[]

bu insanlar nasıl böyle kendini kandırabiliyor?

eksisozluk.com ne kadar istemesek de evet çıkacağı kesin değil mi?




 
Kesin değil. Su anda Erdoğan'ın kitlesi üzerindeki karizmasina, devletin tüm imkanlarina, akp'nin propaganda makinesine, yüzlerce kanala onlarca gazeteye rağmen kesin değil. Ama akp'nin sicili düşünülürse ibreyi evete kaydırmak için legal illegal herşeyi yapacaklardır.

Yine de umutsuzluğa alışmayın.
  • Ufuk  (23.02.17 08:25:25) 
Kesin gibi geliyor bana..akp ile uzaktan yakindan alakasi olmayan erkek arkadasim bile referandumda evet diyecegini soyledi.nedenini sordugumda sacma cevaplar aldim.nedense erdogana gereksiz bi sempati beslemeye basladi.birkac gundur bunun sokundayim:/


  • astrid  (23.02.17 09:03:18) 
ekşisözlükteki tayfa ile türkiye'nin alakası yok dostum. referandumdan %60'a yakın bi oranla evet çıkar.


  • ougkour  (23.02.17 09:20:56) 
%25 CHP, %10 hdp, %2 diğer, topla ne etti? 37 hayır, 63 evet.


  • tutmayın küçük enişteyi, salıverin gitsin  (23.02.17 09:26:38) 
%25 chp, %10 hdp, %2 diğer + %? mhp. mhp'nin tamamının evet diyecegini dusunmuyorum. ve bu parti seçimi olmadıgı icin sonucu kestirmek mumkun degil, bu yuzden hayır cıkma ihtimali normal bir secimdekine gore daha yuksek; yine de kesin degil. sonuc ne cıkacaksa cıksın, oranlar birbirine cok yakın olacak diye dusunuyorum. evet cıkacaksa bile bunun %55'i gececegini sanmıyorum. Evet cıktıktan sonra oranın onemi yok tabii...


  • rahip janick  (23.02.17 09:41:34) 
@ougkour +

ekşi sözlük belirleyici değil bu konuda. akp hayir deseydi, hayir çoğunlukta çıkar. artık çoğunluğun düşündüğü şey şu :
devlet = akp = erdogan = hükümet = halkin istedikleri = evet ..
artik bu kavramlar türkiyede eş anlamlı hale geldi. muhalif olanlar da belki bir kaç kavram hariç en az üçüne aynı düşünceyle bakiyor. gecen seçimler öncesi akpnin oylarini (şoyle böyle olursa diyerek) neredeyse %20 lere düşürenler vardı. aksine oylar hep yükseldi.
(yanilmiyorsam) 2007 genel seçimlerine günler kala bir aksam tv de haberleri izliyoruz. trafik kontrolü sirasinda asiri derecede (ayakta dik duramayan) alkollü sürücüye gerekli islemler yapiliyor polisler tarafindan. alkollü sürücü muhabirin uzattigi mikrofona :
(evde) 5 tane oyum var. hepsi akpye diye söylenip sallanip duruyordu.
yani memleket sarhoşumuzun bile derdi alacagi ceza degil, seçimlerdi.
açik konuşmak lazım.
hayır diyenler referanduma (tabiki halka) gitmek istemeyenler. o zaman halk daha baska kendisini nasıl yönetsin ?
çünkü onlar halk(a) değil, fil (pardon) çomar (!) birilerine göre.
çomarın sandık başında ne işi var peki?
  • 1adam  (23.02.17 09:50:18) 
chp seçmenini %25, hdp seçmenini %12 ve mhp seçmeninin de %14 olup da bahçeli'nin bütün evet propagandasına rağmen %10'unun hayır vereceğini farzedersek, ki bunlar bana göre maksimum rakamlar, toplam %%47 hayır seçmeni çıkıyor. çevremdeki mhp seçmeni neredeyse ikiye bölünmüş durumda. fazla iyimser bile yazdım.


