[]

Annemin hastalığı ne olabilir?

Merhaba herkese, biraz uzun olacak ama anlayabilecek olanlar lütfen yardım etsinler çünkü artık delirme noktasına geldim. İlgilenen biri çıkar mı bilmiyorum ama belki başka birinin de başına gelmiştir. Çok çaresiz hissediyorum.

11 Ocak akşamı saat 8 gibi annemin yüzünde bir kızarıklık fark ettik. Bİr şey mi dokundu, kaşıdığı için mi oldu derken kızarıklık yüzünün sağ kısmına tamamen yayıldı ve acile medicanaya götürdüm. Ertesi gün cildiyeden randevu aldım. Doktorumuz sabah ve akşam içmesi için ilaç ve bir de krem verdi. Kan testleri istedi, yaptırdık. Çok anormal bir durum yok gibiydi, bir iğne yaptırmamızı da istedi. Yaptırdık.

Not: Annem şeker, sedef ve tansiyon hastası. İlaçtan olabilir diyenler oldu ama hiç farklı bir ilaç içmedi yıllardır. Sabah 1000'lik Glifor, Diamicron, yarım İsoptin 240 içiyor, akşam tekrar 1000'lik Glifor.

Bu olaydan sonra 100'lük Coraspin de kullanmaya başladı.

Bir süre bekledik ilaçlar hiç iyi gelmedi. Yanma sürekli yok, bir anda geliyor ve 15 dakika içinde kayboluyor. İlk olduğunda bütün gece kıpkırmızıydı ama şimdi bazen oluyor, bazen olmuyor. Sağ tarafında daha fazla var.

Geçmeyince dahiliyeye götürdüm. Kan testleri istedi bir sürü, yaptırdım. Bu kapsamlı tahlilin fotoğraflarını ekliyorum, tarihi 14 Ocak.
Hematoloji: i.hizliresim.com
Biokimya: i.hizliresim.com
Periferik Yayma: i.hizliresim.com

Bu sonuçları doktora gösterince (dahiliye profesörüne götürdüm yine medicana, çok kaba bir doktordu açıkçası), bize "tabi bunları görünce lösemi düşündünüz" dedi. Halbuki biz ne anlayalım yani düşünmedik tabi ki öyle bir şey. Elim ayağım birbirine dolaştı, delirecek gibi oldum. Bizi "periferik yayma camda olur, onu getirin" dedi. Sorular sorduk, cevap vermedi. Hastane yönetimine durumu anlattım. Hematologa yönlendirdiler. Belki hematolog da camı ister düşüncesiyle kan tahlillerini yaptırdığımız yere (en güvenilirlerinden biri dediler, denge'de yaptırdım) geri döndüm. Oradaki sonuçları yorumlayan doktor Koru'da bir hematolog önerdi, Akın Uysal. Hemen randevu aldım. Çok ilgili bir doktordu, bizden yeniden periferik yayma istedi. Hemen yaptırdık. Onu buraya koyamıyorum çünkü doktorumuz aldı onu camla beraber. Hemen hemen aynıydı öncekiyle.
Bu esnada defalarca kan testi yaptırdık, trombositi çok yüksek çıkıyor dedi hem Akın bey, hem medicanadaki hematolog.
Korkudan bir sürü doktora götürdüm, kardiyoloji, nöroloji... Medicanadaki nörolog bir sürü mr istedi. Annem kapalı yerde kalamıyor, başka bir doktora daha soralım dedi. Başka bir nöroloğa götürdüm, o da muayene edip nörolojik bir durum yok, mr'a gerek yok dedi. Annem de yaptırmak istemedi.
Bu sırada dahiliye diyetisyene de yönlendirmişti, oraya da götürdüm, diyet listesinde yer alan her şeyi temin ettim 18 Ocak'tan beri hiç dışına çıkmadı ve yaptırdığımız tahlillerde değerleri daha iyi gibi görünüyor. Sabah akşam şekerini ölçüyorum çok iyi şu an şekeri. Son tahlili de buraya koyuyorum:
Kanı hemen pıhtılaştığı için biokimyaya yetecek kadar kan alamamışlar o yüzden sadece hematoloji ve periferik yayma var. Bundan öncesinde bir tahlilimiz daha var, orada trombositi 587.
Hematoloji: i.hizliresim.com
Periferik yayma: i.hizliresim.com

Bu tahlillerden önce medicanadaki hematolog "trombosit 750 üzeri çıkarsa kemik iliğinden test yapacağız" dedi. Neyse ki çıkmadı, çok korkmuştuk.

Sorun şu ki, gördüğümüz sayısız doktordan hiçbiri bize bu kızarmaların neden olabileceğini söylemedi :(

Ve hala devam ediyor, günde 2-3 kez bazen daha fazla, aniden geliyor ve inanılmaz derecede kırmızı oluyor yüzü. Çok yanıyor. Bazen hafif kaşıntı da oluyor. Nörolog kesinlikle roza değil dedi.

Belki bunu yaşamış biri vardır diye bir umutla sormak istedim. Okuyan olduysa çok teşekkür ederim şimdiden. İyi pazarlar.

 
tıp fakültesi öğrencisiyim ben öncelikle bunu belirteyim. bana menapozdaki ateş basmasını hatırlattı yüzdeki kızarıklık. ataklar halinde gelmesi falan da benziyor gibi. bir de geçmiş olsun umarım önemli bir şey değildir ve kısa zamanda anneniz iyileşir.


