[]

Anneyle ilgili

Merhaba,

Şimdi sizlerle benim için epey özel olan bir şeyleri paylaşarak sonunda da sorularımı soracağım. Biraz uzun olacak. Duyuru bir süre sonra kendini imha edebilir.

Annemle aram yıllardır kötü ve itiraf edebilirim ki kendisini sevmiyorum. Yalnızca benim aram değil baya akrabaların arası kötü. Babamla boşandılar. Ablam sevmediği için yüzünü bile görmek istemiyor, bazen dini inançları ve vicdanı gereği bayramlarda falan görüyor kısa süreliğine.
Özellikle ablama, bize baya çektirdi.
Şu anda yurt dışında yüksek lisans yapıyorum ve lisansın son yılında artık o kadar bıkmış hissediyordum ki ne olursa olsun o evden çıkayım istiyordum annemle ikimiz kalıyorduk çünkü.
Annemin psikolojik olarak sorunları olduğunu düşünüyoruz epey ona göre babam suçlu hep. Neyse buraları çok deşmiyim de lisans hayatım boyunca baya aynı evde yaşayan iki yabancı gibiydik, beraber yemek yemezdik falan. KOnuşmaya başladığımızda da hep tartışma çıkardı. Ben bir şekilde imkan olmadığı için kiraya falan çıkamadım.

Bu durum cepte bir dursun; şimdi ben buraya (başka ülke) geldiğimden beri annem ara sıra arıyor yazıyor nasılsın falan diye. Ben de normal normal cevap veriyorum ama telefonla konuşursak bir yerden sonra sinirlerim bozuluyor ve kapatıyorum genelde. Toplam 3 kez İstanbul'a gittim 1.5 yılda ve çok istemesem de ara sıra ziyaretlere gittim en fazla birkaç saat durabildiğim.

Bütün bu durum içinde anladığınız üzere annemden pek hoşlanmıyorum ve pek tahammül edemiyorum, görüşmeyi de istemiyorum. Soruyla ilgili sıkıntım ise şu, bu dönem yüksek lisansın son dönemi, mayısta da mezuniyet töreni var. Annem tatilde İstanbul'da olduğumdan beri gelmekten bahsediyor. Başka zamanlarda da diyordu geleyim, yanında kalırım, yemek yaparım sana, temizlik işlerinde çalışırım gibi.
Mezuniyet için kalmaya gelmekte ise 1-1.5 aydan söz ediyor(!) Ne yapacaksın dediğimde gezerim, iş bulursam çalışırım falan diyor, bu arada yakın bir yerde akrabalarımız var biraz onlardan de medet umuyor olabilir.

Ben annemin gelmesini, gelirse de 1.5 ay kalmasını istemiyorum. Çünkü ne buranın dilini ne ingilizce biliyor, zaten annemi sevmemem bir kenara okuldan yoğun olacağım için hiç vaktim de olmaz, uğraşmak da istemiyorum. Zaten bu durum da bir bahane gibi geldikten sonra bir şekilde burada kalıp sürekli benim yanımda kalmaya çalışacak. Bu süreçte de beni olağanüstü sinir edecek.

Ne yapmalıyım?
Ben ondan kaçmak isterken şimdi baya dibime kadar gelip şimdi söylemese de sonradan baya burada kalarak beni sıkıştıracak, boğacak gibi.
Gelme desem bir şekilde kendi gelir yine sinir edebilir. Ben kaldığım yeri söylemesem bile akrabalardan öğrenmeye çalışır sonrasında çok tatsız durumlar olabilir çünkü akrabalar da bilmiyor kendisini çok.

Fikirlerinizi bekliyorum...
Teşekkürler

 
Gelsin işte. Belki değişiklik iyi gelecektir kendisine.


  • devilred  (06.02.17 22:47:58) 
gelmesini istemediğini açık açık belirt. ben olsam gel demezdim.


  • shotgunwoman  (06.02.17 22:50:45) 
@devilred, onun gelmesi ona iyi gelebilir ama bana iyi gelmeyecek sıkıntı burada. Tahammül edemiyorum.