  • burty  (23.02.17 10:16:06) 
evet çıkacağı kesin değil çünkü.
bu bir referandum, diğer seçimlere bakarak tahminde bulunmak hatalı olur.
ekonomik durum, işsizlik, ölümler, tecavüzler, dünya genelinde kartların yeniden karılıyor oluşu, alternatifsizlik, ötekilik içeren söylemlere devam edilip edilmeyeceği vs masaya konulunca durum belirsiz görünüyor. her an her şey değişebilr.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (23.02.17 11:03:49 ~ 11:04:50) 
@astrid evet demek istediğim bu, toplumda garip bi erdoğan sevdası var. youtubedaki tüm referandum röportajlarını izledim, evet ağırlıkta ama ne dediğini bilen yok, bazıları biz tayyipçiyiz diyor bazıları o bende kalsın diyor, adam niye evet verdiğini bilmiyor ama gırla evet var. hayır diyen daha az kesim ama açıklamasını da yapan kişiler oluyor.

@her name was hexadecimale, "seçim şaibeli derler" demişsin seçimler şaibeli değil mi? 30 mart 2014 ankara bb seçimlerini hatırlatırım. türkiyenin gördüğü görebileceği en büyük şaibe burada döndü.

@hayat aklini konusacak bir filozof uret, bence her an her şey olabilir sözü türkiyede işlemiyor. referandum röportajlarını izlersen anlarsın
  • freetakilir  (23.02.17 11:29:28) 
Ben mesela hiç incelemedim maddeleri öyle göz ucuyla baktım ve Rte evet istediği için her türlü evet vereceğim. Kafam rahat yahu, Reis var nasılsa...
Neyse tahminim 65 e 35 gib. Umutu unutun

  • ne nicki be(2)  (23.02.17 11:46:03) 
Değil. Akp içerisinden hayır oyları çıkacak, en yakın komşum AKP'li fakat parlamenter sistem gitmemeli hayır vercem diyor adam. Daha içerisinde bulunan feto mensubu insanları saymıyorum. Bu adamlar hayırdan korkmasa meclis oylaması yapılırken bir oy atan adamın yanına 3 adam daha sokmazlardı. 80 tane feto millet vekili var akp içerisinde milletvekili olarak bu kadar ise toplumu siz düşünün.

MHP neredeyse %70 civarı hayır diyor çevremde çok fazla milliyetçi ülkücü kesim var hepsi Son seçimde MHP ye verdiği için oylarını köpek gibi pişman olası bir erken seçimde MHP nin baraj altındakalacağından eminim.

Saadet Partisi de hayır diyeceğini açıkladı bu tarz uç islam görüşleri de bunları takip edecektir muhtemelen biat kültürü bunu gerektirir. Diğer diye adlandırılan kesimi de koyduğun zaman %5 gelir diyorum en azından.

Hdptutuklamalar ile hayır diyeceği kesin bir halde tüm Kürt halkı Erdoğana karşı nefret içinde bizi kandırdı diye.

CHP zaten hayır çıkıyor komple.

Bütün bunların sonucunda ben eğer bir hile hurda olmazsa hayır çıkacağını düşünüyorum, evet çıkmaz ekşi şöyle komünist yuvası böyle CHP sevdalısı diyen arkadaşlar da mantıklı bir argüman ile açıklarsa eğer sözüne daha çok güven olur bence.
  • gozu acik sevisen yahudi  (23.02.17 12:03:01) 
Gözü açık yahudi ye göre hayır yüzde 85 evet yüzde 15 lerde
Ya hala sıkılmadınız şu çevrem geyiklerinden, adamlar 60 ın altına düşmez

  • aklimdakisorular  (23.02.17 12:07:18) 
tuncay özkan'lık etmeye gerek yok. zübük 15 temmuz'dan sonra bulduğu her fırsatta şov yapıp elini bu kadar güçlendirmişken her zamankinden de fazla destek alması mümkün. yani istemesek de hayır çıkma ihtimali sıfıra yakın.


  • filteria  (23.02.17 12:29:23 ~ 12:41:24) 
@1adam
@her name was hexadecimale
@ne nicki be(2)

Evet diyecek olup mantıklı bir argümanı olan var mı? Ben şunun için şu maddenin şurası için evet diyorum diyen var mı?

