[]

hangi iş, hangi ülke?

merhaba,

aşağıdaki iş seçeneklerinden hangisini seçmeliyim sizce?

28 yaşında er kişiyim. türkiye'de iyi okullarda okudum. ingilizcem ve fransızcam iyi seviyede. Bulgaristan doğumlu olduğum için AB pasaportum(dolayısıyla çalışma iznim) var.

türkiye'de turizm alanında birkaç senelik tecrübem var.

memleketin gidişatından ötürü; türkiye'deki, sosyal ve profesyönel çevremi çöpe atarak avrupa'da vasıfsız işlere başvurup hayata yeniden başlamaya karar verdim.

bekarım, acil olarak bakma sorumluluğu hissettiğim biri yok; uzun vadede anneme maddi destek çıkmam gereken durumlar oluşabilir.

bu yaşta sıfırdan kariyer başlatacak biri için hangisi daha iyi olur sizce?

a) sofya'da genelde fransızca veya ingilizce konuşacağım; call center çalışanı benzeri pozisyonlar. ofiste müşteriye telefonla destek. aldığım maaşla ancak hayatımı çeviririm sanırım.

artıları: başlangıç seviyesinde de olsa bulgarca biliyorum. bu ülkenin vatandaşı olduğum için bazı resmi işler daha kolay ve hızlı olur. bu ülkede akrabalarım var. daha az yalnızlık demek benim için. istanbul'a yakın olması. haftasonları da gidip gelebilmem.

eksileri: uluslararası mobilizasyon çok düşük. maaş ve benefitler düşük. bulgaristan pek de yaşamaya bayıldığım bir yer değil.

b) malta'da online dealer olma işi. türkçe konuşarak kamera önünde çalışacağım. sektörünün lideri olan dev bir global firma.

artıları: benefits. şirket, dandik bir bulgar firması değil. isveçli şirket. yeni nesil positif benefitleri var. spora gidersem, dil kursuna gidersem vs öderler. şirkette masaj, gym, meyva gibi basit ama günü güzelleştirecek ekstralar var ücretsiz. mobilizasyon mümkün. malta'da yaşamak iyi bir fikir gibi geliyor. gidiş uçak bileti ve ilk 3 hafta ücretsiz konaklama.

eksileri: maaş düşük. alacağım parayla 0'a 0 bir yaşam sürdürebilirim. şirket içi dikey hareketliliğim zor olabilir. ukalalık etmek istemiyorum ama hayatımın sonuna kadar kağıt açmak için biraz over-vasıflıyım bence.

c) polonya-krakow'da satış temsilciliği tarzı bir iş. B2B çalışılıyor. Türkçe konuşacağım işi yaparken. İş arkadaşlarımla da ingilizce. maaş hakkında henüz fikrim yok. ama oldukça düşük olacağını varsayıyorum.

artıları: global şirketlerden. şirket içi dikey ve yatay hareketliliğin yüksek olduğu söyleniyor. 17 ülkede olmaları bana uygun. yabancı dillerim ve çifte vatandaşlığım olduğu için yatay hareketlilikten faydalanmak ve daha çok ülkede yaşamış olmak isterim. güncel teknoloji ve yerel dil konusunda sürekli eğitim sağlanıyor.

eksileri: dilini, kültürünü bilmiyorum. ekonomik olarak çok gelişmiş bir ülke değil. ortadoğu savaşından kaçarken orada sakata gelmeyelim. iklim olarak malta'ya göre çok daha olumsuz bir hava var. yağmur, karanlık vs sevmem.

d) türkiye'de Istanbul-İzmir-Antalya'da bir beyaz yaka işi.

artıları: dili biliyorum. kültürü biliyorum. daha rahat bir işim olur. para biriktirebilirim. kısa zamanda yönetici olma şansım var.

eksileri: RECEP TAYYİP ERDOĞAN.


