[]

sosyalizm

Sosyalizmde kimin hangi mesleği yapacağı nasıl belirleniyor? Madenci, inşaat işçiliği gibi ağır işleri kim yapıyor?
Eğer eğitim ve yeteneğe göreyse herkesin eğitim almada eşit fırsatları var.
Doktorluk, öğretmenlik, avukatlık gibi çoğu itibarlı mesleği bile ortalama zekalı ve eğitime sahip herkes yapabilir diye düşünüyorum. Gene de düz bir memurluğu ele alalım. Bir adamın inşaat amelesi veya memur olacağı konusunda bizdeki gibi kpss tarzı sınavlar haricinde bir sistem var mı? Temel ihtiyaçları karşılanan biri inşaat işçiliği gibi zor işlerde de çalışmama hakkına sahip mi?


 
ağır işlerde çalışanlar normal işlerde çalışanlardan daha fazla para kazanır.
araba ve ev alımında öncelikli olurlar.

benim bildiğim bu.
  • kosun lan mevzu var  (11.02.17 20:21:24) 
Nerenin sosyalizmi?
Sosyalizmin esprisi, kar amaçlı üretim değil, insanların ihtiyaçlarını devletin karşılaması, idealde de durum şu:
eksisozluk.com
Patronun kar için senin ölmeni sakat kalmanı riske atması durumu yok. Kafan çalışırsa yine okumuş masabaşı iş yaparsın. Kafası çalışmayana roket tasarlatmazlar elbet. Kalan işleri de ağır demeden kollektivist yoldan yaptırırlar.
Sovyet sosyalizminde teşvik edilen bir durum da maharetlinin iş yapması. En azından propagandası böyle. Namluyu titretmezsen vasili zaytsev olabilirsin. Namluyu tasarlarsan kalaşnikof. Çoban çocuğuyken dünya yörüngesinde tur atıp sağlimen dönen ilk adam olabilirsin, gagarin.
Sovyetler bir çeşit meritokrasi. Ne kadar adil bilmem. ABD de meritokrasi. Onu da bilmem. Biz gibi nepotizm derdinde değiller. Nispeten.
  • kargn  (11.02.17 20:51:40 ~ 20:57:45) 
@kargn bey

duyuruyu açan arkadaş günümüz koşullarını temel alarak bir sosyalist yönetim, insanları "hoş olmayan" işlerde nasıl çalıştırabilir demek istemiş bence.

yani bir insan sosyalizmde neden çöpçü olur demek istemiş.

yeteneğinin çöp toplamak olduğunu düşünen biri olmayacağını varsaymış yani.
  • kosun lan mevzu var  (11.02.17 21:01:19 ~ 21:01:46) 
Gerçek hayatta yeteneği çöp toplamak olan insanlar var ama. İnsanlar matematiğe, fene, felsefeye aklı ermeyeceğini bilerek daha tasasız işler arıyor. Gerçek hayatta güzel ya da yakışıklı bir eşe yetecek cazibesi olmadığının farkına varan bir sürü çirkin insan dengini bulup evleniyor ayrıca. İnsanların daha hırslı olup mevki peşinde koşacağını düşünmek kapitalizmden kurtulamamış kafanın sosyalizmi tasavvur etmeye çalışmasının sonucu.


  • kargn  (11.02.17 21:13:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.