@shotgunwoman, gelmemesini söylesem de bir şekilde gelebilir. direkt gelme demek de çok istemiyorum, mezuniyetimi görmek istiyor, beni görmek istiyor. Vicdan mantık arasında sıkışıyorum.
  • senolll  (06.02.17 22:55:18) 
Bahsettiğin şeye 1.5 ay dayanamazsın. Yanında kalması yani yanına göçmesi mi olacak? Beraber yurtdışında mı kalacaksınız? Şiddetle karşı gel o duruma. Anneni tek başına hayata mahkum etmen zalimlik, onun senin yanına göçmesi iş bulması hayalperestlik. Denge noktası öneremiyorum, detay lazım. Annen hayatı olmayan, arkadaşsız biri mi? Mali durumu rahat mı?


  • kargn  (06.02.17 22:57:04) 
gelmesini istemiyorsan açıkça söyle. açıkça söyleyemiyorsan sağlam bahaneler bul. burada yapamazsın vs. de. kendini istemediğin bir durumla karşı karşıya bırakmak ve mutsuz etmek için hayat çok kısa.


  • fragile lady  (06.02.17 23:01:04) 
@krem peynir, bunu ben de düşünüyorum, genelde herkes böyle diyor ama yıllardır zaten yanımda yok gibi ve onu kaybetmemin hayatımda bir eksikliğe yol açmayacağını düşünüyorum. Kulağa acımasız geliyor olabilir ama sevgi yok içimde.
Aramızdaki meseleler öyle pek çözülecek gibi değil. Ben zaten uzaktayım buradan sorunlarını çözmek için bir şey yapamıyorum pek. Kendim psikologa götürecek maddi durumum da yok.
Dediğiniz gibi annemin de sıkıntıları olmuş olabilir. Babam boşanmalarından önceki 12 yıl başka bir ülkede yaşıyordu, 3 ayda bir bir haftalığına geliyordu ve hep tartışırlardı.

Şimdi sorunları çözmek için ben uğraşabilecek durumda değilim, uzaktayım ve bahsettiğim mezuniyet de 2-3 ay sonra. Yanıma gelmesi konusunda kararı vermem gerekir yani.
  • senolll  (06.02.17 23:03:26) 
Duyguların çok net gibi görülüyor. O yüzden gelme de. Durum bu haldeyken dev bir problem olacağına, gelecekteki problemi de azaltacak bir duruş olur bu belki de.


  • neynep  (06.02.17 23:06:50) 
@kargn, evet ben de dayanamayacağımı düşünüyorum üstelik de tez gibi önemli bir durum da varken.
Yurtta birkaç günlük kalmalar olabiliyor ama ben yabancıların kalamadığını söyledim. Benimle kalmasını istemiyorum çünkü.
Pansiyon gibi bir yerde kalabileceğinden söz ediyor, buna da benim bakmamı istiyor bu arada. Ucuz uçak biletimi bakmamı falan da istiyor.
Mezun olabilirsem yazın iş bulup yurttan çıkabilirim, kendisi gelirse eve çıktığımda yanıma gelmek isteyecektir. Tabii bunu da istemiyorum...
Mali durumu aslında rahat değil diye biliyorum, çok haberim yok ancak üstüne tapulu dairesinde oturuyor. Bir işi yok aralarda konfeksiyona gidiyor, belediyeden falan yardım alıyor sanırım.
Buranın pahalılığından da söz ediyorum ama bir şekilde ayalarmaya çalışacakmış gibime geliyor.
Hayatı konusunda ise akrabalarla arası genelde kötü bazı arkadaşları var, arasının bozulduğu arkadaşları var, kurslara falan gidiyor ismek'in.
  • senolll  (06.02.17 23:09:23) 
@neynep, duygularım net ama gelme diyince ne olacağını kestiremiyorum. Benim bilgim ile gelirse biraz kontrollü olacak her ne kadar bu kontrolü istemesem de, aksi halde haberim olmadan gelirse akrabalarıma ulaşıp beni bulmaya çalışabilir. Akrabalarımla da böyle durumlar içine girmek istemiyorum. Aramızın kötü olduğunu bilmiyorlar. Onların gözünde annesini istemeyen çocuk gibi olucam muhtemelen.


  • senolll  (06.02.17 23:13:56) 
@bonis, kırmadan çok üzmeden, burada yaşam çok pahalı, benim vaktim olmayacak, dil bilmiyorsun zorlanırsın gibi argümanlarla vazgeçirmeye çalışıyorum ama hayalperestlikle her şeyin olabileceğini düşünüyor.


  • senolll  (06.02.17 23:16:03) 
Belediyeden yardım almakla başka ülkeye uzun süreli kalmaya gidebilmek arasında uçurum var, sen kendi hesabını daha iyi bilirsin tabii. Annen işi ciddiye bindirir, evini kiralar yanına gelirse ov-veyy..


