[]

belki çok cahilce bir soru ama taşeronun önüne neden geçilmiyor

devletimiz neden taşerona izin veriyor? yani ihale açıyorsun bu işi sen yapacaksın diyorsun bir firmayla anlaşıyorsun ama işin sonucunda o firma hiçbir iş yapmadan cebine para koyuyor ve ortaya konan iş daha kalitesiz oluyor. hem devlet kaybediyor hem millet. hani belki bazı konularda çok da sıkıntı değildir ama çok daha önemli ihalelerde falan neden taşerona izin veriliyor bunun önüne geçecek bir madde eklenmiyor?




 
1-devlet, devletimiz değil.
2-halkın kaybetmesi inan devletin umrunda değil.

  • doxanikee  (27.02.17 21:20:21) 
çünkü taşeron daha ucuz.


  • nickini degistiren yazar  (27.02.17 21:20:25) 
iyi de devletimiz bir iş için 100 lira veriyor bir firmaya, taşeron firmanın ise ortaya koyduğu işin fiyatı 70 lira. yani sonuçta 70 liralık iş için 100 lira çıkmış oluyor cepten. o paralarla başka bir saray falan yaptırabilirlerdi sonuçta.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (27.02.17 21:22:18) 
bir bina yapacaksın bunun için işçi lazım, usta lazım, mühendis lazım, mimar lazım lazım da lazım. tamam mimarın işleri nasıl yürür bilmiyorum ama düz düşünsek mimar dediğin kişi proje başlangıcında çizer ve işi biter. peki bunu kadroya alsan ne olacak, bir bina yapım sürecinde aylarca maaş vereceksin. bunların hepsini kadroya alıp maaş verip iş bittikten sonra da çıkartamayacağına göre taşerona yaptırıyor ve kurtuluyor.


  • blue eyes white dragon  (27.02.17 21:23:11) 
Iddia ettigin gibi tum isi taseron yapiyorsa taseron ihaleyi girip daha dusuk bir fiyat vererek ihaleyi kazanabilir. Esas sorun ihalenin duzgun, acik ve rekabetci yapilip yapilmadigi.

ek: bb+1
  • osssy  (27.02.17 21:30:38 ~ 21:39:24) 
"tamam mimarın işleri nasıl yürür bilmiyorum ama düz düşünsek mimar dediğin kişi proje başlangıcında çizer ve işi biter. "

bizim en büyük sorunlarımızdan biri bu işte. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak. yöneticilerimiz de böyle, bilgili insanlar değil. halkımız da cahil onları yönetenler de.
  • peace.on  (27.02.17 21:30:42) 
tamam bir mimarın bir bina işinde nasıl bir süreklilik arz ettiğini bilmeyebilirim ama verdiğim örnekte olduğu gibi sen, bir bina dikeceksin diye sallıyorum 100 kişiyi kadroya alıp o bina bittikten sonra ne yapacaksın o 100 kişiyi? taşeronu savunduğum falan yok. bina dediğin şey, sirkülasyonu olan bir şey mi? aaa, bu 100 kişinin işi bitti dur şuraya da bir bina dikelim de adamlar boş yere maaş almasınlar, yatmasınlar mı diyeceksiniz.


  • blue eyes white dragon  (27.02.17 21:36:40) 
bir kişiyi proje bazlı işe alabilirsin bunda bir şey yok bunu büyük şirketler de yapıyor. (bkz: belirli süreli iş sözleşmesi)

ancak bu bir insanın emeğini sömürmeyi, haklarını gasp etmeyi gerektirmiyor.

örneğin bir okulun temizlik işlerini alan bir taşeron şirket, bu temizlik elemanları okula bağlı çalışsaydı onlara ödenecek maaşın 2/3'ünü elemanlarına veriyorsa, taşeron işçilert kıdem tazminatı , fazla mesai ücreti, yıllık izinler gibi ana firmada çalışan aynı işi yapan işçilerin yararlandığı hakların hiçbirinden yararlanamıyorsa o zaman bu sistemi iyi bir sistem olarak düşünmesin kimse.

taşeronluk sistemi insan emeğini sömüren, büyük firmaların yada devletin kurumsal kimlikleriyle işçilerine yapamayacağı pek çok haksızlığı yapmaya imkan bulduğu bir sistemdir.
  • peace.on  (27.02.17 21:53:09) 
devlet kadrlu memur ya da işçi alırsa onlar yatıp zıbarıyorlar. bir zamanlar hastanelerde, okullarda hademelere iş yaptıramazlardı. adam bir siler akşama kadar yatardı. bir hastanede 4 tane hademe çalışmazdı. onların maaşı da tıkır tıkır yatardı. taşeron devletin işine geliyor. hem işi yaptırıyor hem de çalışan kadrolu olmamış oluyor. ihale süreciyle bir sürü yük ve masraftan kurtulmuş oluyor.


  • gotic  (27.02.17 23:01:33) 
gotic +1
hastanede, okulda hademeye iş yaptıramıyosun iş. keşke hizmet sektörü komple taşeron olsa. sömürü gibi geliyor ama işini layıkıyla yapıyorlar, yapmama korkusu var. Memurda ise rahatlık var, nasıl olsa atamazlar diye iş yapmıyorlar.

  • yüzyıllık yalnızlık  (27.02.17 23:24:48) 
işyerimde bana hem kadrolu ve sendikalı elamanlar hem de taşeronlar bağlı.Tercihimi taşerondan yana kullanıyorum ben de.Kadolu adam hele bir de sendikalıysa yatmaktan başka bir şey düşünmez.Bir de akşama kadar sendika kitapçığını karıştırır hangi cümleden nasıl bir anlam çıkartsam da menfaat sağlasam diye.2 dakika çalıır kalan işi mesaiye bırakmaya çalışır.Halbuki taşeron daha laf ağzından çıkmadan işi yapmak üzere hazırlık yapmaya başlar.Nazım Hikmet,Attila İlhan şiirleriyle büyüyen benim gibi adamı taşeronu savunur hale getirdiler.Kadrolu Türk işçisine rahat batıyor mağlesef.


  • turkuaz  (28.02.17 00:09:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.