[]

ev satin alma / kiraci

Bir ev ama işi oldu. Evi mütahitten aldık. evde ise şuan oturan kişi mütahitten başka bir yerde başka bir daire almış ama evi yapım aşamasında olduğu için kira vermeden oturmakta.
Evi alırken mütahit bize evdekilerin 2 ay kalacağını 2 ay bize kirayi kendisinin vereceğini söyledi. Biraz araştırdım tahliye tahahutnamesi yapılması gerekirdi ama evin satışının olduğu gün ailesel bir sağlık sorunu oluşunca yapamadm sonra da kaynadi. İki gündür kira için sallamaya başladı böyle olunca da muhtemelen mayısta çıkma işinde de aynı sorunla karşılaşacağım. Emlakçı aradım evdeki kişilerle tahliye tahahutnamesi yapalım diye onlarda mutahite atmış topu..
Yarın tekrar mutahitle kira ve su tahliye isini konuscam ama sikinti oluşma ihtimali var yani işi yokuşa surebilrlr imzalamak istemezse yani çıkacaklar falan derse ne yapabilirim?
Hata bende en başta yapmam gerekirdi ama şu saatten sonra en kısa şekilde nasıl cozerim işi? Yani mayısta çıkmaları ve bana da 2 kira ödemeleri gerekmekte.

 
Oturan kişi evinin yapılmasını beklediği için muhtemelen çıkmak istemeyecektir, yani tahliye taahhütü imzalatmanız bence zor. Bu durumda kira ödemesini geciktirdiği için yazılı ihtar çekin. Eğer yine ödemezse/eksik öderse bu iyi ihtimal, tahliye hakkınız doğar. Bunun dışında eğer evde oturacaksanız yine bu gerekçe ile tahliye talep edebilirsiniz yalnız bu durumda da 6 ay kadar süresi var kiracının. Bu talebin zamanlaması da sözleşme dönemine göre belirleniyor bildiğim kadarıyla. Satıcıdan ve emlakçıdan size bir fayda gelmez bu saatten sonra.


  • mikro patlama  (15.03.17 21:55:55) 
Evi siz satın aldığınız icin muteahhit ve kiracı arasındaki kira sözleşmesini siz devralmış oluyorsunuz. Yani tahliye taahhudu alacak kisi zaten sizsiniz. Yani baska bir anlatımla, bu sozlesmeyi sizinle imzalamasi gerekir. Yani kiracıya gidip bunu imzalaması gerektiğini söylemeniz gerekiyor.

Bunun dışında evi satın aldıktan sonra 1 ay icinde kiracilara noter kanaliyla, evi satin aldiginizi, oturmaya ihtiyac duydugunuzu ve cikmazsa tahliye davasi acacaginizi bildirmeniz gerekirdi. Bu yolu izlemis olsaniz dahi 6 ay sonra size tahliye davasi acma hakki gelirdi. Eger bir ay gecmediyse bunu hemen yapmanizi tavsiye ederim. Eger gectiyse bundan sonraki aşamada yapılabilecek başka şeyler de var ancak uzun uzun yazacak vaktim yok zaten somut olaya gore farklilik da gosterebilir. Internetten arastirin hatta mumkunse bir avukata gidin.

Bir diger husus, kira sozlesmesi su an yasal olarak kiraci ve sizin aranizda oldugu icin suan hukuken muteahhit size karsi borçlanmiyor. Yarin obur gun ondan bu parayi(yani bu 2 aylik kira parasini) hukuk kanali ile isterseniz o da diyecektir ki banane ben evi sattim kiraciyla isim yok. Yani aranizdaki anlasmayi (kiracıdan para isteme ben sana vericem anlaşmasını) ispat etmeniz guc olacaktir. Mevcut kiracidan bu parayi isteyip ödemezse ihtar cekip sonraki asamada haklı sebeple ihtar sebebiyle tahliye yolu denenebilir.

Sonuç olarak, müteahhit ile yapılan islerde cogu zaman yazılı belgeler olsa dahi insanlar magdur olabiliyor. Dolayısıyla yazısız bir is yapmak fahis hata olmus. Ve is bu noktaya gelmisken hala bir avukata danismamaniz balla kaymak olmuş.

