[]

Tasarım patenti hk.

merhaba arkadaşlar.

bu konu hakkında tecrübeniz var mı hiç?
kendi tasarımımız olan ürünler var. süs amaçlı kullanılan ürünler. ancak başkaları tarafından çok fazla kopyalanmaya ve üstünden para kazanılmaya başlandı. onu düşünmek, o parçaları birleştirip bir şeyler üretmek vs. ciddi bir emek. onu oluşturduktan sonra kopyalamak iş değil. ve bunun üstünden para kazanıyor millet. açıkçası sinirim bozuluyor.

bazı tasarım ürünlerimizin patentini almak istiyorum.
ama koruyuculuğu nedir?

biraz internette araştırdım faydalı model olması falan gerekiyormuş sanırım. açıkçası bizimkinin faydalı bir hali yok, yalnızca süs amaçlı. ama bilmiyorum, sizin tecrübeleriniz var mı hiç bu konu hakkında?

 
dizayn patenti ya da faydalı model denilen patent en kötü patent türü.

bundaki sıkıntı ben ufak bir yeri değiştirsem bile sıkıntı yaşamıyorum.

sizinki patentten ziyade şu
en.wikipedia.org

sizin sıkıntı şurada, patentleseniz dahi ufak değişiklikler ile kırarlar boşa para harcarsınız.

mesela nike ve adidas çok sipesifik modeller dışında patentlemez ya da korumaz dizaynları, çünkü maliyeti yüksek ve koruması çok çok zor. bundann dolayı logo copyrightı ile korur ürünleri. çakma ayakkabıların modelinin birebir aynı olup logoda "nika", "adidos" gibi şeyler yazmasının nedeni bu.

bu büyük firmalara bile bu ücretler fazla gelirken siz altından kalkamazsınız.

bence markalaşın taklitleriniz olması çok sıkıntı değil, marka olana gelen müşteri profilini çekin.
  • kurnaz  (08.03.17 03:54:00) 
bir kere sizinki patent değil, endüstriyel tasarım tescili. @kurnaz ağır sallamış, faydalı modelin konu ile ilgisi yok. o başka bir durum için kullanılan bir koruma. marka tescili de sizin durumunuz ile ilgili değil, o kullandığınız markanın korunması ile ilgili.

tasarım tescilleri ürünü görüntü açısından korur. bir ihlal durumunda avukat aracılığı ile dava açarsınız.

nasıl ki ilk süs yapan siz değilseniz, başkası da sizin yaptığınızı değiştirirse ona müdahale edemezsiniz.

tasarım tescili gayet kolay bir iş. yardıma ihtiyacınız olursa mesaj atın yardımcı olayım. ya da paranız varsa bir vekil bulun (patent vekilleri bakıyor bu işlere) sizin adınıza yapsın. vekil önerebilirim düşünürseniz.
  • babilbaligi  (08.03.17 10:21:26) 
tpe sitesi açılsa link de verecektim ama tpe.gov.tr'den detaylı bilgi bulabilirsiniz.


  • babilbaligi  (08.03.17 10:23:22) 
dugun dogum vs suslerini diyorsunuz sanirim. orda patent icin vereceginiz para ile tum karinizi sifirlayabilirsiniz.


  • jimicik  (08.03.17 10:59:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.