[]

Kiralanan daire.

Dairemi üç ay önce kiraya verdim. Daire sıfır, ama balkonu yok diye çıkmak istiyormuş kiracı. Şimdi ben kışın ortasında neerden kiracı bulucam, bulduk diyelim kiralanana kadar olan zararım ne olacak? Herhangi bir hakkım yok mu? Çıkmak istiyorsa kendi bilir ama en azından yeni kiracı bulana kadar olan zarırımı tazmin edemez miyim?

Teşekkürler.


 
yeni kiracı bulana kadar geçen ayların kirasını, daha ucuza kiraya verirsen de eski kiracının sözleşmesi bitene kadar olan süre için aradaki farkı talep edebilirsin.


  • nrmnm  (07.02.17 18:36:32) 
kontrat bitimine kadar olan kiralarını veya kiracı bulana kadar geçen ayların kiralarını talep edebilirsin.

kiracı eve girerken balkon var mı yok mu farketmemiş mi?
  • elorelia  (07.02.17 18:37:27) 
sesobjesi'nin dediklerinin içinde bir tane doğru yok. o yüzden ciddiye alma.


kiracının bahanesi de güldürdü. tamam istiyorsan çık ama ya kalan ayların parasını ver ya da yerine kiracı bulup çık diyeceksiniz. işin raconu budur.

@nrmnm ve @elorelia +1
  • la rana  (07.02.17 19:09:34) 
Balkon olmaması tabi ki haklı bir neden değil, nrm'nin dediği şekilde yasal sonuçlarına katlanır. Yeni kiracı bulmak için gereken çabayı sarf etmeniz kaydıyla zararınızı talep edebiliyorsunuz (tüm kalan kiralar değil ama). Bunu kendisiyle görüşün bence.

@sesobjesi kiracı canı istediği zaman çıkamaz, evsahibi de canı istediği zaman kiracıyı çıkaramaz, aksi durumda diğer tarafın mağduriyetini karşılar. Hepsinin nedeni var. Mesela kiracı istediği zaman çıkabilse o zaman 1 aylık işi vardır, 1 yıl sözleşme yapar, evi otel gibi kullanır sonra da çıkar gider. 1 aylık kiralama yapanlar da var ama bedeller de ona göre. Merak ediyorsanız yasayı okuyun (madde 340 civarı):
www.resmigazete.gov.tr
  • mikro patlama  (07.02.17 19:13:23 ~ 19:15:57) 
@ sesobjesi tamamen sallamış okuma bile. sözleşme imzalıyorsan hukuken 1 yıl o kirayı ödeyeceğini garanti ediyorsun demek.


  • habula  (07.02.17 19:15:02) 
ses objesi fena sallamış +1

kiracı haksız yıllık kira bedelini isteyebilirsiniz.
en azından depozitoyu verme.
  • basond  (07.02.17 19:22:32) 
Balkon bulunmadığından dolayı çıkması kiraci için haklı neden teşkil etmez.Dolayısıyla çıkmak istese de o senenin sonuna kadar kira bedelini ödeyecek.Veya size aynı koşullarda farkı bir kiracı bulacak.Taviz vermeyin.


  • drako  (07.02.17 19:40:19 ~ 19:41:26) 
evi sahibindene koy kiracı evdeyken bakmaya gelsinler çıkış tarihine göre anlaşırsınız.

adam evi tutmuş ama içine sinmemiş olabilir siz de zorluk çıkarmayın adama yok tüm kiraları ödesin vs diye.

ayrıca ev alırken kirası kredisini öder nasılsa diye hesap yapıp kiracıları darlamayın o ev bir kaç ay boş da kalabilir olur böyle şeyler
  • feyizli bir abi  (08.02.17 02:40:27) 
Mecbur mu kiracı sizi beslemeye, istediği zaman çıkar. Beğenmemişse hakkı vardır. Hesap mı verecek? Belki banyoda cin gördü, balkonu bahane etti. Hukuki yol falan deniyor. Zırnık alamazsınız kiracıdan. Deneyin görün.


