[]

Ev sahibi neyin peşinde?

Bu saatte gelip, vergi dairesi ile konuştum. Evin kirası sozlesmede düşük oldugu icin kabul etmiyorlar. Emsal degeri 2000 liraymis.yarin kontrat getiricem yenileyelim dedi. Su an sozlesmede kira bedeli 1100 olarak yazılı. Oyle bir sey yok deyip yolladım. Bu adam iyi niyetli mi anlamadım. Bu arada kira sozlesmeme kira muddeti 2 yil diye koymuşuz. 1 mayista doluyor. Sozlesme yenilemek zorundamiyim?




 
Degil,kiraniz cevreye gore dusuk kaldiysa kasarlik yapacak.


  • duptıs  (10.03.17 01:00:26) 
Bana da bi bityenigi bi pustluk var gibi geldi. Şimdi ibnelik yapmasa bile mayısta yapar


  • all girls dream  (10.03.17 01:18:15) 
1 yıllık beyan edilen kira geliri konutun emlak vergisi değerinin %5'inden düşük olamaz. Eğer emsal bedel 2000 tl diyorsa, konutun emlak vergisi değeri 480bin tl olmalı. Yani evsahibiniz tapuda daire bedelini 480bin göstermiş veya belediye rayiç bedeli 480bin civarı. Tapu veya rayiç bedeller gerçek değerden çok çok düşük olduğu için konutun gerçek değerinin en az 1milyon civarı olması lazım.

www.hurriyet.com.tr

Ancak bu durum sizi ilgilendirmiyor. Evsahibi beyannamesinde aylık 2bin tl üzerinden yani yıllık 24bin kira geliri elde ettiğini beyan etmek zorunda. Fakat bence evsahibiniz sallıyor, çünkü emsal kira bedelinin 2000 tl olması pek muhtemel değil. Kiraya kafasına göre zam yapamadığı için, size yeni bedelden kontrat imzalatmak istiyor gibi geldi.

Kira kontratı yenilemek zorunda değilsiniz, son 12 ayın ÜFE fiyatları artış ortalaması kadar zam yaptığınız takdirde sözleşme otomatik olarak yenilenir. Genelde %5-7 arasında çıkıyor ÜFE oranı. %6 gibi bir zam yaparsanız ev sahibi sizi çıkaramaz.

Evsahibinin beyannamesi sizin kontratınızı etkilemiyor. İsterse hiç kira almamış olsun, kendisi çok istiyorsa aylık 2bin tl gelir elde ettim diye beyan verebilir. Vergi dairesi kontratta az yazıyor demez. Ama tersi olur, kontratta veya banka işlemlerinde daha fazla bir miktar olup, az beyan edersen vergi dairesi incelemede yakalarsa ceza işletir.

Ekleme: Yeni kontrat imzalama, mayısta kirayı 1200 tl olarak yatır ve keyfine bak. 10 yıl dolmadan evsahibi kiracıyı çıkartamaz.
  • neyehbe  (10.03.17 01:24:14 ~ 01:33:43) 
Bildiğim ve anladığım kadarıyla;
Enflasyon nispetinde bir kira artışı yapman gerekiyor,
Ve bu meblağ onu tatmin etmiyor.
2000 liralık kirayı sana kilitlemeye çalışıyor.
Enflasyon nispetinde artış yapılmış olan dışında bir kontrat imzalama ve günü geldiğinde bankaya enflasyon nispetinde artış yapılmış kirayı yatır bankaya. Çık derse ya da daha fazla artış isterse, kendisini tebessümle uğurla.
  • oguz altun  (10.03.17 01:29:10) 
belediyelerin sitesinde sokak sokak emlak vergi değerleri bilgileri yazmaktadır. oradan kendi meskeninizinkini öğrenebilirisiniz.

o bedelin %5 ini alın, yıllık ödediğniiz kira bedeli karşılaştırma yaparak ev sahibinin doğru mu yalan mı söykediğini anlarsınız
  • genckartal301  (10.03.17 01:55:21) 
imzala


  • purple rain  (10.03.17 05:48:24) 
Ne konusmus? neyi kabul etmiyorlar?aciklasan daha net cevap alabilirsin


  • dreadplayer  (10.03.17 06:58:48) 
İmzalama ÜFE artışı ile kiranı yatır günü dolunca 10 sene kimse elleyemez


  • gozu acik sevisen yahudi  (10.03.17 09:54:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.