[]

Dumlupınar'ın çarpışmasında hangi taraf hatalı?

Bir mahkemeyle yabancı geminin kaptanı suçlu ilan edilmiş ama
görünüşe göre bariz bizimkilerin hatası gibi duruyor.





* mahkeme iki tarafa da ceza vermiş.

 
www.hurriyet.com.tr

www.gazetevatan.com

Genelkurmay ve mahkeme tutanaklarını araştıran, faciadan kurtulanlarla görüşen Karakaş, tespitlerinden yola çıkarak facianın nedenlerini şöyle aktarıyor: "İlk hata Dumlupınar'da yapıldı. Denizaltı Çanakkale Boğazı'nda sağ tarafta ilerliyordu. Nara Burnu'nu döneceği zaman Naboland'ı gördü. O anda denizaltının komutası Hasan Yumuk'taydı. Üsteğmen Yumuk sağa gidilmesi için "Sancak 15" emrini verir. Bu dümenin 15 derece sağa doğru kırılması anlamını taşır. Böylece Naboland'dan uzaklaşacaktı. Ancak gemi komutanı Yüzbaşı Sabri Çelebioğlu denizaltının burnunun karaya döndüğünü görür ve karaya oturmasından endişe ederek komutayı ele alır, "iskele alabanda" emrini verir. Bu, geminin burnunun tam sola çevrilmesi anlamına geliyordu. Bu emir ile denizaltının yönü değişir ama bu sefer Naboland ile çarpışma ihtimali kaçınılmaz olur. Yüzbaşı son olarak geminin geri gitmesi kararını alır ve "son yol tornistan" emrini verir. Bu emir motorların patlama ihtimali gözardı edilerek geriye gitmesi demektir. Fakat bu emir için artık çok geç kalınmıştır ve çarpışma olur. Eğer Hasan Yumuk'un verdiği emir iptal edilmeseydi bu kaza olmayacaktı."
  • supermatik  (11.03.17 18:28:33 ~ 19:33:05) 
şöyle birşey buldum : iki tarafta ceza almış, bizim taraf daha fazla ceza almış ?

Mahkeme süreci

Dumlupınar’ın kaptanı YZB. Sabri ÇELEBİOĞLU ve Naboland’ın kaptanı Oscar LORENSON arasındaki davada kazadan 7 ay sonra 23 ekim 1953 yılında başlamış ve LORENSON 10 mil’lik hız sınırını 18.5 mil ile aşmış ve seyrederken deniz kazası ve ölüme sebebiyet verdiği için 1 yıl ağır hapis ve 500 lira para cezasına çarptırılmış ancak 5 kişi kurtardığı ve hemen yardım istediği gerekçesiyle cezası yarıya indirilerek infaz edilmiştir. Dumlupınar’ın komutanı Sabri ÇELEBİOĞLU suçsuz bulunur ancak daha sonra temyiz yoluyla Çanakkale mahkemesine dava tekrar intikal eder. 11 Nisan 1958 yılında dava sonuçlanmış ve gerekçesi açıklanmış; vardiya amiri Üst. Hasan YAMUK’ un verdiği sancak 15 derece emrini o anda köprü üstüne gelerek iskele alabanda, iskele makine stop ve tam yok tornistan gibi hatalı talimatlarla kumanda etmesinden dolayı ÇELEBİOĞLU suçlu bulunur 1 yıl 8 ay ağır hapis ve 1300 lira para cezası ile yargılanır.
  • supermatik  (11.03.17 18:35:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.