[]

Freelance yazılım işinde para var mı?

Diyelim mezun oldum, evden çalışmak istiyorum veya yurt dışında doktora yapıyorum harçlığa ihtiyacım var. Freelance çalışırsak iyi para kazanır mıyız ki?

sağlam üniversite mezunu olup bu işi yapıp iyi para kazananlar var ama hintliler bu işi çok ucuza yapıyormuş. Bu nasıl çelişki anlamadım.

not: bilgisayar mühendisliği okuyorum.

 
Olmaz mi? Yapabilceklerine baglı 30 bin kazanan da biliyorum 2 bin kazanan da. Burdan tchuck bu işi yapıyor sanırım, danış istersen.


  • basubadelmevt  (05.03.17 19:08:09) 
para var ve evet hintliler konusundan haklısın


  • tiredpanda  (05.03.17 19:10:00) 
kendini kanıtlaman, müşterini iyi seçmen ve güzel bir ödeme modeli oluşturman lazım. iş elbette var ama paranı hangi şekillerden nasıl alacaksın, müşterini nasıl seçeceksin sorun. ben şu kadara çalışıyorumcuların %90'ına iş eş dost akrabadan geliyor.

edit : ben sana vereyim iş mesela bana e-ticaret sitesi yap. kaça yapacaksın?
  • dedim dedim de kime dedim  (05.03.17 19:18:28 ~ 19:19:13) 
şuan vaktim ve para sıkıntım yok ilerisi için düşünüyorum böyle bir şey.


  • prince legolas  (05.03.17 19:20:30) 
Aslinda temelde iki turlu freelance uygulaniyor. Birinde sirketlerin oneceki calisani oluyorsun ya da sirket ile kisa sureli sozlesme yapip calisiyorsun. Digerinde ise tamamen bagimsiz is kovaliyorsun.

Birinci yontem su anda almanyada cok populer ve gelistiriici icin cok daha rahat. Simdiki sirketimde yazilim ekibi olarak 10 kisiyiz, bu 10 kisinin 3u freelance olarak calisiyor. Bazi donemlerde isler yogunlasiyor, ya da kestirilemeyen bir problem cikiyor, veya bir uzmanlik gerektiriyor. Proje muduru freelance calisanlara bir telefon aciyor diyor ki "gelin 3 aylik bir is var o isi cikaralim su kadar alin." Anlasmaya gore de haftanin belli gunlari 2-3 gun olabilir sirkete geliryorlar diger gunler evden calisiyorlar ve 3 ay sonra isleri bitiyor. Anlasma tamamen esnek kimisi haftada 10 saat calisirim diyor kimi 40 saat bana uygun diyor. Sirkete geldikleri ekibi tanidiklari icin de isler cok daha uyumlu yuruyor. Calismadiklari zaman da sirket ile devamli baglantida oluyorlar bir is cikarsa anlasiyorlar tekrar. Calismadiklari zaman da dunyayi geziyorlar. Bu model sirketler icn ozellikle almanyada cok tercih edilen bir model, sirketlerin de isine geliyor cunku 3 ay yogun olacak diye 1 yil maas odemiyorlar.

Ikinci yontem, yani tamamen bagimsiz is kovalayip hic bilmedigin bir sirkete is yapmak ise cok problemli. Cunku ilk basta karsi tarafa guvenemiyorsun, bircok durumda paranin ustune yatanlar cikiyor. Isi begenmedikleri oluyor, anlatamiyorsun da cunku ne onlar seni ne sen onlari taniyorsun. Ayrica hintli, cinli gibi bircok rakip var, cidden ucuz ama kalitesiz calisiyorlar. Benim calistigim sirket bu model ile de is yapti, cinde freelance yaptirdi bir isi, kimse memnun kalmadi. O yuzden bu ikinci model iki taraf icin de cok problemli. Mumkunse 1. modelde bir is sunacak, yeri geldiginde sirkette calisip, kritik toplantilara katilabilecegein, ama yeri geldiginde de kendine zaman ayirabilecegin isleri kovala.

Bu tarz isleri bulmak icin de almanyada veya baska bir ulkede uzman ve kaliteli "head hunter" sirketlerini kullanabilirisn. Bunlarin portfoyune girdiginde sirketlere oneriyorlar seni. Isler daha bir guven iliskisi icinde yuruyor.
  • emrahday  (05.03.17 19:30:06 ~ 19:33:11) 
remote calismak istiyorsan illa freelance is yapacaksin diye bir sey yok.

gitlab, discus vs. gibi remote friendly firmalara basvurabilirsin.

(bkz: uzaktancalisma.com)

aha site gitmis :) neyse google cache'den falan bulunur belki.

buldum: github.com
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (05.03.17 19:31:40 ~ 19:35:48) 
@emrahday: hocam tamam da ileride ben doktora yaparken ek gelir olsun diye yaparım büyük ihtimalle. 1. seçenek pek mantıklı değil, zaten abd'de doktora öğrencilerinin çalışma izni yokmuş. benim uzun vadeli hedeflerim arasında yazılımcı olmak yok. akademiye girmek istiyorum.


  • prince legolas  (05.03.17 19:35:57) 
Eger ulkeler arasi calisirsan kayittisi veya kayitli calisma durumu oluyor. Kayitli calismada karsi tarafa fatura kesmen gerekli ki masraf gosterebililsin. Ornegin turkiyede cogu sirket kayitdisi yaptiriyor isleri, bu durumda da karsilasabilecegin problemleri soyleyeyim ki goz onunde bulundur, calismadan once karsi tarafa koz verme;
- Buyuk ihtimal paranin tamamini once vermeyeceklerdir, bu durumda paranin bir bolumunu once bir bolumunu sonra almayi oner. Pesinat aldigin kisim ise seni zor durumda birakmayacak kadar olmali. Cunku paranin senin icin degerli kismini almadiginda projenin sonuda "bu olmamis, bu yeterli degil" gibi seyler soyleme ihtimaller var ve istekleri bitmiyor. Parani da bir an once alabilmek icin herseye eyvallah demek zorunda kaliyorsun.
- Ikinci olarak en azindan yazili bir sozlesme yap. Bunun yaninda senden istenen sey cok net bir sekilde tanimlanmis olsun. Onlar belirmese de ise baslamadan en ince datayina kadar sen dusun, ve her noktada yazili bir sekilde anlas.

Online is portallarinda ise maalesef rakamlar rekabetten dolayi cok cok dusuk, cok zor durumda kalinmadikca yapilacak rakamlar degil. Bir cinliicin belki mantikli olabilir, ama onlarla fiyat rekabeti yapmak zor.
  • emrahday  (05.03.17 19:49:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.