[]

youtube telif hakları

Film kesitleriyle ilgili bir youtube sayfası açtım ama bazı videoları koyduktan 2 dakika sonra anında siliniyor. Bunlar genellikle çok popüler filmlerin kesitleri olabiliyor. Silen yayıncının isminide yazıyor. Ben altına ne yazmalıyım ki bunlar silinmesin ? Hakları şuna aittir falan desem olurmu acaba ?




 
Kesiti direk yayınlarsan keserler , fair use policye bakman gerek.


  • kurnaz  (13.02.17 13:58:09) 
bir yandan da bu işin mümkün olup olmadığını bilmek istiyorum. Büyük bir film kesiti -sahne- arşivim var. Bu arşivi youtubede yayınlamak istiyorum. Zaten youtubede hemen her filmin kesiti var.


  • douglas  (13.02.17 14:01:33) 
direkt mi yüklüyorsun? mesela film olarak yüklersen silerler. ama kendin de bir şey eklersen sıkıntı olmuyor galiba. takip ettiğim sinema kanalları var. adamlar film eleştirisi yapıyor ve filmin üzerine kendi konuşuyor. bu yüzden silinmiyor. hatta reklam da koyabiliyorlar.


  • black mamba  (13.02.17 14:05:00) 
evet film kesitleri kanalı bu çünkü. doğal olarak direk olduğu gibi koyuyorum. ama mesela intro falan mı koymalıyım? o zaman yırtarmıyım ki? benim 8 yıl önce yüklediğim bi film kesiti vardı. çok sevip yüklemiştim. o hala duruyor mesela.


  • douglas  (13.02.17 14:10:45) 
intro koysan da yırtmazsın silerler. bunlar otomatik olarak taranıp silinen şeyler. yazılım aynı görüntüleri tarıyor ve videoyu siliyor. sen başına intro koyunca sonraki görüntü değişmeyeceği için problem devam eder.


  • rentts  (13.02.17 14:15:11) 
yanlış anlamayın ama bu çok saçma.

siz bir film çekiyorsunuz, bunu elemanın biri alıp kesip biçiyor, gerçek kesit diye kanal alıp öyle yüklüyor. ne yaparsınız?

elbette silinecekler. fair use denen olay siz bir filmin çok az kısmını mesela film önerileri kanalı yapsanız koyabiliyorsunuz.

www.youtube.com

şurayı okumadan kesit kanalı açıyorsunuz, sonra neden silindi.

şu sizin bölüm
3. The amount and substantiality of the portion used in relation to the copyrighted work as a whole

Borrowing small bits of material from an original work is more likely to be considered fair use than borrowing large portions. However, even a small taking may weigh against fair use in some situations if it constitutes the “heart” of the work.

kısaca 20 dakikalık videoda 20 şer saniyelik belki 2-3 kesit yapsanız olabilir ama 3 dakkalık aralıksız kesiti silebilirler.

monetize etmezseniz kurallar esneyebiliyor.

bu arada o filmleri nereden buldunuz diye bir soru gelebilir youtubedan. yani siz bu videoları legal olarak yayınlama hakkına sahip misiniz?
  • kurnaz  (13.02.17 14:23:04) 
Peki birçok film kesiti yayınlayan kanal var onlar ne olacak ? Yapan nasıl yapıyor? İçerik videolarından bahsetmiyorum direk kesitlerin yayınlayan kanallardan bahsediyorum. Misal ben youtubeye limitless ending scene yazsam birçok video çıkacaktır. Youtube bu açıdan sınırsız bir kaynak yani yapan nasıl yapıyor diyorum


  • douglas  (13.02.17 15:09:20) 
değişmedi ise sistem, ona yayıncı ya da hukuk departmanı karar veriyor, ya monetize edilmiş ise o gelecek para telif sahibine aktarılıyor genelde milyonluk videolarda gelir olduğu için silinmez ama gelir telif hakkı sahibine gider.

