen evete yakınsan hayıra hayıra yakınsan evete yarar mantığı doğru ama o evete yarar muhabbetini söyleyenlerin kafasında oy vermeye gitmeyenlerin çoğunluğunun aklından hayır geçtiği istatistiği var ki bence de doğru.

yani oy vermeyenlerin neci olduğuna dair olasılık tahminleri yoksa ilk denilen, ama oy vermeyenler hakkında bir olasılık tahmini cevap değişiyor. mikro bazda ise sadece ilk denilen doğru.
  • tuzumkuru  (18.03.17 21:46:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.