kendimle ilgili:
askerliğimi yapmadım. yapmak asla istemiyorum. atayiz cehapeli falanım. türkiye'den nefret ettim son yıllarda.
ailem yok. yani öyle bir bağlayacılık yok benim için. daha doğrusu aile bireylerim farklı farklı yerlerde yaşıyor. herkesin nerede yaşayacağına karar vermesi için daha süre var. birkaç sene sonra bu kısmı düşüneceğiz. aileden gelen-kalacak olan hiç para yok. çok fazla borcum var. bu yüzden yaşım ilerlemeden para kazanıp borçlarımı kapatmam önemli.
malta'da kazancımın yüzde 10'unu artırsam bile ufak ufak borcumu öderim. polonya'da kazanacağım paranın yüzde 10'u daha değersiz olabilir.
türkiye'de daha çok kazanırım ama türkiye'de yaşamak istemiyorum. hazır avrupa'da hayat kurmak yolunda gaza gelmişken bu adımı atayım artık istiyorum.
şu anda malta seçeneğine çok yakınım. yakında resmi teklif gelecek sanıyorum. evet, demeye çok yakınım. iklimi, ortamı cazip geliyor. 2-3 sene kalırım diye düşünüyorum. polonya'yı da düşünmüyor değilim. ama oradaki olası hayatımı pek kestiremiyorum şu anda.
sofya'yı pek tercih etmem. şu anda 3. konumda benim için. turkiye'yi hiç istemiyorum.
bir yandan da aklımda bir avrupa şehrine gidip barda kafede çok çalışarak birkaç senede para biriktirip borç ödemek; o esnada daha "masa başı" bi iş kovalamak gibi bir seçenek de olabilir.
bir de tr dışındaki her seçenekte ev arkadaşım olacak. tr'de yalnız yaşayabilirim. yalnız yaşamayı seviyorum.

ne diyosunuz?

beni malta'ya ikna edin ya da polonya'ya yönlendirin lütfen.
:)

 
ya hepsince maaş çok düşük. ne anladım ben bu işten. eğlenecek paran olmadıktan sonra yurtdışında olmanın ne manası var? bi de ev arkadaşı diyosun. bu yaştan sonra daha kaç sene biri ile beraber yaşayabilirsin ki?

@nigeo, şu aşamada ben olsam trde kalırım. yurtdışında hiç bomba patlamıyor mu ya da trafik kazası yaşanmıyor mu? yani buna bu kadar takığ ülke terkedip 28 yaında sıfıra sıfır ev arkadaşı ile yaşamak istemezdim ben olsam.

ayrıca kuehles +1. neden vasıfsız işler?

@ e o zaman. ;
maltanın artıları güzelmiş ama yatay hareketlilikten sonra polonya diyorum.
  • elorelia  (15.03.17 19:02:53 ~ 19:36:56) 
@elorelia
bir önerin var mı? seçenekler bunlar. ekonomik kapitalim yok. işçi olmak zorundayım. yurtdışında olmanın manası şu: ortadoğu'da beynine bomba atılmasından kurtuluyorsun. daha az ırkçı daha az dinci var.
biraz da abartıyorum sanırım koşulları. sonuçta ev-yemek-ulaşım-sağlık giderlerimi karşılayabileceğim. eğlence derken ne kast ettiğini bilmiyorum ama üstüne dışarıda yemek yiyip içki içebileceğim diye düşünüyorum. 2-3 ayda 1 de uzun-haftasonu denen şeylerde zaten başka ülkeleri gezerim diye düşünüyorum.
  • nigeo  (15.03.17 19:08:42 ~ 19:08:58) 
Neden vasifsiz is dusundugunu anlayamadim.
Turkiyede iyi okullardab nezun olduysan kendi meslegini de yapabilirsin?
Neden bu kadar kucuk dusundugunu anlayamadim... 22-23 yasinda da degilmissin.
Yine turizm alaninda calisabilirsin mesela. Ab vatandasligin var, her sey onunde.
  • kuehles blondes  (15.03.17 19:15:33) 
ben olsam maltayı seçerdim sanırım. belki zaman geçtikçe mayış güzelleşir hı?