ya da yayıncı silin diyor.

eskiden beri olan videolar var doğru kimsede bunun neden olduğunu bilmiyor. he ama o adamlar o videolardan para mara kazanamıyor yani.
  • kurnaz  (13.02.17 15:23:53) 
eeh ben böyle bir filmin reklamını yapmış olmuyor muyum peki? Adam benim kesitten öyle etkilendiki filmi izlemek dvdsini falan satın almak istedi olamazmı yani :D


  • douglas  (13.02.17 15:36:55) 
@douglas fair use policy'nin amacı o zaten. ama sendeki fair use değil.

o zaman ben filmi indirip torrente yükleyeyim youtubea, beğenen alır dvdsini :)
  • kurnaz  (13.02.17 15:39:39) 
yine youtubedeki zilyon tane film kesiti aklımda soru işareti olarak kalacak.. :( ne yazıkki şimdiye kadar duyuruda geçirdiğim zamanın aksine bu soru altındaki hiçbir yorum beni tatmin etmedi. www.youtube.com şurada wantedin türkçe dublaj halini görüyorsunuz. ben wantedin 3dklık bir sahnesini koyduğum andan iki dkda sonra silinirken bu filmin kendisi nasıl burada kalıyor ve linkteki hintçe yorumlar ne alaka?


  • douglas  (13.02.17 15:58:08 ~ 16:02:40) 
@douglas

seni tatmin etmeye çalışmıyoruz burada, youtube'un bazı yaptıklarının mantığı yok, istediğin sanatçının istediğin albümü, full halde duruyor ama videoda 10 saniye o albümden bir parça çalsa uyarı geliyor. böyle garip. kimse bunu çözemiyor zaten.

monetize edildi ise o parayı alamazsın ama, onlarda alamıyor ama video duruyor işte.
  • kurnaz  (13.02.17 16:30:27) 
  • douglas  (13.02.17 16:35:11) 
oncelikle youtube'da mantik aramamak lazim. Bu gozler youtube da afedersiniz porno bile gordu.

Oncelikle ben de bu islere merakli idim. Tvlerdeki gibi bir film programi yapmak istiyordum. fragman ve soundtrack gibi icerik koymak istiyordum. Baya arastirma yaptim. Bi kere en sakincalisi muzik koymak. Sonra video koymak tabi ki. 9 sn uzerindeki iceriklerden telif yiyebilirsiniz.

telif yediginizde 3 farkli sonucu olabilir.

1. Youtube videonuzu size sormadan yayinda kaldirabilir yada sadece sesini kisabilir yada goruntuyu karartabilir.
2. Videonuz kalir ama gelir elde edemezsiniz. Butun gelir telif sahibine gider.
3. Telif sahibi youtube i aradan cikararak direk size dava acabilir. ondan sonra telif sahibi ile pazarliga baslarsiniz. Muratabigf nin uzikten oturu boyle bir olay geldi ve 10bin kusur tl odedigini soylemisti.

mesela bir muzik eserini koyarsaniz telif cignemis olursunuz. Ama o eseri siz seslendirirseniz fair use'a girmis olur ve bi sikinti olmaz.

ayni sekilde filmden bi kesit yada fragman koyarsaniz telif cignemis olursunuz ama videodan goruntuler uzerinde yorum elestiri yaparsaniz fair use'a girmis olur.

yani siz sadece kesit koydugunuz ve uzerine yorum yapamayacaginiz icin maalesef he bir risk altinda olacaksiniz.

umarim aciklayici olmustur.
  • arşivci  (13.02.17 16:57:59) 
@douglas

arkadaşım o kanalın sahibi kim biliyor musun sen?

wiki linki bozuluyordu bitlyden verdim linki
bit.ly


adam parasını verip yayınlar ya da özel anlaşmalar yapar zaten yayıncılarla :)
  • kurnaz  (13.02.17 17:00:14 ~ 17:03:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.