[]

fitness ekipmanları ve nefes

merhaba,

bir fitness ve sağlıklı yaşam merkezine başladım. adaptasyon için sanırım bu herkese verilen ekipmanlı hareketlerden verdiler. öncesi yürüyüş ile ısınma, sonrası kardiyo.

profesyonel dansçıyım, hep de dansın beraberinde getirdiği şeyleri yaptım, pilates, yoga gibi. dolayısıyla nefesimi hareketle beraber senkron etmeye alışığım ve kontrollü hareket etme alışkanlığımdan dolayı nefesi olabildiğince uzatmaya çalışıyorum, bunu fitness ekipmanlarını kullanırken de yapıyorum. yapmamalı mıyım? yani benim yaptığım şekilde biraz aletli pilatesin yandan yemişi gibi oluyor. hareketin gidiş yönünde de geliş yönünde de nefesimi uzun ve eşit tutmaya çalışıyorum. bu fitness ekipmanlarıyla çalışmanın olayına karşı mıdır?

bu arada uzun vadede hedefim çevikliğimi ve dayanıklılığımı arttırmak, esnekliğimi korumak ve yağ oranımı biraz azaltmak. yani aman zaten bu ekipmanlarla kafayı bozmayacağım diyip çok takmayabilirim, ama mantığını anlayıp her ne yapıyorsam usulüne göre yapmak isterim.

 
ağırlık çalışan insanlar ağırlıklara kuvvet uyguladıkları sırada, yani "kaldırırken" nefes verir, indirdiklerinde alırlar. bunun aksini iddia edene denk gelmedim, yani genel geçer bir kural diyebiliriz.

nefesinizi açmak için de, orası için harcayacak enerjiniz varsa "spinning" gibi bir şeyler deneyebilirsiniz.
  • filteria  (20.02.17 22:53:12) 
Uzatmana gerek yok doğal şekilde nasıl nefes alıp veriyorsan o şekilde yap. Uzattırsan hareketin nefes verme bölümündeyken diyaframında fazladan oksijen kalır, valsalva manevrasını da bilmiyorsan içorganlara zarar verir oluşan baskı.


  • angelus  (20.02.17 23:03:38) 
ne zaman nefes alıp vereceğimle bir sıkıntım yok da

sanki kaldırma anında bir pump (huh) var, indirmede de oh rahatladım hemen nefes alayım hali ya da çok önemsenmiyor ordaki nefes alma süresi gibi. nefes fazla süreye yayılmıyor gibi, yani böyle gözlemledim ben. biraz ayrıntı ama (:

ya da bu pump durumu, haddinden fazla bir ağırlıkla çalışınca mı meydana geliyor?
  • xlero  (20.02.17 23:06:48) 
çok ilginç, araştırıyorum. teşekkürler.

daha çok compound ve ağırlığı bol hareketlerde kullanılan bir nefes tekniği sanırım. omurgaya yük bindirmemek, merkezi güçlü tutmak için. çok güzelmiş.
  • xlero  (20.02.17 23:18:17 ~ 23:27:03) 
ben o kadar ayrıntıyı bilemem ama nabzınız yükseldiğinde nefesinizin dengesinin bozulması normal. belli bir eşikten sonra "verdiğim kadar alayım" , "diyafram kullanayım" filan denilemiyor.

kolay gelsin.
  • filteria  (20.02.17 23:30:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.