[]

Güvenlik görevlilerinin keyfi tavrı

Arkadaşımla bir avm'ye gittik, kapıdaki güvenlik görevlisi çantaların içini açmamız gerektiğini söyledi, ben de reddettim güvenlik görevlilerin böyle bir hakkı olmadığını söyleyerek, 5188 anayasasının 7. maddesinin çıktısını gösterdim. Aramanın sadece X-ray gibi cihazlarla yapılabileceği yazıyor. O da açmıyorsam içeri alamayacağını söyledi, bunun üzerine tartıştık olay çıktı, güvenlik şefi geldi o da aynısını söyledi şaka gibi ve girmeden çıktık. Bu görevlileri nereye şikayet edebilirim? bu birinci sorum.

ikincisi de buna göre çok gereksiz de, ben bu kadar olay çıkardım diye arkadaşım sinirlendi ne gerek varmış sanki ne varmış çantamızda, bunun bir hak savaşı olduğunu anlatıyorum anlamıyor, sinirini geçirecek bir şey söylemeyi veya kusura bakma vs. demeyi de düşünmüyorum kesinlikle. Yanlış yapmıyorum değil mi? Teşekkür ederim.


 
arkadaşınız +1


  • mezarkabul  (08.03.17 16:14:19) 
siz +1 (eğer kanun sizin anlattığınız şekildeyse)


  • lazpalle  (08.03.17 16:22:06 ~ 16:22:54) 
@e bana nick birakmamissiniz, ben de şaşırdım ve daha önce görmemiştim aynı avm'de. Yeni uygulamaymış.


  • ave maria  (08.03.17 16:29:24) 
Avm yönetimine şikayet etseniz bence keyfi uygulama gibi geldi. Bide hangi avm? Arkadasinda değişik birikmiş


  • all girls dream  (08.03.17 16:37:39) 
AVM kamu alani degil ozel alan. ozel oldugu icin talimat oyle gelmistir avm yonetiminden ona gore hareket ediyorlardir.

girmeme hakkina sahipsiniz ve oyle yaptiniz. bir daha girmek isterseniz eger cantanizi gostermeniz gerekir yoksa yine almayabilirler. bosa sinir yapiyorsunuz sizin sidikli cantaniz kimsenin umrunda degil normalde avm yonetimi boyle istedigi icin bunu yapmislardir.
  • England  (08.03.17 16:46:24) 
Sorarlar, açılır, gösterilir. O kadar da şey değil. Türkiye burası. Kağıt göstermişsin yasa kanun vs demişsin pek şey değil. Sen sahipsiz olansın bu durumda. Diğerlerini koruyan kollayan birileri (amiri, şefi) var.


  • empty man  (08.03.17 16:48:09) 
iki taraf da birbirinden manyak bence.


  • der meister  (08.03.17 16:51:50) 
Gereksiz bir çıkış olmuş, havaalanına gidince yeri geliyor ayakkabına kemerine kadar çıkartıyorlar, kuzu kuzu çıkıyoruz. Oradaki güvenliğe kimse bir şey diyemiyor. AVM'deki adama öyle talimat gelmiştir ona göre davranıyordur, ortada kişisel bir durum yok. Orası neticede özel bir mülk, çantaya bakma yetkisi yok ama içeri almama yetkisi var. Senden çantana bakmayı talep edebilir, yetkisi yok ama edebilir, zorla bakmadığı sürece onun için de bir sıkıntı olmaz. Sen içeri girmek için çantanı gösterebilirsin ya da göstermeyip içeri girmemeyi tercih edebilirsin. Yani çantana zorla bakmamışsa şikayet etmen bir işe yaramaz.


  • angelus  (08.03.17 17:01:37) 
Edit: Ay teşekkür ederim cevaplarınız için, bunu bana bi arkadaşım sordu da benim ağzımdan sorar mısın diye ben de sordum o yüzden anlattığı kadarına yorum yapabildim yeni uygulama vs. fakat hangi avm bilmiyorum sormadım. Ben de der meister gibi düşünmüştüm, 3 sn sürecek bi işlem için bu kadar olay çıkarmak bana göre mantıksız ama ben üşengecimdir. arkadaşıma da dedim senin anayasa çıktısını yanında taşıyan bi arkadaşın neden var diye :D :D çok aşırılık ya :/ bunlar bana uymaz ama kendi hayatları tabii, ben böyle sorsam yönlendirmiş olacaktım kusura bakmayın. Bi de cidden nereye şikayet edeceğini merak ediyormuş kız o yüzden all girls dream ve england'a ekstra teşekkürler <3 xoxo


  • ave maria  (08.03.17 17:02:03 ~ 17:04:15) 
avm özel mülk de kafasına göre seni almıyorum/sana satış yapmam diyemez. Kanuna dayanan belli yönergeleri olmalı. Özel güvenliğin yetkileri kanunla belirlenir. Mağaza yönetimini isteğiyle değil.

Şöyle ki, eğer güvenliğin çanta arama yetkisi var ise arayabilir aksi halde içeri almayabilir, ancak arama yetkisi yoksa ve aratmayan varsa onu içeri almama gibi lüksü yok.

AVM de bal gibi kamusal alandır.

Hatta zabıta ile gidilse ve içeri alınmasa ceza kesilebilir diye düşünüyorum.
  • renegade  (08.03.17 21:05:41) 
@renegade keşke senin düşündüklerin gibi olsa. Güvenlik işinden haberin yok böyle konuşuyorsun.


  • England  (08.03.17 23:15:06) 
Bu sanırım üst araması kapsamında sayılıyor. İlgili kanuna da bakmak lazım.

ÖZEL GÜVENLİK HİZMETLERİNE DAİR KANUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

"Önleyici Arama Yapılması

Madde 14- Görev alanında, can ve mal güvenliğinin ve kamu düzenin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, taşınması veya bulundurulması yasaklanmış her türlü silah, patlayıcı madde veya eşyanın tespit edilmesi amacıyla detektörle, x-ray cihazından geçirerek veya Kanunda belirtilen durumlarda gerektiğinde üst araması yapılabilir.

(Değişik fıkra:RG-11/9/2011-28051) Kamuya açık alanlarda üst araması, 1/6/2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır. Bu alanlarda özel güvenlik görevlilerince yapılacak üst araması genel kolluğun gözetim ve denetiminde yapılır. Arama sırasında yakalanan kişiler veya el konulan madde ve cisimler, yasal işlemi yapılmak üzere bir tutanakla genel kolluğa teslim edilir.
Arama kişinin aynı cinsiyetindeki görevli tarafından yapılır."
  • mandalina kokusu  (08.03.17 23:44:18) 
@england fonksiyonel yetki ile bağlı 199 adet güvenlik var altımda. Dışarıdan bir şikayet gelir valilik belgelerini iptal eder diye kedi gibiler vallahi. Öyle yönetim onu emretti yaptım d,ye bir şey YÖK. Seni pek anlamadığım belli. Kamusal alan sadece kamu kurumuna ait olan yer değildir ve özel güvenlik bir kamu hizmetidir ve kimse kaynağını mevzuattan almayan hak sahibi olamaz. @mandalina kokusu yazmış. Hakkı olduğu için arayabilir ve almama hakkına sahip bu durumda.


  • renegade  (09.03.17 00:06:12) 
@renegade altında 190 güvenlik çalışıyor olabilir ama yetki ve kanunları bilmediğin gayet açık. Avm kamusal alan değildir. Hatta bilmediğin halde şöyle olmalı böyle olmalı gibi açıklamada bulunuyorsun.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın.
  • England  (09.03.17 15:04:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.