ayrıca

kuehles blondes +1
  • buneperhizwhatisthis  (15.03.17 19:16:48 ~ 19:17:35) 
@kuehles blondes
avrupa'da nasıl iş bulabileceğimi bilmiyorum sanırım.
:)
biraz da romantik genç triplerine girdim. 0dan başlamak ilginç geliyor. okuduğum bölüm tamamen akademiye yönelikti denebilir. o alanda bulunmayı tercih etmem hiç.
turizmle ilgili de tecrübem sadece profesyönel ofis-iş tecrübesi anlamına gelir. çünkü tr'deki az da olsa gelişen uzmanlığım tamamen tr bilgisi üzerine denebilir.
  • nigeo  (15.03.17 19:19:23) 
Malta.

Krakow'a gittim, en beğendiğim birkaç şehirden biridir. Ama soğuk sevmiyorsan çekilmez. Malta çok güzel diyorlar, beğenirsin orayı da. Maaş düşük olabilir ama benefit'ler oldukça iyi görünüyor, dolayısıyla hayatını bu benefit'ler etrafında kurarsan çok fazla para harcamadan çok keyifli zaman geçirebilirsin.

Bir de; iyi okullarda okudum diyorsun. Demek ki bunlardan daha iyi işler de bulabilirsin oralarda. Ama şu an için eldeki seçenekler bunlar. Dolayısıyla bir git işe başla, yerleştikten sonra orada aktif olarak da iş bakarsın, daha iyi şartlarda bişey bulunca değiştirirsin işini. Ama Türkiye'de kalarak oralarda çok fazla seçenek açamazsın kendine zamanla.

Bir de şu var; Türkiye'de Avrupa'ya gıpta ile bakılıyor. Gidip 6 ay kalıp memnun kalmazsan ve dönmeye karar verirsen, Avrupa tecrübeli olacaksın, Türkiye'de de daha iyi şartlarda bir iş bulma şansın artacak.

Malta iyidir.
  • long live rock n roll  (15.03.17 19:20:41) 
Ben oyumu Malta'dan yana kullanıyorum.

Malta ufak bir yer olduğundan kazanılan parayı çok fazla harcayabileceğini sanmıyorum. Hayatı daha kalifiye ve güzel hale getirebilecek ekstraları sunmuş, gidip kendini geliştirebileceğin kurslar ödeniyor. şirket isveçli; adamlar medeniyetin bağrından. güzel bir iletişim sağlarsan belki isveç'e atlama şansı olur. aynı şirket üzerinden değil de isveçli çalışanlar üzerinden belki isveçte bir şirkette başka bir iş olanağı yakalarsın. okuduğun okullar ve bildiğin diller de göz önüne alınınca "olmaz" diyecek bir ihtimal yok bence. vatandaşlığın da büyük kolaylık. kaldı ki doğru düzgün türkçe konuşamayan adamlar gidip yerleşiyorlar oralara, sen neden gidemeyesin.

bulgaristan ve türkiye'yi kesinlikle düşünme.

polonya da konumu ve yatay hareketliliği itibariyle güzel. ben deniz seven bir insan olduğum için malta dedim ama uzun süre aynı ülkede kalma planın yoksa polonya daha seçilebilir. oradaki iş üzerinden yer değiştirmek çok daha kolay. malta akdeniz'in ortasında öylece takıldığı için diğer ülkelere kolay geçiş imkanı vermeyebilir.

28 yaşında, aileden kimseyle görüşmeyip yıllardır tek yaşayan, buralardan kaçmak için yaldır yaldır iş bakan ve ispanyolca ile fransızca öğrenmeye başlayan cehapeli agnostih bir kadından dinlediniz.
  • rakunzelll  (15.03.17 19:25:37) 
@elorelia

cevabını editlemişsin. teşekkür ederim ama tr'ye dönmek gerçekten istemiyorum. hem yakın arkadaşlarımın tümü türkiye dışında.(ab değil, abd ne yazık ki) hem de açıkçası malta, sofya gibi yerlerde pek bomba patlamıyor. sanırım turizmci olduğum için havalimanı, sultanahmet, istiklal caddesi, beşiktaş gibi saldırılardan çok etkilendim psikolojik olarak. her gün geçtiğim yerlerin patlaması, gitme duygusunu çok güçlendirdi.
  • nigeo  (15.03.17 19:28:13) 
bu yasta ab'de calisma sorunun yokken sifirdan baslamak istemek sacma geldi bana. sana bir artisi yok bu yapacagin islerin, ayni sifirda devam edeceksin. call center'da bir ust pozisyona geldiginde, daha komplike isler icin calisacaksin (dayanabilirsen) bir sonrakinde belki bir mudurluk tarzi bir sey olacak.

