[]

tatlıdan vazgeçemiyorum!

şişman biri değilim ama biraz göbeğim var. slim fat denebilir belki bana.

tatlı yemeyi ezelden beri severim, dönem dönem de abarttığım oldu. şimdi ise bırakmaya çalışıyorum ama olmuyor!

mesela dün, diyetimin üçüncü günüydü. sabah da yiyecek sağlıklı bir şey bulamadım (bu durumun da etkisi olabilir tatlı krizimde), yoğurda badem koyup yedim, 4-5 saat sonra çok aç bir şekilde yemekhanede yemeğimi yedim (o da gayet sağlıklıydı, bulgur-bezelye vardı) ama karnım bir miktar doymasına rağmen tam olarak tatmin olamadım yemekten, tam olarak doymadım sanırım. sonra aklımdan hep tatlılar geçti, geçti, geçti. en son da, 3-4 saat sonra eve dönerken soslu tavuk dürüm yedim, üstüne de marketten çikolata vs. aldım. onları yedim.

bugün de ekmek yememeye devam ediyorum. mesela mercimek, bezelye, ıspanak yerken ekmek yememek bir yük değil, olağan bir durum oldu bende, hiç aramıyorum ekmeği.

ama gelin görün ki tatlı mevzusu! ben nasıl bırakacağım bu tatlıyı? bırakmak mümkün olmaz da, nasıl azaltacağım bu tatlıyı, şu kısır döngüyü nasıl kıracağım?

 
Geçen günlerde başka bir arkadaş resmen aynı soruyu sormuştu. Ona yazdığım cevabı direk bura copy-paste yapıyorum:


Aynı şey bende de vardı.. Bir süre senin gibi yaşadım üzerine bira da çok içiyordum..O kadar çok kilo aldım ki...

Ancak şu an bunun tam tersi resmen hayatımdan şekeri %80-90 oranında çıkardım.

Şimdi öncelikle gün boyunca ne yediğin önemli..Gluten içeren veya yapay veya hatta doğal şeker içeren glisemik indeksi yüksek şeyler yersen kan şekerinin ritme oynadığından dolayı otomatikman tekrar yemek istiyorsun. Şunu unutma eğer içinde şeker bulunan şeyleri yersen tekrar yemek isteyeceksin..Dolayısıyla gün boyu tamamen doyurucu yararlı kalorilerle dolu ve şeker olmayan glisemik indeksi düşük şeyler yemen gerekiyor. İlk 2 hafta evet zorlanacaksın ama sonra kan şekerinin akışı düzene girince o şeker krizleri ortadan kalkacak.

Proteinli şeyler yemeye bak yanına brokoli gibi glisemik indeksi düşük ama doyurucu yeşil sebzeler bolca ye. Gün içinde bol su iç ve atıştırmalık olarak kavrulmamış kuru yemiş ye. Genel taslak olarak söylüyorum. Canın şekerli bir şey istediğinde zaten kuru üzüm incir falan gayet yeterli gelecek merak etme. Örneğin akşam eve geldin yemeğin yanında beyaz ekmekte yedin diyelim..Zaten otomatik olarak kan şekerin peak yapıp sonra birden düşeceği için evet sonrasında tatlı çekecek canın..Diyelim pirinç pilavı yedin aynı durum..Ancak diyelim ki ızgara et yedin yanında bol yeşil yapraklı sebze yedin. Ekmek vs. yok zaten. Doyacaksın ve o tatlı krizi olmayacak. Vucudun hemen bir günde buna adapte olamayabilir ama inan çok kolay.

Hamur işi, fast food, yapay şekerler içeren abur cuburlar yediğin sürece bunları uyuşturucu bağımlısı gibi yemeye devam edeceksin. Şeker uyuşyurucu gibi bağımlılık yapan bir zehir. Bunu unutma. Zaten yukarıda yazdığımşekilde beslenince kalori açığı oluşacağı için kilo da verirsin.

Özellikle bilinenin aksine fazla kilo durumlarında kilo vermede beslenmenin etkisi spordan yüzde olarak daha fazladır. O yüzden hayatında yeme alışkanlıklarını ciddi anlamda düzene sokman gerekiyor :)
  • qazaqwsx  (12.03.17 00:06:39) 
Ben her gün paket paket çikolata ve yanında başka tatlılar da yiyordum mutlaka. Tatlıyı bırakma fikri imkansız gibi bir şeydi benim için. 3 ay önce ani bir kararla bıraktım tatlı yemeyi ve 3 aydır ağzıma sürmedim. İlk birkaç gün buna odaklı yaşadığım için istiyordu canım ama zamanla geçti bu his, şimdi aklıma bile gelmiyor nerdeyse.

Bence bir anda bırakmaya çalış sen de. Azaltmaya, kendini alıştırmaya çalışınca daha da zorlanıyor insan. O zaman sürekli yiyeceğin nadir zamanlara odaklanıyorsun ama bir anda kesince birkaç gün sonra aramamaya, düşünmemeye başlıyorsun.
  • ms brownstone  (12.03.17 00:23:34) 
Tatlıdan kasıt abur cuburlar sanırım. Sabredip bırakınca, bir daha yediğinde mideni bulandırıyor. Eskiden hapur hupur yediğim çikolataları şimdi yiyince midemi yakıyor ve otomatikman soğumuş oluyorum bundan sonrası için de. Biraz sabır.


  • peggy  (12.03.17 01:11:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.