[]

bisikletten anlayan arkadaşlara sorularım var

bisiklet marka ve modeli: carraro 702 grand man (28 jant şehir bisikleti)

soru 1-) bisikleti aldığım ilk günden bu yana sürekli arka teker yamuluyor. şehir bisikleti olduğu için ince tekerlere ve ince janta sahip. yamulmalardan dolayı, akord ayarı yapyırmak zorunda kaldım uzun süre. daha sonra arka çemberi komple değiştirdim ancak yine aynı noktaya geldim. sizce bu durumda arka tekere çift jant taktırmalı mıyım? çift jantı sadece arka tekere taktırırsam ön tekerle arka teker arasında bir orantısızlık olur mu? bir de son olarak önerebileceğiniz kaliteli çift jant markası var mıdır?

2-) zincirde zaman zaman kopmalar meydana geldi ve kısaldı. şu anda en son vitese geçerken sıkıntı çıkartıyor. zinciri komple değiştireyim mi yoksa daha ucuz bir çözümü var mıdır?

3-) vites geçişlerinde ciddi sıkıntı var. zinciri değiştirmişken dişlilere yönelik de bir şeyler yaptırmam gerekir mi?

 
Bisikletin internet kataloğunda çift kat jant yazıyor. Yamulan jant tek kat mı?
Kaliteli jantlar fahiş fiyatlı. İşin aslı, o sorunu yaşamamalısın. Agresif bir kullanıcıyım ve yükle 100 kiloya yaklaşıyorum, daha kaza hariç akort bozamadım.

Zincir neden kopar o da sorun. Zincir ayarı için hesap basit. Ön ve arkadaki en büyük dişliler etrafına sarılan zincirde iki-beş bakla kadar üst üste binme olmalı. Zinciri sadece iki dişli arasında dolayıp gerdirerek ölçülüyor yani, vites makaralarına dolamadan. Zincirini muhtemelen tamamen değişmelisin, kopma varsa aşınma had safhadadır. Kötü zincir dişlileri de yer.

Vites geçişleri için darbe var mı falan, kontrolü yapılmalı. Kadro kulağı yamuk olabilir, tel eskiyebilir daha yüz farklı sebep olabilir. İyi bir bisikletçi için bunların tamiri çocuk oyuncağı aslında. Akordu yapan tamirci bunları gözü kapalı yapabilmeli.

Bisikletin ilk sahibi kim? Kaç yıllık?
  • kargn  (06.02.17 22:20:34) 
@kargn; hocam, bisikletin ilk sahibi benim ve yaklaşık 2.5 yaşında.

internet kataloğunda neden öyle yazıyor bilmiyorum ama bisikletten anlayan kişiler tek jant olduğunu söylediler. sonraki yıllarda üretilen versiyonlarında çift janta dönmüş olabilirler.

arka tekerin yamulması, bisikleti aldığım günden beri kronik bir sorun halini aldı. akord ayarına verdiğim paralarla bir bisiklet daha alırdım. önerebileceğiniz bir jant var mı hocam? bu arada, yanıt için çok teşekkür ederim.
  • sfteses  (06.02.17 23:58:48) 
Bisikletin güncel fiyatına baktım. 900 liralık bir bisiklet için göbeğiyle beraber ön arka jant değişimi 250 liranın üstüne çıkmamalı. Bugün çin malı göbekler bu fiyattaki bisikletlerde yaygın zaten. Göbekle alınınca işçilik için bisikletçinin iddiası olamaz. Başka detaylar da var tabii.
Arka jantın çemberini net ve büyük alan bi fotoğrafı ve zincirin önde en büyük dişlide iken arkada 4-5. Viteslerden birindeki halini görebilmem mümkün mü?

  • kargn  (07.02.17 00:25:48) 
@kargn; hocam, yarın size resimleri atarım. tekrar teşekkür ederim.


