[]

Kira Sözleşmesi - Ev Sahibi

Merhabalar,

Ev sahibi geçen ay kiramıza enflasyon oranında zam yapmak istediğini söyledi biz de doğal olarak kabul etmedik sözleşmemizde bu şekilde yazmıyor diye. Ev sahibi de yanlış yazılmış falan gibi şeyler söyledi ama ortak bir nokta bulup kirada anlaştık. Sadece seneye yeni sözleşme yapılacak, ben size noterden ihtarname çeker bilgilendiririm yeni sözleşmede de bu oran üzerinden artış yapılacağını yazarız dedi. Öncelikle yeni yapılacak sözleşmede bu şekilde bir artışa gitmesi mümkün mü? Bir de kabul etmezsek çıkın diyebilir mi?

Kira ödemeleri gününde ödeniyor ki zaten ev sahibiyle seneden seneye görüşürüz.

 
1- mümkün değil, kanun hükmü emredici. isterseniz %100 artış olacak yazın, bir önemi yok.
hatta sizin yerinizde olsam abi noterle fln uğraşma gel biz yeni sözleşme yapalım, senin istediğin gibi yapalım derim. yeni sözleşmeyi yaptıktan sonra "kanun böyle böyle diyor, o yüzden kusra bakma" demiş olurum. böylece 10 yıllık yeni bir sözleşmem de olmuş olur.

2- 10 yıl olmadan, geçerli bir sebebi de yoksa çık diyemez.
  • trajikomix  (08.03.17 13:57:08) 
avukat değilim. 6098 sayılı borçlar kanunu açık.

E. Kira bedeli
I. Genel olarak
MADDE 343- Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.
II. Belirlenmesi
MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

2016 yılı üfe oranı ne ise o miktarda yapar.
  • blue eyes white dragon  (08.03.17 13:58:24) 
Kafaya göre yok artış. Sizi çıkarma meselesinde 10 sene ticari yerler için geçerli bir kural diye biliyorum. Adamın başka mülkü varsa çok zor çıkarması yoksa yani o daireye mahkûm bir şekildeyse yine 6 ay sürer her türlü.


  • gozu acik sevisen yahudi  (08.03.17 14:11:13) 
iş yeri değil. 3+1 ev :)


  • asyMMetry  (08.03.17 14:31:36) 
sözleşmede isterse % 500 yazsın önemi yok ev için, tefe tüfeye göre artış yapılıyor.


  • habula  (08.03.17 15:01:39) 
herkese teşekkür ederim. içim biraz olsun rahatladı.
hele o kocaman dolabı sökmek ve taşınma işi başıma dert olacak korkusu paha biçilemez.

  • asyMMetry  (08.03.17 15:18:37) 
Yeni sözleşme yaptırmak gibi bir durum söz konusu değil. Eğer 10 seneden fazla süredir o evde oturmuyorsanız, yeni sözleşme yaptırmayın. Kira artış oranı ise, yeni sisteme göre, tefe/tüfe değil, yi-üfe kadardır. Ve bu yi-üfe artış oranı, maksimum yapılabilecek artış oranıdır. Sözleşmede yazılan, %10-%20 gibi değerler, eğer yi-üfe'den fazlaysa, bir hükmü yoktur. Şubat yi-üfe oranı %5,87'dir. Hesaplama için bu siteye bakabilirsiniz:
kira-artis-orani.hesaplama.net

  • agluna  (08.03.17 18:45:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.