[]

Almanya'daki 2. ve 3. nesil türkler

Türk vatandaşı mı, Alman vatandaşı mı? Yoksa çifte vatandaşlar mı?




 
Anne ve babalari Türk vatandaşligindan izinli olarak çıkan mavi kartlilar yani imtiyazli yabancılar dedigimiz kesimi olusturuyor. Yani yalnızca alman vatandaşligi olan kişiler bunlar. Haliyle çocuklar da alman vatandaşı. Ama isterlerse kendi ülkesindeki Ergin olma durumuna erişince ergin olmalarindan itibaren 3 yıl içinde seçme haklarini kullanarak Türk vatandasligina gecebiliyorlar.


  • turuncu tonlarda  (19.02.17 16:46:15) 
Almanyada 1.4 milyon secmen varmis. Eger anne babalari TC vatandasi degilse ve kendilerinin basvurmasi gerekiyorsa cok yuksek bir sayi degil mi bu? Bu kadar aktif bir sekilde TC vatandasligina basvuruyor mu cocuklari?


  • Haldamir  (19.02.17 17:15:38) 
Kişi hangi ülkenin vatandaşıysa çocuğu da o ülkenin vatandaşı olur. Kişinin hem Alman hem Türk vatandaşlığı varsa ve çocuğu Almanya'da dünyaya gelirse çocuk da hem Alman hem Türk vatandaşı olur.


  • grgn  (19.02.17 18:16:19) 
@grgn,ondan emin değilim iştr, bildiğim kadarıyla Alman vatandaşlığına geçmek için diğerinden çıkmak gerekiyor.


  • Haldamir  (19.02.17 18:22:14) 
Adamlarin almanyada sinirsiz oturma/calisma izni filan var, hangi vatandas oldugu farketmiyor ki.
25 yasindan sonra alman vatandasligina basvurani da gordum. Trye kesin donus yapacakti, bir sey olursa almanyaya donebilmek icin alman vatandasi oldu da geldi.

Bir de almanya tc ile cifte vatandasliga iZin vermiyor, cifte vatandas olanlar (eskiler haric) tc vatandasligini gizleyenler
  • kuehles blondes  (19.02.17 18:25:05) 
İki Türk'ün çocuğu Almanya'da doğarsa, Türk vatandaşlığından çıkması beklenmeden ona Alman vatandaşlığı verilir. Sırf çocuğu yabancı ülke vatandaşlığı edinsin diye yurtdışında doğum yapanlar var, hiç duymadınız mı? :) Örneğin 9 ay bitince çiftimiz ABD'ye gidiyor turist vizesiyle, orada doğum yapılıyor ve vatandaşlık alınıyor. Bu durumda sadece çocuğun vatandaşlığı oluyor tabii, ebeveynlerin değil.


  • grgn  (20.02.17 00:54:12) 
@grgn

Almanyaya dogum yapmaya gidip dogum yapinca cocugun alman vatandasi olmaz. Her ulkede gecerli olan bir sey degil. Mesela almanyada gecerli degil. Kesinlikle yanlis bilgi. Cok nadir ulkeler (abd bunlardan biri) bu sekilde vatandaslik hakki veriyor.

Ius soli vs ius sanguinis diye aratabilirsiniz.
  • kuehles blondes  (20.02.17 03:52:45) 
Kizim almanyada dogdu, esim ve ben turk vatandasiyiz ve alman vatandasligimiz yok. Limitsiz oturum ile yasiyoruz. Kizimiz su anda hem alman vatandasi, hem de turk vatandasligi var cunku Eğer anne ve babadan hiçbiri Alman vatandaşı değilse, ancak anne veya babadan biri en az sekiz yıldır Almanya sınırları içerisinde yasal olarak ikamet etmişse, çocuk yine de otomatikman Alman vatandaşlığı elde eder.

Cifte vatandaslik hala mevcut ama sadece bu sartlarla,

2000 yilindan sonra dogmus olanlara cifte vatandaslik hakki var, anne baba alman vatandasi olmasa da. onlar da 18 yasina geldiginde turk veya alman vatandasligindan birini secmek zorunda.

1990 - 2000 yillari arasinda doganlarda ise cesitli kosullar istiyorlar. anne babadan biri alman vatandasi olmali, 6 yil alman okulunda okuyup 8 yil almanyada yasamis olmak gibi.

1990 yilindan once doganlar ise cifte vatandas olamaz, almanyada dogsalar da dogmasalar da.

yani ozetle almanyada yasayan turkiye secmenleri almanyada alman vatandasligini hakkini kazansalar da kabul etmemis, oturum ile ikamet edenler. Almanyada yasayan bircok turk hak kazansa da alman vatandasligina gecmiyor cunku limitsiz oturumlari alman vatandasliginin kazandiridigi bircok hakki da kazandiriyor onlara. (Baska ulkelere vizesiz giris ve oy kullanma hakki haric) Bu secmenler sadece turk vatandaligina sahip, alman vatandasliklari yok.
  • emrahday  (20.02.17 14:12:41 ~ 14:24:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.