  • sfteses  (07.02.17 00:29:30) 
çift kat jant sağlam ama ağır olur genelde. Bu tip jantlar (özellikle çift kat) üretilirken alüminyumun kalitesine pek önem verilmediği için jant çift kat üretilir. yani aslında daha kaliteli bir alüminyumdan yapılmış tek kat bir jant daha sağlıklı olur. şehir bisikletleri için jantların o kadar yüksek fiyatlı olmaması lazım, sizin gittiğiniz bisikletçi piyasada nam yapmış bisikletçilerden biri gibi geliyor, zira genelde böyle firmalar yüksek fiyat çekiyorlar. ayrıca çoğu dağ ve şehir bisikleti jantlarında göbek olarak quando vb çin malı ürünler kullanılıyor yani fiyat cidden (250 tl) çok yüksek geld.

zincirde kopmaların meydana gelmesi ve kısalması son vitese geçerken yaşadığınız sıkıntının baş mimarı ama diğer bir mevzu zincirin aşınma oranı. bunu ölçmek için çok basit bir aparat var, zincirin daha kaç bin km gidebileceğini bu aparat sayesinde öğrenebilirsiniz, her bisikletçide vardır zincir ölçme aparatı.

vites geçişlerindeki ciddi sıkıntıyı çözmek için yapabileceğiniz en basit hamle tel değişimi. aktarıcıları/rubleyi ve/veya aynakolu değiştirmeden önce daha küçük bir masrafla (20 lira tutar değişimle birlikte) vites geçişlerini daha seri hale getirmek mümkün. 2.5 yaşındaki bisiklette eskimesi en çabuk beklenen parça vites ve fren telleri.
  • Bowie  (07.02.17 09:49:27) 
250 "üst limit".
Galiba detaylandırmam iyi olur.
900 tl civarı bir bisiklette kabaca bisiklet maliyetinin beşte biri ila dörtte biri jant, tel başı, tel, göbek dörtlüsünün "toplanmış" halinin fiyatı oluyor. Yani 180 ila 225 benim formülüme göre bu tarz bisikletlerin ideal jant setlerinin piyasa fiyatı. Göbek dahil, örme işçiliği dahil.
50 lira civarı alınabilecek bir jant çemberi ile 20-30-40 lira işçilik bu sorunu çözebilir. Ama muhtemelen çözmeyecek. Çünkü sorun çözücü bir bisiklet tamircisi yok gibi civarda.
Bu yüzden jantları sıfırlamak ve ön arka ikisini max 250 bütçeyle seçmek emniyetli bir tavsiye gibi geliyor bana.

Bowie nin tek kat jant hakkında görüşlerine ise kesinlikle katılmıyorum.
Çift kat jant kesitleri bariz şekilde daha dayanıklı görünüyor. Malzemesini geçtim. En kötü malzemeler bile doğru formda işlenmişse dayanıklık ve esnemezlik kazanır. Bir mil yük görünce esnerken aynı ağırlıkta aynı uzunlukta aynı malzeme kullanılan boru esnemez.

Ve ayrıca, başlangıç seviyesi bir yol bisikleti için birkaç yüz gram fazladan ağırlıktan bahsetmek, abes.
  • kargn  (07.02.17 14:45:32) 
asdufhasf
birincisi başlangıç seviyesinde bir yol bisikleti için bir kaç yüz gramdan bahsetmek abeslik bir yana gayet mantıklı. Bisikleti hayat tarzı olarak benimseyen herkes (buna bireysel bloggerlar, gcn gibi büyük vlog-team işleri dahil) başlangıç seviyesi yol bisikletlerinde hafifliğin ne denli önemi olduğunu, başlangıç seviyesi bisikletleri hafifletmenin mali olarak daha az yorucu olduğunu vs bilir, söyler, yazar, eder, ben de dahilim bu güruha.