linkedin'de adam gibi bir hesap ac, oradan sana yakin olabilecek her turlu pozisyona basvur. dilin varmis madem, butun avrupa ulkelerinde turizm alaninda calisabilirsin. azimli olursan, hele de calisma izni sorunun yoksa dogru duzgun bir is bulmaman icin bir neden yok.

burada ve sozlukte yurtdisinda yasayan binlerce kullanici var, otur arastir, insanlara msj at, hangi is bulma siteleri o ulkelerde kullaniliyor ogren, cv'ni buldugun islere gonder. kimse kimseye altin tepside bir sey sunmuyor, ugrasman lazim ancak cok avantajli durumdasin.

@elo'ya soyle katilmiyorum, avrupa'da calismak icin tek neden para hicbir sekilde degil, bomba ya da trafik kazasi da degil (en azindan benim icin), dogru duzgun bir ulkede ortalama bir iste calistiginda isci haklari, is guvencesi, saglik hizmeti, izinler, calisma saatleri, is yeri huzuru, belediye hizmetleri, bence turkiye ile kiyaslanamaz. simdi az kazansan bile ilerisi icin bu yatirimi yapmak zorundasin. elinde boyle bir firsat varken su anda harcaman gereken zamani ve emegi harcamazsan yazik edersin. cekecegin cile, dogru duzgun baslarsan en fazla bir iki sene zaten.
  • kassiopeia  (15.03.17 19:49:44 ~ 19:51:28) 
Biz de Bulgaristan vatandaşıyız. 2 kuzenim de ingilterede iş buldu, askerlikten kaçmak için en az 3 yıl sigortalı çalışacaklar yani. Biri şu an 4. Yılında iyi derecede ingilizce biliyor. Diğeri gidlei 4 ay oldu, şimdiden 4bin pound para biriktirmiş ki iki kere ev değiştirdi 3 iş değiştirdi vs. Call centerda çalışıyor, Türk firması.

Demem o ki, ingilizcen de varsa İngiltereye yönel, bizimkiler ingilizce bilmedikleri için nispeten vasıfsız işlerde çalıştıkları halde keyifleri yerinde.
  • bir nick var benden iceri  (15.03.17 20:24:32) 
Cok kiskandim seni cinsiyetini bilmesem de benimle evlenir misin?

Sen de erkeksen sorun degil Hollanda'da evleniriz cunku bugunlerde favori ulkelerim arasinda.

Ben olsam Polonya'yi da Malta'yi da hatta tum Avrupa'da ise basvururum kim alirsa oraya giderim.

Birkac aydir Kaliforniya'da yasiyorum. Cok param yok ama ozgurluk inanilmaz guzel bir duygu. Para hic onemli degil.
  • Traveller  (15.03.17 22:01:17) 
@traveller

tam da evet evet evet diyecektim ama paran yokmuş.
:(
  • nigeo  (15.03.17 22:12:40) 
Portekiz veya İspanya'da ufak bir bar / cafe neden düşünmüyorsunuz? bir cok kiralik yer var oralarda.

hatta belirli bir rakam koyabilirseniz, ortak olmayi düşünebilirim.
  • for the record  (16.03.17 09:29:54) 
abi ben anlamadım.
valla anlamadım.

iyi okulların iyi bölümünde okuyup fransızca e ingilizce biliyorsun ama yapabileceğin işler yalnızca call centerlık mı?
ben yemin ederim anlamadım açık söyleyeyim.
  • tchuck  (16.03.17 09:50:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.