[]

techno ve benzeri müzikler hakkında ne düşünüyorsunuz?

bu müzikler nasıl oldu da bu kadar popüler oldu? eskiden de gece kulüplerinde böyle şeyler mi çalınırdı? ya da eskiden insanlar kulüplere değil de daha farklı müzikli mekanları mı tercih ediyolardı? ben bu müzikleri sevmiyorum. zira bunların çalındığı yerler tam bir uyuşturucu bataklığı. bu bir. aslında çok anlaşılır bişey bu, zira bu müziklerden ayık kafayla zevk almak baya zor bişey bence. ikinci olarak insanlar robot gibi oluyor böyle yerlerde. arkadaşlarımla içeri girdikten sonra gece boyu doğru düzgün konuşmadan, herhangi bir etkileşime girmeden dıp dıp dıp robot gibi dans edip yorgunluktan geberip eve dönüyoruz. 'beraber eğlenmek' bu değil yani. mesela nadir de olsa içinde geleneksel ezgiler falan olan işleri seviyorum. ortadoğululuktan mı acaba böyle düşünüyorum derdim, ama bunu sorduğum amerikalı biri de böyle düşünüyordu. özetle gerçekten anlamış değilim; bir özentiliktir gidiyor mu, yoksa hakaten yepyeni bi akım ve ben eski kafada kaldım uyum sağlayamıyorum mu, nedir yani?

edit: bir de bu işin sanatsal boyutu nedir? sanat erbabı bu tarza ve gidişe nasıl bakıyorlar?


 
zevkler ve renkler tartışılamaz.


  • sta  (05.03.17 18:59:57) 
Zevkler ve renkler tartışılamaz +1

Ben de kişisel olarak tercih etmiyorum ama ne uyuşturucu bataklığı ne de robotluk konusuna pek katılmıyorum. Tabi ki bu şekilde olan mekanlar var ama bu ne sadece bu müzik türlerine mahsus ne de her mekan ve ortam bu şekilde. Güzel örneklerini gördüm, özellikle Fransa ve Hollanda'da.
  • fotrsapka  (05.03.17 19:03:20 ~ 19:03:58) 
Techno candır. Herkes her müziği sevecek diye bir kural da yok. İyi müzisyenler tarafından icra edilen elektronik müziğe laf eden karşısında beni bulur.

Şunu tabi tuvalete kezzap diye dökmek gerek: www.youtube.com

Ama bu ayrı bir mevzu: www.youtube.com
  • alperz  (05.03.17 19:04:27) 
neden?

kimi zevkin kültürel ve sanatsal bi alt yapısı vardır ve belli bakış açılarından onda iyi güzel hoş ya da çirkin bişey olduğunu iddia edebilirsin.
  • klar  (05.03.17 19:06:28) 
sizin eğlence anlayışınız farklı olabilir. buradan bir müzik türü ile ilgili genelleme çıkmaz.

benim için de techno'dan techno'ya değişiyor

bu da techno şarkı. ben hastasıyım

www.youtube.com

techno bir türdür bu arada. techno=elektronik müzik elektronik müzik=hapçı şeysi felan

bunlar çoğu eşitlik gibi minik önyargılar ve bilgisizlikler

cevap hakkı editi: 'techno çalan klüplerde malum şeylerin satışı normal görülüyor', ' derken kimden bahsediyorsunuz, kim normal görüyor? neyin kafasını yaşıyorsunuz? ''balkan müziği partisinde herkes sadece alkol alıyor'' derken nereden biliyorsunuz?

genelledikçe saçmalaşıyor tezler böyle, bayılıyorum.

size silah dayayıp zorla bu mekanlara götürüp zorla uyuşturucu satışını normal gösterip zorla içirmeye kalkan kimse yoksa, sizi ilgilendiren bir şey de yoktur. içmeyin, gitmeyin. Giden, eğlenen, madde kullanıp eğlenen, madde kullanmadan eğlenen vs. insanlar hakkında genelleme uyduracak hadde sahip değilsiniz. Birilerinden onay almayı başarsanız da değilsiniz, başaramasanız da değilsiniz. Kabullenmek çok zor gelebilir şu an ama, bunlar sizin ön yargılarınız. onları sevip okşayabilirsiniz. biz okşamayız :)
  • otonomo  (05.03.17 19:24:29 ~ 20:52:16) 
Bizim ülkemizde eğlence anlayışı Demet Akalın veya Gülşen çalarken karşı masadaki kızı/erkeği kesmekten ibaret.Birçok ülkedeki eğlence anlayışı çoğunlukla Techno ve House müziğe kaymış durumda. Techno kültürü gerçekten çok başka birşey. Benim gözlemlerime göre bu müziği seven insanlar diğer tarz müzik seven insanlara göre mekanlarda çok daha fazla eğleniyorlar.Hayatımda uyuşturucu kullanmadım ama techno çalmayan bir gece klubünde zerre eğlenemem mesela. Techno'nun yanında playlisti iyi olan ve geçişleri güzel yapabilen bi dj de olursa efsane bir gece olur o gece benim için.