x bir bisiklette ise kısa bir bütçeleme yaparsak, hobi kullanıcısı için jantın ortalama maliyeti bisikletin komple fiyatı / 5 olmalı bana kalırsa. bahsettiğimiz bisiklet yol bisikleti olsaydı eğer daha yüksek maliyetler çıkabilirdi ama şehir bisikletleri için aynı durum söz konusu değil. dolayısıyla ben hala tek kat jant=hafiflik + rijitlik diyorum. birde vites telleri değişirse tamamdır. prosöyöneller ne düşünür orasını ben şeyedemem tabi.
  • Bowie  (07.02.17 17:07:56) 
Sevgili bowie, çoğu yazdığında dediğimi tekrarlıyor fakat muhalefet olabiliyorsun. Bunu nasıl beceriyorsun?
Blogger tayfası ve prodüksiyon eseri vloglar vs deryasına dalmadan evvel david Gordon wilson adlı mübarek zatın bicycling science adlı eserini, rahmetli sheldon brown'un kişisel web sitesini ve yine rahmetli Richard ballentine'ın kitaplarını edin, oku.
Arada herhangi bir malzeme dersi içeren bir mühendislik lisans programını bitirmen de rijitlik gibi kavramları cümle içinde doğru kullanabilmende faydalı olacaktır.
Protip. Malum ortamlarda kitapların hepsi var.
Protip2. Günümüzde eşeği bağlasan mühendis çıkıyor üniversitelerimizde.
  • kargn  (07.02.17 17:41:25) 
yav şu her boşluğu doldurma huyunuzdan da vazgeçiverin abi. bisiklet ilgi alanınız olabilir, hobiniz olabilir ama bırakın bilen yorum yapsın. bisikletle ilgili neredeyse tüm duyurularda atıp tutmuşsun (zincir uzunluğu hesaplama yöntemin çok tatlıymış ucunu sen tut sapını ben tutuyim öpüştüğümüz yerden iki gidelimle olmaz o iş). da meydan boş değil bil istedim ^^ prodüksiyon dediğin gcn aıfsdfasfag ahahaha prodüksiyon gcn asfıasgf du şimdi bi gülme şeyetti. bu arada david Gordon wilson adını copy paste yapmışın krdşm, bari belli etme gordonun baş harfi büyük gelmiş dufhafsf

özet: vites teli değişimi vites geçişlerini toparlamaktaki en büyük etken. çift kat alü mevzu cidden boş iş. eğer jant cidden üst seviye birşey değilse gereksiz ağırlık. 7075 gibi bir alüminyumdan tek kat jant daha mantıklı.
  • Bowie  (07.02.17 17:50:50) 
Seninle daha çok uğraşıcam gibi bir his var içimde bowieciğim. Hem çok bilmiş hem müneccimsin. Copy paste yaptığımı gören kartal gözlerin var. İşim çok zor.


  • kargn  (07.02.17 17:54:21) 
Bir de bowie
www.parktool.com
Şu sayfada largest cog largest chainring method dediğine bi bakıver hele. Ne anlatıyor.
  • kargn  (07.02.17 17:57:51) 
parktool (!) (bisiklet gurusu bu parktool zaten) 'un web sitesinde yer alan bütün bilgilere inanmanı, onları uygulamanı şart koşan ayet-i kelime'i de yazıver sana zahmet. bilmeyenler için özet geçelim; devir içerik devri, herkes özgün olmak amacıyla böyle içerikler hazırlıyor, konuyla ilgili zibilyonlarca örnek var. mesela kilitli pedalın ne iş yaradığı, veya sele ayarının nasıl yapıldığı, bisiklet beden ölçüsünün nasıl alındığıyla alakalı onlarca bilgi bulabilirsin, hepsi farklı yöntemlerle farklı şeyler anlatır, yanlış bisiklet aldırır vs. ama doğru bilgi tektir, yani olması gereken bu aslında. tabi bazen kafa karışabiliyor. ama mühim olan doğru bilgi. yoksa çift kat jantevet 7075 alü'den yapılırsa tatlı olur, veya 6061... ama sen çaydanlık alüminyumundan yaparsan, veya yapılana iyi dersen orada sıkıntı var; çay-dan-luk.

bör dö körgn uğraşmak derken :) olayı şahsi algılamamanı rica ederim. burada mevzu arkadaşa doğru bilgiyi vermek bana kalırsa. benimle sidik yarıştırmak başlıklı bir duyuru varsa bilmiyor ben öyle bir yer. ama konu iki tekerlekli motorsuz taşıtlarsa gider görür öğrenirim :)

neyse la bugün iyi trolledim. ama çok şükür zerre hakaret falan yok, sadece bilgi amaçlı bunlar^^
  • Bowie  (07.02.17 22:05:35) 
İstediğim kıvama geldiğine göre şunu bırakabilirim..
store.donanimhaber.com
Başka bir duyuruda görüşmek üzere idiyot.
  • kargn  (07.02.17 22:22:58) 
güzel. bende senin :)


  • Bowie  (07.02.17 22:23:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.