  • mrsnpr  (26.02.17 16:09:27 ~ 16:10:24) 
Öncelikle geçmiş olsun. Doktor değilim ama hem burada hem de sözlükte doktor arkadaşlar var. Duyurudan diğer arkadaşlar o doktorların ismini yazarlar umarım. Sözlükten msj atmak filan gerekirse yardım etmek isterim


  • yankee jumping  (26.02.17 16:10:37) 
çok teşekkür ederim cevaplar için arkadaşlar, @mrsnpr menapoza gireli 10 sene olacak neredeyse, o zamanlar da olmuş ama çook uzun zamandır geçmiş hiç olmuyormuş :(


  • yalnizliktan devren kiralik  (26.02.17 16:18:57) 
öncelikle geçmiş. olsun. tarif ettiğiniz durum flushing tanımına uyuyor. flushing nedenleri için bkz: en.wikipedia.org(physiology). kendinizin eleyebildiği nedenler dışında üniversite hastanelerinin dermatoloji ve sonrasında dahiliye bölümlerine başvurarak listenin geri kalanının tek tek araştırılması gerekir.


  • cekcekli  (26.02.17 18:09:36) 
geçmiş olsun. trombositoz gibi major bir bulgu varken neden menapoz ya da flushing e girilmiş anlayamadım,

esansiyel trombositemi olabilir, aynı laboratuvarda 1 ay ara ile 2 ölçüm alınması gerekir. bazen trombositler birbirine yapışır kümelenir ve normalden düşük sayılır değerleri. esansiyel trombositozda mikro kanamalar olabilir ataklar da genelde birkaç dakika ile sınırlıdır, sıcaklık ateş basması kaşıntı gibi şeyler de olur. farklı laboratuvar sonuçları yanıltıyor olabilir ama öncelikli olarak ekarte edilmesi gereken tanı bence bu. yaşı ve diyabet öyküsü de varken tanıda gecikilmemesi gerektiğini düşünüyorum ben eğer esansiyel trombositoz var ise. başka bir hematolog araştırabilirsin. özel laboratuvarlardan ziyade üniversite ya da iyi bir devlet hastanesinde yaptırın tetkiklerini.

bunun dışında bazen romatolojik hastalıklara trombositoz eşlik edebilir. keza cilt lezyonları da öyle. yaşı çok elverişli değil ancak kadın cinsiyet otoimmün hastalıklara her zaman yatkınlık yapar. bir de romato konsültasyonu olsa iyi olur diye düşünüyorum.
  • shotgunwoman  (26.02.17 18:42:31 ~ 18:47:23) 
Skleroderma ve lupusta böyle bir yüzde kızarıklık oluyor diye hatırlıyorum.
Shotgunwoman benden önce davranmış. Romatoloji +1

  • sutlu nescafe  (26.02.17 18:44:58 ~ 18:46:16) 
doktor arkadaslar romatoloji demisler . istanbulda iseniz romatolog duayeni hasan yazici oneririm, hocalarin hocasidir kendisi.


  • oscar  (27.02.17 00:26:04) 
zaman ayırıp cevap yazan arkadaşlara öncelikle sonsuz teşekkürler. esansiyel trombositemi hakkında biraz internetten bakındım ancak elbette internetten okuduğum şeylerle telaşlanmak istemiyorum. şimdi ulaşabileceğim bir doktor da olmadığı için burada sormak istedim. yazan belirtilerden bu trombositin yüksek olması ve yüz kızarıklığı dışında belirti yok; baş dönmesi, el ve ayak yanması, kilo kaybı, bayılma gibi. kalbine de geçen ay baktırdım. doktor çok çok iyi olduğunu söyledi, ultrasonla da bakılmıştı. şimdi birazcık elim ayağıma dolaştı. bize böyle bir ihtimalden hiç bahsetmediler. bunun kesin tanısı için kemik iliği alınması mı gerekiyor? annem bundan çok korkuyor ancak başka bir tanı şansı yoksa yaptıracağız. önce hematoloğa mı gitmeliyim romatolojiye mi? teşekkür ederim yeniden


  • yalnizliktan devren kiralik  (27.02.17 00:44:24) 
sabah 8'den beri gazideydik, inanılmaz memnun kaldık. evet bekledik fazlasıyla ama kesinlikle değdi. özele verilen para çöpe atılan paradan farksızmış bunu anladım. dahiliye ve hematolojiye gittik. çok kapsamlı şekilde muayene ettiler, aklımıza bile gelmeyecek sorular sordular. jak2 testine kadar (yapılması 1 ay sürüyormuş ve et tanısı için şartmış) yapıldı. 8 tüp kan verdi. hiç bulunmayan damarı (koru, bayındır, medicana ve dengede bulamamışlardı) 1 denemede buldular. her şey harikaydı. buradan okuyan varsa kesinlikle öneririm beklemek sıkıcı ama para bayılıp bayılıp hiçbir sonuç elde edememektense 8-12 arasını ayırın kurtulun. yeniden herkese teşekkürler, sonuçlarımız çıktığında rahatsız edeceğim


  • yalnizliktan devren kiralik  (27.02.17 15:28:55) 
2015 ağustostan beri jak2 testini bekliyorum ben :) 1 ay süper süreymiş.


  • sutlu nescafe  (27.02.17 17:08:24) 
ciddi misiniz ya :( bana 1 ay sonra gelip sonucu alacaksınız dediler. size de çok geçmiş olsun. moralim alt üst benim de, trombosit 515 çıktı.


  • yalnizliktan devren kiralik  (27.02.17 20:17:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.