  • kargn  (06.02.17 23:28:59) 
@kargn; annem paragözdür.
yıllardır babamdan para almıyor, nasıl geçindiği konusunda anlaşıldığı üzere benim de pek bilgim yok. Tahminim kenarda köşede birikmiş parası, altını falan olabileceği yönünde... Dediğiniz gibi öyle bir durum oluşabilir ki bu da buraya gelirse bu çevreyi öğrenip hazırlanması şeklinde olabilir.

  • senolll  (06.02.17 23:33:25) 
@truman, bilmiyorum, çünkü sorsam da doğruyu söylemeyebilir...


  • senolll  (06.02.17 23:48:15 ~ 23:48:33) 
Tartışmayla geçecek bir hayat istemediğini, arada tatil için misafir edebileceğini, eğer akrabalar vs ile görüşecekse, evde sorun üretecine dönüşmeyecekse belli süreler ona katlanabileceğini net ifade et. Sevmesen de on küsur yıl yalnız başına yaşamış, muhtemelen eşi yurtdışında kafasına göre bekar hayatı yaşarken sizin başınızda kalmış biri olması hasebiyle, annen maalesef bunu hakediyor.
Maalesef diyorum, çünkü ben de anneme katlanamam. Halini az buçuk anlıyorum :(

  • kargn  (06.02.17 23:49:01) 
İlk paragrafta şu anki halimi gördüm, kalanı da geleceğime ayna tutmuş sanki üzüldüm o yüzden. Demem o ki kesin bir şekilde belli et gelmesini istemediğini ama yanında mazeretler de ver ki sonra kötü evlat damgası yemeyesin. İşin içine akrabalar karışırsa daha beter olur çünkü derdin 1ken 1000e katlanır, bir de onlardan gelecek baskı vs. o senin annen bu yaşına kadar baktı o yaşlanınca da sen bakacaksın gibi. Belki şu anda yaşadığı yere bağlayacak bir şey bulursan vazgeçmesi daha kolay olur. Bu kadar ısrar ettiğine göre ve kafasına göre de gelebilir dediğine göre şu an kaldığı yere onu bağlayacak bir şey kalmamış. Kendi kardeşleri ailesiyle falan da mı kötü arası, belki onlarla zaman geçirebilir?


  • zetsuboushita  (06.02.17 23:50:03) 
açıkça gelmeni istemiyorum de. oraya yerleşirse büyük sıkıntı olur. yabancı memleket hadi git de diyemezsin. net bir şekilde gelme de. başka yapabileceğin bir şey yok çünkü. kendi bulur gelir falan demişsin ona zaten yapacak bir şey yok. ev arkadaşım var rahat edemezsin mümkün değil yabancı bir erkekle kalamazsın falan filan diyebilirsin belki.


  • sanguine mcqaer  (06.02.17 23:58:38) 
@zetsu.., burada yaşayan akrabalarım burada yaşadıklarından pek hakim değiller ama diğer birçok akrabamla bu durumu yaşıyoruz genelde. biz istemememize rağmen konuyu getirip, işte iyi olun annenizle, gibi şeyler söylüyorlar ama hepsinin kendi araları da kötü. Kardeşleri ve annesi de dahil olmak üzere. Onu oraya bağlayacak bişey bulabileceğimi bulsam bile şu an buradan bir şey yapabileceğimi sanmıyorum.


  • senolll  (07.02.17 00:04:59) 
Sen sülalenin yumuşak huylusu olduğun için senin üstüne kaldı yani. Tek çözümün kötü evlat olmak gibi duruyor. En azından yumuşatıcı mazeretler ekleyebilirsin. Dilini bilmediği ülkede yaşayamayacağını ve çalışamayacağını, eve çıkacaksan iki kişi için küçük olduğunu, onun buraya gelmesinin ve yaşamasının çok masraflı olacağını, günlük hayatında dili anlamdığı için her şeyi senin halletmen gerekeceğini ve okul ve işten buna vaktin olmadığını, oradaki akrabalarından medet umuyorsa zaten onlarla da arasının iyi olmadığını açık açık söylemen lazım. Her ne kadar sevmesen de kırmamaya çalışıyorsun ama öyle zor malesef.


