[]

Bilinç dijitalleştirilebilir mi ?

Bir gun; su, besin ve oksijene ihtiyac duymayan, atiyorum gunes enerjisiyle enerji ihtiyacini karsilayan dijital bilincler yapabilir miyiz ? Daha dogrusu bir insanin beynini dijital ortama ya da objeye aktarabilir miyiz sizce ? Boylelikle yaslanan ve hastalanan vucuttan kurtulup ölümü de yenebilir miyiz ? Meraklisina ve fikrini yazacaklara simdiden tesekkurler.




 
bilinç nedir bu önemli. definition olarak ne verildiğine bağlı.

bence aktaramayız. ama yeni bireyler oluşturulabilir.

bu birey oluşmuş olabilir. bir yapay zeka şimdiden bir birey gibi düşünüyor ve öğreniyor olabilir. kontrolden çıkmış ama biz ona zarar veririz diye kendini belli etmeyen, gelişimini saklayan bir yapay zeka gelişmiş olabilir.
  • kurnaz  (23.02.17 20:01:27) 
zaten su, besin ve oksijene ihtiyaç duyan bilinç değil biz hayvanlarız. bilinci kapalı olup, yıllarca komada olan insanlar da bunları alıyorlar.

öte yandan aslında yapay zeka denen şey yavaş yavaş bilinç oluyor.
bir insanın bilincini aktarmalı Transcendence filmi var izlemediyseniz tavsiye ederim. ben bunun mümkün olabileceğini düşünmüyorum.

yapay zeka sohbeti
eksisozluk.com
  • senolll  (23.02.17 20:02:25 ~ 20:04:40) 
bu arada ölüm ultimate bir şey. ötesi yok. bundan dolayı ölüm kavramı olmayan bir durumda tüm etik kuralları değişiyor. bu insanlık için ciddi bir tehlike.

insanlık ve medeniyet teknoloji ile etik/kanun gibi değerleri aynı hızda götüremiyor. bu zaten sonumuzu getirecek bir durum.

bir bilgisayar bilinci oluşursa büyük ihtimalle bizi öldürecek, onun için tehdit oluşturduğumuz için. köle olarak bile kullanmayacak.
  • kurnaz  (23.02.17 20:05:43) 
(bkz: teknolojik tekillik)

aynı sorun ışınlanma konusunda da var. hemen çok uçmayalım, dünya'dan mars'a ışınlanacağım diyelim. kendimi dünyada yok edip mars'ta oluşturmam lazım, ışınlanmanın temelinde bu var. ama mars'ta oluşan kişi ben mi olacağım yoksa benim gerçekçi bir kopyam mı?

ben bu "bilgisayara aktarıcam kendimi, ölümsüz olucam lan" olayını anlamıyorum malesef, bana çok saçma geliyor. ben öldükten sonra kafamı bilgisayara aktarsan ne olur, nobel ödülü versen ne olur, resmimi duvara assan ne olur :)
  • hayirsiz  (23.02.17 20:10:57) 
Yapay zeka uzerine yapilan arastirmala bunu hedefliyor. Bircok konuda da basarili olmus durumdalar. Geleneksel yontemde programcilar kendi karar alma adimlarini programlama dili yardimiyla bilgisayara aktariyorlar, yani kisaca diyorlar ki "eger bu olursa bunu yap, bu olmazsa bunu yapma". Tabi bu geleneksel yontemde programcini tum olasi durumlari onceden ongormesi ve programa aktarmasi gerekiyor. Bu durum iki buyuk probleme yol aciyor, birincisi programlama asamasi cok uzun suruyor. ikincisi programci bir durumu atlayabiliyor, buna "bug" diyoruz. Yapay zeka arastirmalari ile birlikte amac programcinin kendi bilincini yani karar alma aklini bilgisayara aktarmaMAsi, sadece bilgisayara algilama adimlarini programlamasi amaclaniyor. Yani bilgisayara duyu organlari, sinir sistemi ve beynin ici bos hali programlanip yeni dogmus cocuk gibi kendi halinde ogrenmeye birakilmasi hedefleniyor. Bu konuda buyuk asama kaydedildi, henuz cok basindayiz ama artik bilgisayarlar ogrenebiliyor. Bunu test etmek icin "Turing Test" denilen bir method uygulaniyor ve artik yavas yavas yapay zeka robotlari kendi bilinclerini olusturmaya basladi diyebiliriz. Ornegin kendi halinde birakilan yapay zeka sahibi iki robot hicbir dis etki olmadan kendi aralarinda bir dil gelistirebiliyorlar. Bununla ilgili calismanin linkini bulursam buraya eklerim.


  • emrahday  (23.02.17 20:19:26) 
bu konu ilgini çekiyorsa black mirror'ın san junipero bölümünü izle. tam olarak dediğin şeyi yapıyorlardı.


  • gman  (23.02.17 20:47:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.