[]

vites küçültürken araba sarsılıyor

frenlerken vites küçültülebilir mi? gerek var mı? çünkü hafif dahi frenlerken vites küçülttüğümde hissetirmeden vites değiştirme olmuyor. onun yerine frenden ayağımı çekip gaz pedalına basmayıp dokunduğumda dahi vitesi küçülttüğümde güzel geçiyor. deviri ayarlayamıyor muyum?

araba ile tek sıkıntım fazla debriyaj kullanıyorum galiba o kaldı. şehir içinde 2. , 3. viteste fren yaptığım gibi debriyaj da yapıyorum. bilinçaltım devirin düşmesinden kaçınmamı kodlamışım halbuki biliyorum o viteslerde zaten çok küçük hızları kaldırabilir araba. yağmurlu havalarda debrijayla fren yapmak biraz sıkıntılı bir şeymiş sonuçta.

bir de abartarak sorayım. diyelim ki 5. viteste giderken hiç vitesi düşürmeden çok düşük hızlara indim devir epey bi düştü. gaz vermeyene kadar bunun araba için bir anlamı olur mu? yani yeniden gazlamadan önce vites değiştirirsem sadece hız düşürmek büyük viteste arabanın stop etmesine yol açar mı?

çok soru sordum. en temel merak ettiğim konular özetle: frenle debriyajı sık kullanıyorum. kafaya takılacak bir konu mu? yavaşlarken vitesle yavaşlamak bir marifet midir? iyi bir şey midir?

 
  • nickimin hakkini veremedim  (14.03.17 22:06:17) 
yavaşlarken hafifçe debriyaja basarsın, ardından hafifçe frene basarsın,

eğer daha da yavaşlamak gerekmiyorsa frenden ayağını çekersin sonra yavaşça debriyajdan çekersin.
sonra sarsılmasını hissedersen biraz gaz verirsin.

baktın daha da yavaşlamak gerekiyorsa, vitesi boşa alırsın, artık yavaşlamak gerekmediği zaman frenden ayağını çekersin, uygun bir vitese alırsın debriyajdan ayağını yavaşça çekersin ,
sarsılmasını hissedersen biraz gaz verirsin.
hızlı olduğunu hissedersen biraz frene dokunursun.
  • kararsızataletfilozofu  (14.03.17 22:38:44) 
arabanın devir/tork eğrisi vardır. arabadan arabaya değişir. uygun devirdeyseniz sarsmaması lazım. mesela babam dizel arabada 1500 devirde vites yükseltiyor (normali 3000 civarı). üst vitese geçince araba 1000 devirin altında kalıp sarsılıyor haliyle. kafamı kaputa vurasım geliyor yemin ederim.

sarsılacağı noktaya kadar debriyajsız yavaşlamak, sonra daha fazla yavaşlayacaksanız boşa almak veya yavaşladığınız hızda devam edecekseniz 1 alt vitese geçmek benim yöntemim.

ayrıca, bu konuda uzman olmadığımı da belirteyim, araç kullanırken sarf malzemelerinden kaçınmayı pek güvenli bulmuyorum. bu baskı balata araba kullanıldığı sürece harcanacak sonuçta. o yüzden öncelik nasıl alıştıysanız o şekilde güvenli sürüş olmalı yeni öğreniyorsanız. detayları zamanla kavrarsınız zaten. debriyajlı veya debriyajsız yavaşlamak en fazla %10-15 daha erken bitmesine sebep olur balatanın.
  • icim urperiyor  (15.03.17 00:14:22) 
Okuduğumu yanlış mı yorumluyorum anlamıyorum ama yavaşlarken debriyajı kullanmak son derece gereksiz değil mi, yani ben debriyajı tamamen durmayacaksam eğer frenleme yaparken hiç kullanmıyorum, doğrusunun da bu olduğunu düşünüyorum ama bilemedim şimdi. Yavaşlarken debriyajı kullanmak çok gereksiz gibi sanki.


  • angelus  (15.03.17 00:22:34) 
@angelus devir çok düşse bile debriyaja basmaz mısın? yani 4. viteste giderken çok ilerde duracaksan hemen boşa mı alırsın mesela?

diyelim ki 5. viteste giderken hiç debriyaj yapmadan ve boşa almadan sadece durmaya yakın debriyaja basarak durabilir miyiz?
  • forlife  (15.03.17 00:45:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.