[]

Depresyon için kullanılan antidepresanlar sizce de uyuşturucu değil mi?

Ne farkı var antidepresan ile uyuşturucunun birbirinden? Yani tamam, bazı psikolojik hastalıklarda kullanılanlar ayrı ama sorum depresyonda kullanılan Prozac türevi ilaçlar için. Alkol sigara veya uyuşturucu öldül merkezini uyarıyor, bunlar da serotoninin geri alınmasını engelliyor. Ne farkı kaldı? Biri dopamin biri serotonin.




 
Fark bagimlilik ve biyolojik mekanizmasinda. Uyusturucularin sikintisi bagimliliktir, bagimliligin tani kriterleri dsmde aciktir(tolerans, cekilme, tasarlanandan yuksek miktarda madde alimi, gunluk yasantida bu arayis nedeniyle olusan sikintilar vs vs)

Antidepresanlarin ise boyle bir ozelligi uyusturucularla kiyaslanmayacak duzeydedir. Cogu bagimlilik yapmaz, beynin odul devreleriyle etkilesmez, birlac ilac disinda cekilme belirtileri dusuktur, bazisi bagimliliklarda bile kullanilir hatta (bupropionun sigara bagimliliinda kullanilmasi gibi)
  • gibicibicis  (08.03.17 18:03:47) 
kişinin mutlu olmadığı dünyada isyan etmemeyi sağlaması açısından kullanılmasını kastediyorsanız, öyle görülebilir evet. mekanizmadan başka, kullanım amacı ile değerlendirilmesi daha doğru olur sanırım.
narkoz gibi mesela.

  • neynep  (08.03.17 18:11:36) 
pek bir farkı yok ama bazı uyuşturucular da bağımlılık yapmıyor. yapmayanları da var yani. o yüzden bu şekilde kıyaslamak doğru olmaz. antidepresanların çoğu insanları uyuşturuyor ama uyuşturmadan tedavi edeni de var.


  • dedimmidemedimmi  (08.03.17 18:30:12) 
Prozac yeni nesil antidepresanlardan, o dediğiniz etkinin en az olduğu ilaçlardan biri.

Ve evet uyuçturucu maddeler gibi bağımlılık yapabiliyor ama bu kişiyle alakalı, bütün antidepresanlar herkeste bağımlılık yapar çok kakadır diyemeyiz.
  • bir nick var benden iceri  (08.03.17 18:38:53) 
uzunca bir süre bu ilaçlarla haşır-neşir olan birisi olarak(lustral,citol,prozac) kesinlikle yasal uyuşturucular ! içtikten sonra sanki kafanın içindeki bütün olumsuz düşünceleri atıyor.duygularının kontrolünü kaybediyosun...


  • orixim  (08.03.17 18:46:40) 
kimyasal etkisini bilemiycem ama
antidepresanlar kafayı uyuşturup seni normal hayata sokmaya çalışırken,
uyuşturucular kafayı tamamen iptal edip seni hayattan koparır.

diye düşünüyorum.
  • supermatik  (08.03.17 18:48:03) 
antidepresanlar ''duygu-durum düzenleyicidir'' tedavi edici değildirler. semptomatik tedavi yaparlar. tıpkı grip ilaçları gibi. yani grip olunca grip ilacı içersin, bu da burnunun akmasını engeller, gribini geçirmez. Gribin geçmesi için dinlenmen ve virüslü ortamdan uzak durman gerekir.

psikolojik hastalıklarda da tedavi edici olan ilaç değil psikoterapidir

bağımlılık yapmaz. tedavinin yerine koyarsanız bağımlı olabilirsiniz. (seks bağımlısı da olabilirsiniz, seks bağımlılık yapıyor demek değildir bu)

anti-depresan ile tedavi olmaya çalışan, üstüne bunları kendi kafalarına kullanmaya/doz ayarlamaya/değiştirmeye kalkanlar daha beter duygu durum bozuklukları yaşayabilirler. bunlar tıpkı sürekli virüs gezen ortamda kalmaya devam edip grip ilacıyla iyileşmeye çalışmak gibidir.

bunlar anti-depresanın suçu değildir.
  • otonomo  (08.03.17 19:30:14) 
Senelerdir gunde 150mg anafranil aliyorum. Kafam bulanik olmuyor. Uzuntu huzursuluk sorun gecirmiyor. Af


  • brad pitt  (08.03.17 19:35:26) 
Yanlislikla gitti mesaj hdjdjdjd devam edim.

Hani bazen almiyorum mesela cunku unutuyorum. Bazen aliyorum. Kutu bitiyo kim alcak simdi diye bi hafta icmedigim oluyo. Oyle yani.

Uyusturucu kat kat kat agirdir.
  • brad pitt  (08.03.17 19:36:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.