  • zetsuboushita  (07.02.17 00:18:50) 
Bir akrabam "musalla taşında olsa kaldırmam" demişti. Oysa öldükten sonra kahroldu, mahvoldu. En kötü ana bile anasızlıktan iyidir. demiş birisi yukarıda. Doğru söylemiş.

Ha ama yanında kalması seni olumlu etkilemeyecektir. Ama sen;

"Anneciğim sen varken çalışamam. Ben gelince Türkiye'de görüşürüz. Ben de seni görmeyi isterim(yalandan bile olsa).

dedin mi hiç?
  • ikcı  (07.02.17 00:34:52 ~ 14:35:07) 
Cok ama cok sinirlendin. Ne olursa olsun o bir anne, nasil boyle duygusuz olabilirsiniz?


  • medusa  (07.02.17 01:01:03) 
Sinirlendim demek istedim. Insanlara bak.


  • medusa  (07.02.17 01:01:18) 
O varken rahat çalışamayacağını, kendi başına yaşamaya alıştığını söyle. Sonra riskin devam ettiğini düşünüyorsan, mezuniyetin haziran gibi olacağını söyle. Sonra gerçek tarihe 15 gün kala "yeni açıklandı tarih, erken yapmaya karar vermişler" falan dersin isterse yalan söylediğini anlasın, sonuçta başta uyarmıştın gelmesini istemediğine dair.


  • megalomaniac  (07.02.17 01:31:13) 
Annen manyak anladığım kadarıyla. Kesinlikle tez Zaman'ı gelmesin. Eğer gelme dersen alınıp sana iyice takar ve şu anda zaten tez mez stresindesin seni iyice gerer bence annene doğru söyleme. Ağla burası çok kötü İstanbul mükemmel geri dönmek istiyorum evimizi bozma annecim de :). Burası yaşanacak memleket değil herkes ırkçı müslümanlara kötü davranıyorlar vs vs de... Zaten işi yoksa vize nasılmayacağız ki en kötü davetiye mektubuna garip şeyler yaz :))))))) İngilizce okuyamaz herhalde.


  • fasulyek  (07.02.17 05:29:25) 
@zetsuboushita
@medusa

Benim mutlu bir hayatım olduğunu nereden biliyorsun? Bu TAMAMEN BİR ÖNYARGIDIR.

sen ne biliyorsun ki mutlu hayatım olduğunu... anlatsam haline şükreder, anneni en yakın uçakla yanına aldırırsın. Yine de tercih senin.
  • ikcı  (07.02.17 11:54:30) 
ben bu işlerin (ömürlük mesele olduğu için) sürekli idare etmeye çalışmak ile uğraşılmaması taraftarıyım. o yüzden öyle dedim.
akrabaların, ya da herhangi bir konuda sizi anlamayan tüm insanların ağzı durmayacaktır, ya onlar ne der diye hayatınızı onlara göre yönlendirirsiniz, ya da kendi sınırlarınızı çizersiniz (anlamayan buna mecbur ediyor).
Ama tabii ki bu kadar keskin olamıyor her şey, zamanı var bazı şeylerde son noktaya gelmenin.

"annene nası ....." şeklinde konuşup durumun ihtimalini o "yüce" analığa yakıştırmayıp otomatik olarak (öğrenilmiş bilgilerle) cevap verenler hep olacaktır tabii ki. Nesnel bakmakta fayda var diye düşünüyorum. Ayrı iki insansınız, bunu hatırlamak ve içselleştirmeye çalışmak yardımcı olur belki.
  • neynep  (07.02.17 14:13:09) 
diğer cevapları okumadım :( bence 1 haftalığına tam mezuniyet dönemi çağır. diğerine müsait değilim de bi şey uydur. daha fazla kalmak istersen o bahsettiğin akrabalara gitmesini öner.


  • freya  (07.02.17 14:23:53) 
"ne olursa olsun o bir anne, annelik kutsaldır" illüzyonuna kapılma. bir insan sırf bacak arasından bebek çıkarabiliyor diye aniden melek olmuyor. pek çok insanın öz güven sorunları ya da kişilik bozukluklarının oluşmasında annelerin payı zannettiğinizden daha fazla.

annene derslere, teze vs. odaklanman gerektiğini anlat. mezuniyet için isterse gelebileceğini söyle. hatta önce davranıp annenin uçak biletini mezuniyet töreninden 2 gün önceye al. emrivaki yap.
  • zgrydn  (07.02.17 14:33:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.