Hukukta milli irade her şeye karar veremez. Halkın karar sınırı hukuktur. Halk tecavüzü suç olmaktan çıkarmak istese çıkaracak mısın? Tabiki #HAYIR.

Yapılan değişiklik(garabet) Anayasaya, insan hak ve özgürlükleri ile Anayasanın üstünde olan hukukî ilkelere aykırı. Dünya'da hiçbir yerde olmayan bir şeyi önümüze koymak istiyorlar.

Kendinize güveniyor ve gerçekten başkanlık istiyorsanız, Amerikan tarzı yasama, yürütme ve yargının keskin bir şekilde ayrıldığı, 2 meclisli bir sistem yapın herkes savunur. Ama AKP'nin amacı tabiki demokrasi filan değil. Meclisi ve siyasi partileri etkisiz hale getirip Tayyip saltanatını oluşturmak.
  • tahin pekmez yoğurt  (23.02.17 12:39:32 ~ 14:06:09) 
akp nin kendi tabanında evet demeyecek bir kitle var. en yakınındaki adamlardan bile hayır diyecek olanların varlığı konuşuluyor. 100 yıllık emeğimiz boşa gitti, biz bunları yapmak için çıkmadık bu yola diyen islamcı ideoloji, gerçek dindarların islam dışı uygulamalardan rahatsızlığı ve bizatihi sayın cmhurbaşkanının aldığı kararlar, toplum bilim ve tarihimiz bana evet'n çok zorlanacağını gösteriyor.
referandum röportajlarını izlemedim çünkü medya medya değil, çünkü gazete ilanıyla referandum için çalışacak insanlar arandığını biliyorum vs. bu işsizlik ortamında millet biraz para bulmak umuduyla o işe talip olacaktır. 1502 tl alabilmek için üç aylık iş bulma kursuna gidecektir. bunlar gayet normal şeyler. tıpkı varlık fonuna devirlerin olduğu döenmde esnafın avcunu oğuşturup kendine düşecek payı hesapladığı gibi. suçlamıyorum, adam aylardır devletten parasını alamamış, n'apsın başka çaresi yok.
hayır diyenin kellesinin koltukta olduğu bi ortamda hayır diyecek olanın sandığa kadar susması da çok normal. bilmemne bankasından kredi çekmek bi yana aldığı burs o bankaya yattı diye işsiz kalanlar var, kim konuşabilir ki.
bu ülkede artık her an her şey olabiliyor, dün canım ciğerim denilenerin şimdi düşman olabildiği gibi, ergenokon gibi, diğer devletlerle ilişkilerimiz gibi... say say bitmez, örnek çok.

Ortadoğu denkleminde kartlar yeniden karılıyor, kraliçe ve putin önemli oyuncular, trump faktörü çok belirleyici değil bana göre. almanya da öyle.
kraliçe beni korkutuyor açıkçası.

sonuç ne çıkarsa çıksın referandum bu ülke için kafasına sıkmak gibi bişe. umarım cumhurbaşkanı bu hatadan dönme yürekliliğini gösterir.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (23.02.17 12:52:01) 
arkadaşlar şimdi sürtüşme zamanı değil, şimdi birbirimizi dinleyip anlama zamanı.
solcular elitisliği bırakmalı, dinciler de eskiye ilişkin öfkelerini bırakmalı.
dinciler; haklısınız, ikna odaları kurulmuş, o olmuş bu olmuş, kin duydunuz öç almak istediniz. bence o öç artık alınmış olmalı değil mi?
solcular, herşeyi bilirim, ben okudum sen okumuyorsun, cahilsin demekten vaz geçmelisimiz.

bu referandum içeriği itibarıyla geri dönüşü olmayan bir karar. çoluk çocuk torun torba geleceğe bırakacağımız çok önemli bir karar.
kendi kişisel düşüncelerimizden, kırgınlıklarımızdan, öfkelerimizden sıyrılmayı bilmemiz gerek. herkes eteğindekini eteğinde tutsun ya da daha iyisi bi kenara atsın n' olur.

