[]

survivor sorusu

kamerayı burnunun dibine sokup çekerken bile herkes kamera yokmuş gibi gayet rahat ve doğal davranabiliyor. bunu nasıl yapıyorlar anlamadım. kamera çok uzaktan çekmesine rağmen boom tutuluyormuş gibi sesler çok net alınabiliyor.




 
ilk soru: yarışmaları bilemem ama adadaki görüntüler tamamen kurgu. doğal olmayan yerleri tekrar çekiyorlar ya da atıyorlar. zaten cast genellikle kameraya aşina insanlardan seçiliyor. kamera görünce tutulacak insanları almıyorlar.
ikinci soru: yarışmacılarda mikrofon var. bildiğimiz kutu adaptörlü yaka mikrofonu değil de daha portatif bir teknoloji büyük ihtimalle.

  • sir gawain  (22.02.17 17:27:32 ~ 17:28:41) 
Kurgu diyenler popolarından sallıyor. Kameralar zoom in yapıyor.
Yarışmacılarda mikrofon yok.
Kameraya bir noktadan sonra alışılıyor.
  • aklimdakisorular  (22.02.17 17:37:28) 
dikkat ettiyseniz yarışmalar elli tane kamerayla çekildiği halde biçbir kamera diğer kamerayı çekmiyor. yani ciddi bir prodüksiyon var. hepsi uzaktan zumluyor, sadece yarış sonunda bir aktüel kamera (omzunda kmera taşıyan bir kameraman) bench'lerin yanına koşup gidiyor. ama yarışma esnasında geniş açı çekimlerde bile bu herifi görmüyoruz. ya saklanıyor, ya geniş açının bile göremeyeceği kadar uzağa gidiyor.

ya büyük bir cast dönüyor, ya da epey bir kısım montajda düzeltiliyor. dizilerin filmlerin çekim hatalarını gösteriyorlar. profesyonel oyuncular bile deli gibi hata yapıyor, baştan çekiliyor. serhat akın gibi oyunculuk yeteneği sıfır olan bir futbolcunun delirmiş şekilde kavga ederken ağzının içine girmiş kameraya "sen de çekme ulan amk çocuğu" falan demediğine kimse beni inandıramaz. o adamın o kadar doğal bir şekilde kavga ediyor rolü yaptığına da inanmam. kesin epey bir kısım, doğal olmayan yerler falan montajda atılıyordur.

adada ettikleri sohbetler tamamen kurgu da olabilir, dediğim gibi doğal olmayan yerleri kesilmiş doğaçlamalar da olabilir.

bunların çoğu oyuncu falan değil, sıradan insanlar. kurgu murgu diyoruz da, bu kadar hatasız oynuyor olmaları da zor. tekrar tekrar çekiyor olsalar bile zor yani bu kadar doğal rol yapmak.

kurgu olan kısım sadece kimin hangi yarışı kazanıp kimin eleneceği olabilir.
  • kibritsuyu  (22.02.17 17:56:56) 
orada 24 Saat geciriyorlar, ada Hayati olarak gosterdikleri maksimum yarim Saat. o yarim Saat icinde de belki ayni anda gerceklesen goruntuleri sirayla izliyoruz. o yuzden aralarda dogal olmayan yerleri montajla atiyorlar, kimin oy almasini istiyorlarsa onu kamerada gosteriyorlar, ona gore kurgu yapiyorlar. 10 saniyede gerceklesip bitmis bir kavgayi bi onu gosteriyor bu bunu gosteriyor sonra oburlerinin tepkisi falan derken sanki 5 dakika surmus gibi yansitabiliyorlar.


  • fayfim  (22.02.17 18:07:20) 
kurgu derken, sinema filmi gibi ellerine replik verip ezberletmiyorlar tabii ki. ama o gün adada nelerin konuşulacağı ya da takımdan uzakta hisseden birinin sahilde yalnız takılırken görüntülenmesi vs. bariz biçimde kurgu. son iki üç sezondur izlemedim desem yeridir ama öncekilerden hatırladığım kadarıyla şöyle sahneler çekiliyordu. 5 kişi bir film karesi gibi kadrajı en orantılı dolduracak şekilde kütüklere oturmuş, hepsinin yüzü ve eli kolu görünecek şekilde oturuyor, kimse kimsenin görünmesini engellemiyor ve içlerinden biri "ahmet'in elenmesi çok kötü oldu ya?" diyor mesela. sonra da hepsi sırayla fikir beyan ediyor, kimsenin konuşması bir diğerinin üstüne binmiyor. normal hayatta böyle bir iletişim şekli olmaz arkadaşlar. biz insanlar doğal günlük akışta birbirimizle böyle konuşmuyoruz. aramızda android olan varsa bilemem tabii.

mikrofon konusuna tekrar gelecek olursak, hayatında en az bir kez sette bulunmuş ya da sinema-tv'ye ucundan bulaşmış hiçkimse rüzgarlı bir sahilde açık alanda konuşan kişinin sesinin bir mikrofon olmadan o kadar net alınamayacağını bilir. hayatınızda hiç ham kayıtta mı izlemediniz? hayır, böyle bir teknoloji varsa bugün hala kapalı mekan çekimlerinde bile günde 12 saat boyunca 10 kiloluk boom taşıyan o setçi çocukların günahı ne? "bence mikrofon yok" demek komiklik derecesinde bir saflık olmuş o yüzden.
  • sir gawain  (22.02.17 18:08:25 ~ 18:17:42) 
Sürekli her tarafta kamera var bence ondan


  • hildirim  (22.02.17 18:17:28 ~ 18:17:39) 
bir rivayete göre yarışma başlamadan önce kimin ne zaman eleneceği ve kimin şampiyon olacağı zaten belliymiş. her yarışmacının karakteristik özellikleri var ve hangisi hangisiyle anlaşır ya da anlaşamaz zaten ortada. çok basit "sen şöyle davran bu böyle davransın" yönergeleri olabilir.

tamamen alakasız bir şekilde seneler önce yarışmaya katılmış biri ile aynı ortamda bulunmuştum. kendisinin söylediği sadece yarışma sonucunun en başından belli oluşuydu. bu da çorap söküğü gibi yarışmanın tamamen kurgu üzerine olduğuna vardı. reyting kurgu gerektiren bir şey bence. saçı sakalı dümdüz duran adamlar var, olur öyle.
  • desdenova34  (22.02.17 19:03:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.