  • pinkman1  (05.03.17 19:39:30) 
@otonomo

bu konuda bilgim yok evet kabul ediyorum. ama uyuşturucu konusunun genelleme yapılabilecek boyutta olduğunu bi ben mi görüyorum? nerelere gidiyosunuz siz? neden balkan müziği partisinde herkes sadece alkol alırken techno çalan kulüplerde malum maddelerin satılıyor olması normal olarak görülüyor? burdan bi çıkarım bu çıkarımı yapmak hiç de zor değil. bu arada o linkteki tarzı ben de seviyorum. 2. olan:)

@pinkman1

techno çalan kulüplerde kimse kimseyi kesmiyor mu sizce? bizde demet akalın varsa avrupa ya da amerikada da zilyon kere izlenen popüler bir müzik mevcut. bizde demet akalın dışında iyi müzik yapan ama technocu olmayan kimseler olduğu gibi.
  • klar  (05.03.17 19:41:44 ~ 19:46:20) 
@khiron

o kadar olmasa da evet o tarz bir yaklaşım olabilir benimki de.
  • klar  (05.03.17 19:53:47) 
insanı hipnotize eden bi tür ilk olarak.
tam anlamıyla müzik olarak görmüyorum ben. ambiyans.
uyarıcı madde endüstrisi ile ortak amaçta olduğu kesin bence.
bu işi yapan bi arkadaşım var, cazcıydı ama dj oldu sonradan, arada gidiyorum da performanslarına fenalıklar fenalıklar yani :))
zevkler ve renkler tartışılmaz yazanlar üyeliklerini silsin. burada başka bi şey yapmıyoruz çünkü.
  • nocturness  (05.03.17 19:55:04) 
bahsedildigi gibi, sadece techno alt dali degil de elektronik muzik diye bakmak daha iyi olur degerlendirmek icin. gerci elektronik muzik demek bile dusundurucu. massive attack de elektronik muzik yapiyor ama dinlerken dans etmiyoruz.

techno bundan neredeyse 30 yil once detroit'te dogmus bir cesit kultur. yani eger bir ozentilikten bahsediyorsaniz 30 yillik bir ozentilikten bahsediyorsunuz. tabii o zamanlarda ciktigi gibi kalmadi. surekli gelisti ama gelenekselligini korudu. caz muzik de 1920'lerde ciktigi gibi degil. avrupalilar alip baska bir seye donusturdu. herkes birbirinden etkilendi. house musik chicago'da dogdu fakat gunumuzde ibizalilar bunu baska bir duzeye tasidi mesela.

insanlar neden seviyor? oncelikle bu muzigi sevenler dans etmeyi seviyor. dans etmek de kimi zaman o bildigimiz turlu figurleri olan danslar degil, sadece ritme gore yapilan hareketler olabiliyor. bu turun kendini surekli tekrarlayan fakat zamanla progresiflesen hali insanlarin hosuna gidiyor. uyusturucunun elbette etkisi var ama sadece buna mal etmek yanlis olur.

---sanatsal boyut kismina hos geldiniz---
ki en sevdigim bolumdur. oncelikle elektronik muzigin EN BUYUK ozelligi, cogunlukla tek bir kisinin elinden cikmasi. rihanna sever misin? tamam sarkiyi o soyler ama produksiyonu kim yapar? enstrumanlari kim calar? techno gibi turlerde orkestra (yani produktor) tek bir kisidir. belki yeterince armoni yoktur -ki bu da muzik turunun ozelligi cunku o sirada dans ettigimiz unutulmasin- fakat tek bir sarkinin cikarilmasi aylar surer. o sirada produktor hem davulcudur, hem klavyeci, kimi zaman saksofoncu ya da gitaristtir. 80'lerden kalma bir synthesizer ile simdiye dek ortaya cikarilmamis sesleri bulmaya calisir. zaten konu bu, ses. yani muzigi muzik yapan sey olan ses, bu muzik turlerinde daha bir onem tasiyor cunku devasa hoparlorlerle bir grup insana caliniyor. iyi uretilmis olmak zorunda. armoni bir kosul degil.

