[]

felsefe okumalarına başlamada tavsiyeleriniz

felsefe üzerine eğitim alabilecek bir bölümde okumadım, bu yüzden el yordamıyla ilerleme sağlama durumundayım. elbette amacım ''kendimi eğiteyim'' kaygısı değil merak ettiğim konuları öğrenebilmek. yalnız bilmediğim şeyleri de merak edip etmediğimi bilemem. neyse fazla felsefe yapmayayım :) felsefe denince önce şu kitaplar ile bir başla dediğiniz kitapları yazabilirsiniz. spesifik olarak örneğin diyalektik düşüncesini derinlemesine öğrenmek istiyorum. nasıl bir yol izlenmeli? veya felsefe'de eski zamanlardan günümüze büyük ilgi uyandıran soruları ve filozofların cevaplarını öğrenmem iyi olur. islam felsefesini de isteyen dahil edebilir.

bir de siyasi düşünceler tarihi okumalarından da bir tecrübem var. bazen direkt o düşünürü -yapıtlarını- okumak yerine o kişi veya o akımın takipçilerinin tamamını içeren onları anlatan kitapları okumak daha faydalı olabiliyor.

not: bu duyuru zamanla silinebilir.

 
Jiddu Krishnamurti - Bunları Düşün
Jostein Gaarder - Sofie'nin Dünyası

  • dreadplayer  (18.03.17 15:03:41 ~ 15:08:01) 
felsefe ile ilgili hicbir sey okumadi isen, sofi'nin dünyası. diyalektik düsüncesini derinlemesine ögrenmek icin hegel, hegel'i ögrenmek icin klasik yunan'i ögrenmen lazim. remzi yayinlarindan cikan klasik yunan felsefesi kitaplari da yardimci olur.


  • thewizardofearthsea  (18.03.17 15:06:52) 
Felsefe tarihini de unutma Remzi Kitabevi'nden

Bir de Ahmet Cevizci'nin Felsefe Sözlüğü.

Bunlar olmazsa olmaz...
  • market_arabasıyla_terör_estiren_trafik_canava  (18.03.17 15:09:25) 
Söylevler-Epiktetos
Düşünceler- M. Aurelius
İnsanın Görkemi-Emerson
  • harvey  (18.03.17 15:12:34) 
Sofie'nin Dünyası'ndaki mektupları oku geç. Lisede öyle yapıyordum.


  • Playground Love  (18.03.17 15:15:25) 
Sofie'nin dünyası, eğer ortaokulu bitirdiysen, bir işine yaramaz. Ahmet Cevizci'yi ise çok bayat buluyorum. Metinleri birincil kaynaklardan okumak çok önemli, ancak en başta genel çerçevenin bir farkında olmak lazım; yani haklısın.

Ben bunu keşfettiğimde başlangıcı geçmiştim ancak başlangıç için en önemli kaynak kesinlikle Frederick Copleston'dan History of Philosophy (11 cilt). Ancak ingilizce okumayamıyorsan (ki en azından ingilizce bilmezsen, özellikle batı felsefesinde nasıl ilerleyebileceğini bilmiyorum. Çeviriler az, bazıları da çok kötü türkçe için) farklı öneriler de yapılabilir. Mesela Bryan Magee - Felsefenin Öyküsü; David West - Kıta Avrupası Felsefesine Giriş.

Felsefe disiplini üstüne okumanın hakkını ver ve aramaya inan. Hem ekşiduyuru hem de google üstünden yapılacak bir arama; çok başarılı okuma listelerini karşına getirecektir. Mesela muhteşem bir giriş kapısı açalım: plato.stanford.edu
  • protector  (18.03.17 15:33:51 ~ 15:37:01) 
İstersen ilk çağ felsefesi ile başla. Say Yayınları çıkarıyor zaten gayet güzel.


  • patatesli yumurta  (18.03.17 16:08:44) 
önce kavramları iyi anlamanızı tavsiye eder,

Nigel Warburton- Felsefe'ye Giriş ( Mehmet Ata Arslan'ın çevirisi )
Takiyettin Mengüşoğlu - Felsefe'ye Giriş kitaplarını okumanızı öneririm.
  • Hendrix'e tapan adam  (18.03.17 16:24:16) 
Bana da çok değerli bir hocam Macit Gökberk'in Felsefe Tarihi'ni okuyarak başlayabileceğimi söylemişti.


  • duyond  (18.03.17 16:43:08) 
şu liste işine yarayabilir en.wikipedia.org


  • silver apple  (19.03.17 03:27:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.