[]

yabancı ülkede iş bulmak

mühendislikten mezun olucam.
avrupa'da çalışmak istiyorum.

1 - konsolosluklar aracılığı ile iş bulmak mümkün mü? mümkünse bulan var mı?
2 - her ülkede farklılık gösterir tabi ama genel anlamıyla prosedür, izlenecek olan yol nedir?
3 - iş bulunduğunda çalışma izni, oturma izni gibi işler ne kadar kolay ne kadar zor?
4 - bu konu ile ilgili olduğunu düşündüğünüz başka konular nelerdir?

not: istediğiniz sorudan bahsedebilirsiniz. başarılar...

 
konsolosluklardan ziyade

(git: 1166171)

benim bildiğim genel olarak iş bulunca onlar sizin adınıza birtakım işleri yapıyorlar çalışma izni konusunda
  • senolll  (20.02.17 22:50:56) 
1-konsoloslukların böyle bir konuyla ilgilendiğini hiç duymadım, daha çok bulundukları ülkede hali hazırda yaşayan türk vatandaşlarının çeşitli işleriyle ve tc ye gitmek isteyen yabancıların vize işleriyle ilgileniyorlar diye biliyorum.
www.konsolosluk.gov.tr
2- iş bulmak için çalışma izni isteyebiliyor çoğu şirket ve böylece çalışma izni almak için iş arayan vatandaşın paradoksu başlayabiliyor.
burada çokuluslu bir şirkette işe girip onların yurtdışı şubelerine geçmek daha kolay gibi. bir de mesela belçika'da flaman bölgesindeki çoğu şirket flamanca bilme şartı ister, bu tip şartlar olabilir. fikir almak için linkedin de iş ilanlarına bakabilirsiniz. bir de bu var:
euraxess.ec.europa.eu
3- çalışma iznini bilmiyorum ama çalışma izni olan için oturum izni çok zor değil bildiğim kadarıyla. tabii ülkelerin bürokratik prosedürleri nedeniyle süreler farklılık gösterebilir.
4- uluslararası kuruluşlarda staj yaparak başlayıp bu tip kurumlarda iş arayabilirsiniz. bir de yurtdışında master yaptıktan sonra hocanın bağlantılarıyla iş bulmak daha kolay olabilir belki. networking önemli.
  • calaquendi  (20.02.17 23:16:25) 
ben aslında ingilizce okulu için gidip orada iş aramayı da planlıyorum.
ancak çok para gerekiyor.
mastır yapmak için de belli bir para gerekiyor diye biliyorum.
stajlarımı tamamladım ama mezunların da yaptığı stajlar var belli şirketlerde, eğer öyle bir şey dediyseniz sanırım iş bulmakla aynı zorlukları yaşarım onda da.
etrafımda birkaç kişi var, almanya ve hollanda'da tanıdıklarımız var seni oraya göndeririz diyorlar ama ben açıkçası güvenmek istemiyorum çünkü bazen insanlar yaparız hallederiz diyip, günü geldiğinde yüz çevirebiliyorlar.

sanırım bolca iş aramam gerekecek.
avrupa'da iş konusunda türklere karşı bir ayrımcılık yapılır mı?
yani yapılıyordur büyük ihtimalle ama hissedilecek derecede midir sizce?
  • attirmayin makedonun kafasini  (21.02.17 00:34:19) 
1. konsolosluk araciligi ile bulundugunu hic duymadim
2. ilk yol is yeri bulmak. is yeri bulurken de calisma izni konusuda yardim edecek, sorun cikarmayacak is yerleri olmasi onemli. Genelde bu tarz is yerleri herkesin ismini bildigi buyuk firmalar oluyor. Bu firmalarda buyuk oranda yabanci isci calisir ve sirket bu tarz prosedurlere hakimdir.
3. Bu her ulke icin cok farkli. Almanya icin konusursam, is yer ile sozlesme imzaladiktan sonra bir de calisma izni icin ayri bir belge imzalatmak gerekiyor. bu belke tek sayfalik basit bir form. Sonra sozlesmenin asli, bu belge ile turkiyedeki alman konsolosluguna calisma izni ve vize icin basvurmak gerekiyor. Bunlarda klasik vize basvuru formunu doldurtup, fotograf, ikametgah gibi kucuk belgelerle beraber basvurunu alirlar. Sonra bu belgeler almanyaya gelir, burada yabancilar dairesi belgeleri inceler calisma bakanligina gonderir. Calisma bakanligi ulkede ve ab icinde senin mesleginle ilgigi issizli durumunu incelere gerkirse sozlesme imzaladigin sirkete "bu adam neden gerekli, almanyada veya ab icinde bulamadiniz mi bunun gibi adam" diye sorar. buyuk firmalar icin bu proseduru gecmek kolaydir, belki de hic sorulmaz. sonra onay veirilir ve turkiyedeki konsolosluk vizeni verir. Almanyaya yerlestikten sonra yine yabancilar dairesinden vizeni oturum ve calisma izni olarak degisitirebilirsin.
4. En zor prosedur calisma izni. Bu konuda en sansli meslek gruplari ise elektrik, elektronik, makina ve bilgisayar muhendisleri. Is yerlerinden tecrube olmadan kabul almak cok kolay degil, ozellikle buyuk sirketlerden. Bu konuda ozellikle uzak dogu ve hindistandan zehir gibi rakipler oldugu unutulmamali. Ingilizce cok onemli, almanya icin almanca bazi sirketler icin zorunlu degil, ama bilmek buyuk avantaj. Avantajli hale gelmek icin turkiyede ismi bilinen bir sirkette tecrube edinmis olmak (ozellikle almanya icin mercedes benz, siemens gibi) onemli, ingilizce konusunda rahat iletisim kurabilecek, hem internet uzerinden, hem de yuzyuze yapilan is gorusmelerinde rahat olabilecek seviyede olmak onemli. bir de almanca B2 seviyesinde olunur ise buyuk avantaj saglanir.

Is konusunda turklere su sekilde ayrimcilik yapiliyor. birincisi mevzuat geregi, italyan, ispanyol, bulgar, polonyali gibi ab ulklerden gelenler mevzuat geregi calisma izni almak zorunda degil, yani avantajlilar is yerindne kabul alma konusunda. Daha sonra Kore, Japon, Cin, Hintli gibi tum dunyada nam salmis is gucu avantajli, bunlari daha once kabul edeceklerdir. Turkleri yuksek pozisyonlara yakistiramayan alman yoneticiler, insan kaynaklari calisanlari var maalesef, o nedenle mavi yaka olarak tercih edeceklerdir, ya da hic tercih etmeyeceklerdir. Turkler ozellikle uretim sektorunde polonya gibi dogu avrupa ulkleri vatandaslarina gore imaj avantaji var, genelde turkleri uretimde caliskan ve is yerine sadik olarak goruyorlar, buyuk firmalar uretim icin turkleri tercih ediyorlar, ama maalesef beyaz yaka pozisyonlar icin ekstra kalifiye olmak gerekiyor turk olarak.
  • emrahday  (21.02.17 11:52:29 ~ 12:01:33) 
Yeni mezunlara avustralya 18 aya kadar çalışma izni verebiliyor. Bilgiler şurada
:www.border.gov.au

  • muhteriz darbe  (24.02.17 12:17:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.