bir de sizin neye techno dediginizi bilemiyoruz su an. belki techno bile degil bahsettiginiz. fakat daha once de bahsedildigi gibi, techno var techno var. cope atilacaklar var. gaziosmanpasa'da calinan var, berlin'de ya da hamburg'da calinan var. belki aradiginiz yeri bulamadiniz, belki de bu tur sizin turunuz degil. ama tabii ki zevkler ve renkler tartisilmaz. nargile sevmem ama neden sevildigini sorgulayamam.

ekleme: tum bunlardan sonra bazi sorulariniza ufak cevaplar vermek istiyorum.

"bu muzikler nasil oldu da bu kadar populer oldu?"
hatta buna soruyla cevap verilir. belki de siz hayatta yokken var olmus bir populariteden nasil haberiniz olmadi?

"eskiden de gece kuluplerinde boyle seyler mi calinirdi?"
kisa cevap: evet. uzuncasi, bahsettigim gibi, muzik evrildikce degisti ama temelde ayni turde muzikler caldi. 80'lerdeki bir gece kulubunden su goruntuler: www.youtube.com
baksaniza muzik yine 110-130 bpm araliginda. insanlar yine ayni edgy'likte. uyusturucu da vardir kesin. yani bu olay hep vardi. siz farkina varamamissiniz.
  • hopeless  (05.03.17 20:00:11 ~ 20:08:25) 
"techno ve benzeri" kalıbıyla elektronik dans müziği dünyasının tamamını genellemek doğru değil.

hoşlanmamanız gayet normal. dünyada da hoşlanmayan insanların var olması normal. insanlar zaten bunların çalındığı yerlere sohbet etmeye değil, dans edip eğlenmeye gidiyorlar.

elektronik dans müziği yeni değil, üstte de yazıldığı gibi 70'lerden beri var.

rock ve cazdaki kadar olmasa da, elektronik müzik üreten virtüözler de var. sanat erbabı derken de, örneğin fazıl say'ın bir elektronik müzik sanatçısı olan mercan dede'yle çalışmalarını dinleyebilirsiniz.

ayrıca spor esnasında sağlam motivasyon sağlıyor.
  • filteria  (05.03.17 21:06:34 ~ 21:19:25) 
nadiren iyileri var. çoğu çöp.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (05.03.17 21:14:55) 
techno diyince aklıma berlin ve paul kalkbrenner gelir.


  • dreadplayer  (05.03.17 21:55:27) 
"ben bu müzikleri sevmiyorum. zira bunların çalındığı yerler tam bir uyuşturucu bataklığı."

70lerde de hippiler blues ile uyuşturucu çekiyorlardı. "ortamları leşti". Hendrix ve Joplin uyuşturucudan gitti. Gelmiş geçmiş en büyük saxcı Charlie Parker kafayı çekmeden sahneye çıkmıyor, Miles Davis'den para dileniyordu.

yanlış mantıkla düşündüğünün farkına varırsın umarım. hoşlanmamak başka, tüm müzik türünü gömmek başka.
  • sporty  (05.03.17 22:15:10 ~ 06.03.17 01:33:28) 
elektronik muzigin geneline bayiliyorum, sadece uyusturucu batakligi kuluplerde degil, evde ve calisirken de dinliyorum. ayrica o uyusturucu batakligi kuluplerde uyusturucu satilmiyor, birisi getirirse olur, onu da alenen icmezsin.

uyusturucu ile bir muzik turunu birlestirmek de sacma.

sevmiyorsan dinlemeyebilirsin.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (05.03.17 22:24:02 ~ 05.02.19 12:08:01) 
"bunların çalındığı yerler tam bir uyuşturucu bataklığı"

hahah sen dinleme ulan ayı
  • bir sevgi faresi jamal  (05.03.17 23:06:08) 
www.youtube.com

bu techno mu? bundan nefret etmiyorum mesela oturdum ders çalışırken dinliyorum
  • klar  (28.03.17 15:55:58) 
house bu. zorlarsak pop-house diyebiliriz.


  • hopeless  (28.03.17 16:01:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.