[]

Kısa Bir Hız İvme Sorusu

Çok eskide kalan bir fizik- mat. sorusu olduğundan dolayı unuttum, şunu nasıl yapıyorduk?

Şimdi bir aracımız var. Normal gidiş yolundan geriye doğru yani negatif (-) yönde hızlanmaya başlıyor. Buna göre bunun ivmesi pozitif mi çıkar negatif mi? (yani hız-zaman grafiği çizildiği zaman doğrunun eğimi (+) mı olur (-) mi? )


 
düz mantık konuşuyorum, ivme negatif olunca koordinat eksenindeki grafiği 4. bölgeye tekabül ediyor, x eksenini zaman, y eksenini hız olarak düşünürsek. 4. bölgede de x pozitif, y negatiftir. eğim yani tanjant sin/cos olduğuna göre, eğim negatif çıkar.


  • pide  (10.03.17 18:58:51) 
ivme pozitif vektör negatif


  • argent dawn  (10.03.17 19:17:25) 
Geriye doğru -5 ivmeyle gittiğini varsayalım. Hızın -5,-10 diye artacak. İvmen artı olsaydı hızın 5,10 diye artacaktı. İvme pozitifken nasıl geriye gideceksin ki?


  • uyusam iyi olur  (10.03.17 19:30:12) 
tamam da ivme skalar değil vektörel. "dv/dt" değil mi? eh 'v' vektörelse 'a' da vektöreldir.


  • alperz  (10.03.17 20:14:00) 
tabi bu yorumum toplam zamanı hesap edince doğru olur. yoksa geriye dönmeye başladıktan 1 saniye sonrası için bakarsak olaya ivme pozitif çıkar.


  • alperz  (10.03.17 20:15:01) 
negatif yönde hızlanmaya başlıyorsa ilk önce hızın sıfırlanmış sonra tekrar artmış olması gerekmez mi? yani doğrunun eğimi önce - sonra +.ivmesini de sadece geriye doğru hız kazanmış olmasından belirleyemeyiz diye düşünüyorum. hızı düzgün azalıp sonra düzgün artıyordur, bu durumda ivmesi 0 olur mesela.


  • mungojerry  (11.03.17 02:58:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.