[]

sivil havacılık ile ilgili birkaç soru

1- uçak pistleri neden tam olarak düz değil de şuradaki youtu.be gibi dalgalı oluyor? dikkat ettim pistlerin ortasında olan bu yükseklik pistin sonunda da oluyor.

2- malum kalkış yapan uçakların v-1 hızına ulaşması demek kalkıştan başka ihtimalinin olmadığı, pistte duracak kadar mesafenin kalmadığı anlamına geliyor? peki şu (git: youtu.be )kalkıştaki B777 daha pistin henüz yarısındayken kalkıyor ve hayli hayli durabilecek güvenli mesafesi yok mu yani? bu v-1 hızı her kalkış için ayrı mı hesaplanıyor?

3- ben boeing uçakların görünüş itibarıyla daha karakterli, karizmatik ve daha güzel göründüğünü (özellikle 747,777,787) düşünüyorum. ayrıca mühendisliğini bilmiyorum ama ben boeing uçaklarda kendimi daha güvende hissediyorum. ne zaman bi airbus'a binsem tedirgin oluyorum nedense. kabin içine motor sesi çok geliyor ve özellikle kalkışları daha sarsıntılı oluyor bence. peki sizde durum nasıl?

4- hava limanlarında pistlerde neden iniş ve kalkışları kaydeden kameralar bulunmaz. iniş ve kalkış sırasında oluşan birçok kaza var ve uzmanlar bunları çözebilmek için uğraşıyorlar ama ellerinde kazanın görüntüsü yok. bu saçma değil mi? mesela paris'te düşen concord, mesela fedex'in pistte seken dc-10'u, mesela emirates'in gövde üzerine inen ve yanan 777'si ve daha birçok örnek. o pistte bi kamera olsa concord'un düşme sebebi netleşmez miydi?

 
1 - pistler yapılırken pistlerin yapıldığı arazide düzleme işlemi pistin her noktasının aynı yükseklikte olması için yapılmıyor. çok ta gerekli değil zaten aşırı fark olmadıktan sonra. bu hariç i1.wp.com --- bu konuda farklı durumlarda olabilir ---

2 - v1 hızı her uçuş öncesi uçağın yükü, pistin uzunluğu, havanın derecesi, nemi pistin deniz seviyesinden yüksekliği vs vs bir sürü etkenlerinde etkisiyle uçuş bilgisayarınca yeniden hesaplanır. her zaman v1 hızı atıyorum b747 için 100knot diye birşey yok yani.

3 - airbus aşktır gerisi teferruattır. buna işin teknik kısmını bilen daha iyi cevap verir motor sesi açısından falan. ama airbus ın boeingden geri kalan yanı yoktur bana göre.

edit: attığın video için teessüf ederim. bana flight simulator yükleteceksin.
edit2: v1 hesaplanırken thrust reverse dikkate alınmaz. uçağın sadece frenleme ile durabileceği mesafe olarak hesaplanır.
  • gliderpilot  (08.02.17 16:54:33 ~ 17:03:31) 
2- v1 her uçuşta değişir +1

3- bilmeyen insanlar airbus candır yeaaa der ama tam bir embesil lafıdır. iki uçağında filozofisi bambaşkadır. ikisininde farklı artı eksileri vardır. birinde olup diğerinde olmayan özellikler çok azdır(uçuş güvenliği açısından). yolcu açısından aynı tip uçakla yapılan aynı rota farklı firmalarda cennet yada cehennem olabilir. Genel olarak işletmeci ile alakalıdır. Teknik anlamda sarsıntı gürültü vs her uçakta farklıdır. aynı banttan çıkan seri numarası 100 olan airbus ile 101 olan airbus A320 bile bambaşka olabilir. Bu konuda genelleme yapmak yanlıştır.
asıl etken motor tipi ve pilotun hız kalkış vs tercihidir.

4-kamera olsa daha iyi olabilir neden yok yada var mı yok mu bilmiyorum.

bu arada hem boeing de hemde airbus da yeteri kadar teknik bilgiye sahibim.
  • basond  (08.02.17 17:17:18) 
@basond,gliderpilot: görünüş hakkındaki görüşüme ne diyorsunuz?


  • demirr  (08.02.17 17:37:26) 
Boeing sivri keskin hatları ile bana daha güzel görünüyor


  • basond  (08.02.17 17:44:18) 
@basond

iyide şimdi niye embesil oldum ben?

@demirr

a380 hariç airbusın görünüş olarak önde olduğunu düşünüyorum. fön makinesi RR motorlar hariç. favorimde A340 serisidir.
  • gliderpilot  (08.02.17 18:39:35) 
bilmeyen insanlar dedim hiç tecrüben yokken bunu söylüyorsan zaten sözümün arkasındayım ha ikisinde de tecrüben var da ben bunu seçtim diyosan zaten alınmaman gerekir.
Glider zaten boeing yada başka uçağa bokatmamışsın airbus ın daha üstün olduğunu söylememişsin sadece sevdiğini söylemişsin alınganlık gösterme

  • basond  (08.02.17 18:56:18 ~ 20:29:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.