[]

%100'ü Halka Açık Şirket

Bu şirketler size de çok garip gelmiyor mu?

Örneğin Coca-Cola Co. %100'ü halka açık bir şirket. Adamın teki zamanında kurmuş, halka açmış ve gitmiş. Bu şirketin değeri borsa'da işlem görmesi. Kimsenin değil ancak binlerce kişinin.

Şirket kar ediyor ancak bu kar kimsenin cebine gitmiyor, ettikleri kar'la sürekli yeni yatırım yapıp şirketin borsa'da değerini korumaya çaışıyorlar. Bi patron yok.


Ben mi yanlış biliyorum?

İkinci bir soru bu şirketin yüzde 100 hisesini tek elde topladık diyelim, coca-cola bizim olur mu, yani şu fabrikayı satıyorum parası benim diyebilir miyiz, karının tamamını isteyebilir miyiz? Yoksa yine sadece borsada mı söz sahibi oluruz?

 
"Örneğin Coca-Cola Co. %100'ü halka açık bir şirket."

tam olarak hiçbir zaman böyle değildir çünkü her zaman büyük payları elinde tutan birileri mutlaka vardır.

Diğer ülkedekilerini bilmiyorum ama Türkiye'dekinin %25.96'sı halka açık gözüküyor. bigpara.hurriyet.com.tr

"Şirket kar ediyor ancak bu kar kimsenin cebine gitmiyor"

yanlış. şirket temettü verebiliyor. tr.wikipedia.org

ayrıca şirket (bu coca cola'ya özel değil, her şirket için böyle) "bu yıl %x büyürsek A sınıfı yöneticilere (3-4 kişidir onlar mesela) 50'şer milyon dolar bonus verilebilir" diye karar alabiliyorlar.

"İkinci bir soru bu şirketin yüzde 100 hisesini tek elde topladık diyelim"

ABD için konuşuyorum.

büyük ihtimalle hiçbir şirketin çoğunluk hissesini öyle pat diye alamazsın. birçok borsada belirli bir yüzdeyi geçince (mesela %5 diyelim) borsaya bildirim yapman gerekiyor. bu bildirim tüm dünyaya açık. sen coca cola'nın %5'ini borsadan almaya kalkarsan ve bu bildirimi yaparsan fiyatı yukarı çekersin çünkü şirketin milyarlarca dolar değerinde hissesi vardır, millet de elindekini satmayıp tutacağı için bu durumda kazıklanırsın. buna ek olarak emeklilik hesaplarında, yatırım fonlarında vb tutulan da toplama vurursak milyarlarca dolarlık hisse vardır, bunları da o insanların elinden alamazsın çünkü çok uzun vadeli yatırım yapanlar var. hadi bunları yaptın diyelim, herkesi ikna edip alsan bile, sonuçta ödeyeceğin miktar şirketin gerçek değerinden çok daha yukarıda olabilir. (bkz: hostile takeover) diye bir şey var ama burada yemez o.

"yani şu fabrikayı satıyorum parası benim diyebilir miyiz, karının tamamını isteyebilir miyiz?"

bu durumda hisseler tek elde toplanacağı için şirketi halka açıktan özele çevirmen gerekecek, ancak o zaman istediğini yapabilirsin. yalnız bu sefer de başka problemler yaşanabilir , onlara ayrıntılı girmiyorum.
  • hayirsiz  (15.03.17 15:03:14 ~ 17:26:00) 
birincisi, şirket kimsenin değil diye birşey yok. sahipleri sonuçta belli. binlerce de olsa, onbinlerce de olsa belli.

ikincisi, ortaklar her yıl toplanıp yönetimden hesap sorarlar. gerekirse yönetim kurulu içinde değişiklik yaparlar. toplanan karın ne olacağına da şirket genel kurulu karar verir, ister dağıtır ister şirkette tutar.

%100 hissesini toplarsan şirket senin olur ve artık halka açık bir şirket olmaz.
  • babilbaligi  (15.03.17 17:56:25) 
Bir de birçok yeni IPO yapan şirkette sahibi olmakla şirketi yönetmek bir değil. Mesela Zuckerberg'in Facebook hisseleri %20 civarında ama oy hakkın %50'nin üzerinde. Teoride olmasa da pratikte patron Zuckerberg.


  • noluyo yaa  (15.03.17 18:31:18) 
bu hisse oranlarıyla ilgili karamehmet'in turkcell'i yönetmesi de ilginç bir detay. aslında turkcell'de yüzde 13 gibi bir hissesi var karamehmet'in. buna rağmen karmaşık hisse sahipliği ve ortaklıklarla turkcell yönetiminde söz sahibi (idi yakın zamana kadar). artık devlet (tc) bu olaya müdahil olmuş durumda, yani akp!

adam varını yoğunu kaybetti turkcell uğruna. yine de tam sahibi olamadı.
  • runfor  (15.03.17 23:11:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.