  • lazarus  (08.02.17 03:25:47) 
olası bir dava durumunda kiracının avukatı "kira sözleşmesinde şu konu eksik yapılmıştır; bu nedenle bu sözleşme kurallara uygun hazırlanmadıği için geçersizdir" şeklinde birşey öne sürecek durumda değilse, yani sözleşmeyi hiç açık vermeyecek şekilde hazırladıysan dava açtığında kazanırsın diye düşünüyorum. mesela geçmişte adam banka aidatını geri almak için dava açtı; mahkeme sözleşmeyi 12 puntoluk harflerle hazırlanmadığı için geçersiz saydı ve adam aidatını geri aldı. böyle enteresan durumlar olabiliyor.

hatırladığım kadarıyla sözleşmelerin genel koşullarında kiracı ve ailesinin sağlığını tehdit edecek bir durumun olmaması durumunda sözleşmeyi feshetme hakkı yok. balkon olmamasının nasıl bir sağlık sorununa yol açacağını hakime açıklaması lazım.

kiracıyı haklı görenlere de aldırma; yeri geliyor kiracının kirasını geciktirmesi senin bütün işlerini aksatıyor. adam evi görmüş, kiralamış, 3 ay da geçmiş. saçma bir sebeple ayrılmak istiyor; hakkını arayacaksın elbette. "benim işlerim bozuldu, bu kirayı ödemem mümkün değil, evden çıkmam gerekli" deseydi; anlayışlı ol derdim ama balkon konusu saçma.

ortada sözleşme yoksa zaten yapacak birşey yok.
  • montauq  (08.02.17 06:22:56) 
@lazarus, dostum kimsenin beni beslediği filan yok :) çalışıp kazanıp aldım ben o evi, emeğimle, alın terimle. Beğenmeseydi tutmasaydı ya da bütçesine göre bir daire tutsaydı, daha makul semtlerde daha ucuza evler mevcut ki ev emsallerinden ucuza kiraya verildi. Kadının evleri var ama bu semti beğendiği için, deniz manzarası istediği için kiraladı evi. Aç gözlü değilim, ekonomik durumu bozulmuş olabilir ki pek sanmıyorum (kadının oğulları armatör) izah eder, tekrar konuşulur ödemede kolaylık tanınır vb.

Ben bu evden sıkıldım, balkonu yok balkonu yok bilmem ne.. Bunlar komik bahaneler. Elbette ki zararımın bir kısmını tazmin edeceğim. Evin kredi borcu filan yok ama benim iki çocuğum var ve onların okul masraflarının karşılıyorum bu kira ile.
  • old possum  (08.02.17 16:23:46) 
@lazarus, nasil zirnik alamazsin? mahkemelerde surundurulur icra ile yine sozlesmedeki maddeler uygulanir hic de bir sey olmaz.

1 senelik sozlesme yapiyorsan ev sahibi de kirayi ona gore belirler. eger sozlesmeyi senelik yapmayalim ben 1 aya da cikabilirim 12 ay da kalabilirim diyorsa kiraci kira bedelini ev sahibi ona gore hesaplar.

1 yillik sozlesmen varsa ve erken cikmak istiyorsan bunun bir bedeli vardir yasalarla belirlenmis onu kiraci oder isterse direnir ama yine oder.

not: kiraciyim. yasalar herkese isler; ev sahibi bir kere beni kiraya aldiktan sonra mesela 10 sene gecmeden eger evi kendi veya en yakini kullanmayacaksa evden keyfi olarak cikaramaz. cik evimden diyemez. derse ben de cikmazsam bir sey olmaz. ev sahibinin de kiracinin da haklari vardir ozetle.
  • robokot  (08.02.17 21:01:55) 
karşılıklı anlaşılın. kışın değil baharda çıksın. ufak meblalar için mahkemeye icraya gidilmez.


  • arras  (12.02.17 23:29:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.