bir toplulukta düşmanlık yaratmak çok kolaydır, aynı şekildde o düşmanlığı bitirme olanağı da vardır. sosyal psikoloji bilimi deneylerle bunu kanıtladı. toplumun tümünü ilgilendiren bir durumda düşman grupların işbirliği yaptığı, bu işbirliği sırasında birbirlerini anlama olanağı buldukları, hatta en yakın arkadaşlarını eski düşman gruptan seçtikleri görüldü.

birbirimizi dinlemeye başladığımız noktada çok da farklı şikayetlerimizin olmadığını, ortak konularımızn çokluğunu görme olanağımız olacak. lütfen anlaşmak için konuşun, yargılamak veya suçlamak için değil. hepimiz insanız, geldik gideceğiz, sevgiyle yaşamak varken neden öfkeyle yaşamak zorunda kalalım ki? her din, her öğreti, her düşünür sevginin değerini anlatmaya çalışmış. nefreti yücelten bir din var mı?
müslüman çoğunluklu bir ülkede yaşıyoruz. bu nedenle örneğimi kur'an'dan vereyim. bakara suresi 85. ayeti şu anki durumumuzu gayet açık şekilde yazmış. buyrun istediğiniz mealden okuyun:
www.kuranmeali.org
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (23.02.17 13:38:19 ~ 24.02.17 10:10:44) 
% 60 - 70 diyenler troll inanmayın. 2014 CB seçimlerinde katılım %75 Recep Tayyip Erdoğan oyu ise %51.79 idi. Sandıga gitmeyen kesim CHP ve laik kesim idi ekmeletttin için.

AKP 15 temmuz'dan sonraki havayı kaybetti, Şaban dişli olayı malum bir çok yerde görevlerden almalar şirketlere kayyum atamalar tutuklamalar vs her 40 kişiden 1 kişi dolaylı yada dolaysız yoldan etkilendi. 150 bin kamu görevlisi ihraç aileleri yakın çevresi var bunların el koydukları şirketler çalışanları en büyük örnek istiklal ve Aydınlı grup. Toz pembe hava yok yani. MHP seçmeni %60 hayır diyecek AKP seçmeni içinde de ciddi hayır ve kararsız var. Kürtlerin tavrı ve CHP ve küskün oy kullanmayan seçmen sandığa giderse hayır çıkma ihtimali var. AKP politikalarından anlayabiliriz hayır diyenlere sert bir tavır yumuşadı. Trump seçimi kazanacağı kimse ummazdi her seçim sürprizlerle açıktır.
  • Fritz-X  (23.02.17 13:58:04) 
onu yazan eleman kendisini normal, demokrasinin işlediği bir ülkede zannediyor sanırım. muhalefetin hatalarından biri de bu. demokrasi, adalet ve hukuk gibi kavramlar yok bu ülkede ama hala bunlar varmışcasına hareket ediyor millet. ha başka çaresi mi kaldı? kalmadı sanırım. şimdi soruyorum, bu ortamda sandıklar cidden kontrol edilebilecek mi? sandıklarda nöbet tutan iyi niyetli insanlar bu çakal takımına direnebilecek mi? olağandışı, pis bir ortam var. ne erdoğan sıradan bir insan ne de akp sıradan bir parti. şu ortamı normalleştiren söylemler bunlar. ha evet oranı %60 falan da olmaz tabii, ucu ucuna kazanırlar.

ha şayet hayır oranı %60'larda olsaydı katılabilirdim. o zaman da referanduma gidilmezdi henüz zaten.

ya her şeyi geçtim, hayır çıkınca erdoğan sonucu olgunlukla karşılayıp kabullenecek mi? bazı durumlar vardır, sorunun çözümü için artık çok geç kalınmıştır. bu da onun gibi. küresel ısınma da aynı şekilde. sen kıçını da parçalasan gezegenin içine ettin bile, geri dönüş yok hani.
  • philus  (23.02.17 14:26:32 ~ 14:31:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.