[]

Avrupadaki Türkler

www.bbc.com

Bu konuşmaya ve araştrma hakkında ne düşünüyorsunuz ?


 
Gayet normal bir araştırma olmuş gerçekleri yansıtıyor. Adama niye Türkiye ye gelmiyorsun diyorum çocuğumuz okuyor burada diyor, halbuki gelse burada ne güzel imam hatip liseleri var.


  • gozu acik sevisen yahudi  (14.03.17 14:02:54) 
çocuğu okumayanlar da gelmiyor. dönen çok az. sosyal şartlar iyi. güvenlik var. ucuz yaşam var.

ama mesela politika olunca "türkiye çok gelişti. 2023'de bir numara olacağız" derler.
  • burya  (14.03.17 14:05:40) 
Çoğu kişi ise Türkiye'nin son 10 yıldaki büyüme performansını kıskanan Avrupa'nın Türkiye'yi bölme isteği'nden sonrasını okumadım. şöyle aşağı doğru kayarken de canan karatay'ı gördüm. ne alaka diye bakınca süleyman dede olduğunu anladım.


  • burty  (14.03.17 14:07:50) 
süleyman dede özet geçmiş işte, üzerine pek eklenecek bir şey yok. çoğunun rahatı yerindedir ama sırf söylenirler. yani bu son olaylar olmadan önce de aynılardı. tüm her şeyden faydalanırlar ama aynı zamanda şikayet edip dururlar.


  • philus  (14.03.17 14:08:51) 
Buradaki sistemi sonuna kadar somurup ve suistimal edip ustune yasadiklari ulkenin insanindan nefret ederler, arkadas olmazlar, aralarina karismaya calismazlar.

Turkce market isimleri, menusunde yerel dil bile olmayan restoranlar acip turkiye'de kurtce isimli bir yer acilacak olsa yasadiklari ulkedeki kurt derneklerini basarlar.

Yeni yeni hele kendi gocmen oldugunu unutup, sirf anti-multeci politikasi izliyolar diye asiri sag partilere oy atarlar. (O partiler iktidara gelse sutlanacaklar haberleri yok)

Onun disinda hep turkiye'ye geri donmek isterler ama viyana'yi birakip yozgat'a donmek koyar tabi, donmezler. Turkiye'nin ustune oyun oynaniyodur, avrupalilar domuz yiye yiye domuz gibi olmustur...
Evet dogru, roportajin kahvehane kismi ozellikle avusturyadaki turk kesimin de buyuk kismini temsil ediyor.


Birkac sene once tayyip geldiginde baska eyaletlerden otobus filan bile kaldirip geldiler, biz protesto yaparken ustumuze arabalarini surduler vb burasi da dev karismisti.
Konuyu cok dagittim ama evet gurbetci olarak gelip hala vasifsiz/az vasifli olanlarin cogu tayyip'e tapiyolar, avrupa'ya kafa tuttugunu dusunuyolar.
Sinirlendim.

Avrupa da manyak ama hala bu adamlar gibi adamlara vatandaslik, oturma izni verip piril piril ogrencileri immigration officelerde surunduruyor. Neyse :/
  • kuehles blondes  (14.03.17 14:16:16) 
bildiğimiz klasik avrupa'da yaşayan çomarlar işte. bunlardan çok fazla akrabam var, haberdekilerin söylediklerinin aynısını söylüyorlar.


  • tahin pekmez yoğurt  (14.03.17 14:41:51) 
kuehles blondes'in yazdıklarını okuyunca biraz daha ekleyesim geldi. insan topluluklarını izlemeyi seviyorum da...

bu arkadaş meselesi tuhaf mesela. yeni jenerasyon, okuluna falan giden, dışardan da gayet bakımlı, temiz görünen, kendisine bakan türk gençliğinden dahi yabancı arkadaşı olana pek denk gelmedim. yani aynı ortamda vakit geçirseler bile arkadaş olmuyorlar. bunun sebebi sadece karşı tarafın "ırkçılığı" mıdır? türk kızlarına karşı zaafı olan bir alman da soruyor, nasıl bir türk kızıyla tanışabilirim diye. ulan 30 senedir burada onlarla yaşayan sensin, ben bir senedir buradayım, nereden bileyim. ama kendisi de bilmiyor. arada tuhaf bir duvar var. o duvar anca bir yerde çalıştıklarında müşteriyle ilgilendikleri takdirde yıkılıyor. bak hatta o duvarı bana karşı da ören türkler var. tipten, giyimden, konuşmadan direkt anlaşılır yeni gelen bir türk olduğun. yani iş dışında kapalı bir topluluk avrupa'daki türkler. iletişime açık değiller. çalışırken kusursuz hizmet verirler, avrupalı da bu hizmeti beğenir zaten, ancak onun dışında sosyal bir paylaşım pek yoktur. bunun dil öğrenmekle falan da hiçbir alakası yok. yeni jenerasyon o yerel dili kusursuz konuşuyor. arada başka türlü bir duvar var. kendi ördükleri bu duvardan ötürü de hep dışlanmış hissediyorlar. halbuki kendi kendilerini dışlıyorlar. yani eğitimli yeni jenerasyon türkler bu şekildeyken kahveden çıkmayan dayının oradaki hayat akışının içerisinde yer alabileceğini düşünmek yersiz olur. o kahvedeki dayılar kafaca avrupa'da yaşamıyor, türkiye'de yaşıyorlar. acayip bir kafa.
  • philus  (14.03.17 15:01:20 ~ 15:03:59) 
Birincisi bayagi bir haber olmus BBC icin. Hic yeni bir sey, yeni bir yorum yok. Gel burada Türk kahvehanesine, daha cok tespitte bulunursun.

Ikincisi evet gercegi yansitiyor. Ilk geldigimde, buraya Türkiyeden gelenlere hep soguk baktim, cünkü nerede olay, nerede rahatsizlik vermece varsa, varlardi. Sonra, Almanyanin göcmen politikasina baktim, okudum, dinledim ki ne göreyim -adamlar son on yil disinda hala bunlar geri dönerler kafasinda, hicbir adim atmamislar uyum süreci icin. Varsa yoksa klise - dil ögrenin. Dil cok önemli, ama o kültür farkliliklarini kapatamiyor iste. Oyuzdenden, sakir sakir Almanca konusan 20 yasindaki genc gidip evet verecegim diyor. Buradaki Türkiyelilerin hala Türkiye askiyla yasamasanin sebebi, Avrupanin onlara aidiyet duygusunu asilayamamasi.
  • buf-e kür  (14.03.17 15:12:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.