Ilerleyen süreçte her seyin birbirinizle anlaştığınız şekilde sorunsuz ilerlemesini dilerim.
  • rucka boji  (15.03.17 22:17:40) 
hatanın en buyugu ben de farkındayım, bile bile dustugum durum icin kendime kızıyorum zaten. hastalık vardı daha sonra da yapabilirdim ama yapamadık. bu saatten sonra tek iyi niyet, islerin anlasmada denildigi gibi olması.

ama soyle de bir durum var ortada bir kira sozlesmesi yok? yani mutahit ile kiracı arasında yasal bir sozlesme yok ( gecmise yonelik yapılabilirse bilemem ama ) yani su anda kiracı ( aslında kira vermediginden kiracı da degil ) benim evimde isgal durumunda bu bana nasıl bir hak saglar, eger isleri yokusa surerlerse?
  • therevo  (15.03.17 22:32:51) 
Kira sozlesmesinin gecerliligi yazili olmasina bagli değil. Aralarinda diger ev yapilana kadar burda kal bana kira ver gibi bir anlasma varsa bu yazili olmasa dahi gecerlidir ve kira sozlesmesi sayilir.

Ha diyorsaniz ki aralarinda bir kira sözlesmesi yok, hatta muteahhit onlardan para almıyor, onlara sadece orada oturma hakkı vermiş. Bana da bu sure icerisindr 2 aylik parayi muteahhit kendi cebinden veriyor. Bu durumda muteahhit bir cesit oturma hakki yaratmis olur ve bu tapuda serh edilmemiş ise gecerli degildir. Ki serh edilmis olacagini sanmiyorum zaten tapuda satin alirken tapu memuru da bunu size soylerdi.

Bu durumda gercekten dediğiniz gibi bir isgal durumu var demektir. fuzuli isgalden tahliye acabilirsiniz. Hatta tazminat bile kazanirsiniz bu yol ile. Ikinci seçenek de kaymakamlık yolu yani idari yol ile tahliye seçeneği olur. Bunlar hızlı seceneklerdir cabuk sonuc alirsiniz.
  • rucka boji  (15.03.17 22:44:41) 
@rucka: İşgalci olma durumunu ispatlamak zor olmaz mı? Müteahit "yok o benim kiracım" deyip adamı koruyamaz mı?

Ben derim ki, kiracınız (ya da işgalciniz hangisiyse) ile görüşün, ya rucka'nın bahsettiği şekilde işgalci olduğu için ya da kirasını ödemediği için yasal yola gideceğinizi söyleyin sonra alacağınızın bir kısmından vazgeçme karşılığında yakın bir tarihe tahliye taahütnamesi imzalatmak üzere pazarlık edin.
  • mikro patlama  (15.03.17 23:52:36) 
@mikro patlama
İşgalci olma durumunu ispatlamak zor olmaz mı? Müteahit "yok o benim kiracım" deyip adamı koruyamaz mı?

yukarda bir arkadasin da yazdigi gibi oturma hakki verdi ise (yani kira almadan oturmalarina izin verdiyse) tapuda serh edilmis olmasi gerekiyordu. kira sozlesmesi varsa da banka havalaleleri vs. gostermesi gerekiyor. o zaman da kira sozlesmesi therevo'ya devredilmis olacagi icin therevo'ya kira odemeleri gerekecek.
her halukarda therevo'nun yapabilecegi bir cok sey var, ancak anladigim kadariyla avukata danismaktan imtina ediyor.
  • kassiopeia  (16.03.17 12:21:36) 
Simdi aklıma geldi şunu da eklemekte fayda var, kiracıyı tahliye yoluna gidilerek yapılacak her işlem orada bulunan şahsın kiracı olarak varlığını kabul etmek dolayısıyla işgalci olmadığını da kabul etmek anlamına gelir dolayısıyla ileride işgalden tahliye yollarını tıkar.


  • rucka boji  (16.03.17 18:07:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.