[]

Sokaktaki minnoşlar için birkaç yardım sorusu

Hayvanseverler merhaba!

Yakın zamanda ufak bir şehrin ufak bir ilçesine gideceğim. Oralarda genelde büyükbaş hayvancılığa önem verildiği için kedi ve köpeklere çok ilgisiz davranılıyor. Hatta evcil hayvanlar için veteriner hekim bile olmayabilir ve hatta belediye de hayvanları aşılama görevini yapmıyor olabilir. Şimdi benim ailem o şehirde yaşıyorlar emekli insanlar, ben yaklaşık 1 hafta süreyle kalacağım orada, giderken yanımda sokak hayvanları için kedi-köpek maması götürmek istiyorum.Gelelim sorulara;

1- Bahçeli müstakil bir evimiz var, ben isterim ki bu minnoşlar bizim bahçede olsun hep yemek yesinler su içsinler. Özellikle köpekler için istiyorum, yani 1 öğün yedikten sonra başını alıp gitmese, akşam tekrar gelse, gün içinde gezmeye çıksa ama muhakkak geleceği son adres bizim ev olsa olur mu? 1 hafta sürede bunu alıştırabilir miyim? Kedilerden umudum yok ama en azından köpekler için 1 hafta süre yeter mi, ben şehirden ayrıldığımda aileme mama desteği yapacağım zaten düzenli olarak, ebeveynlerim mamalarını düzenli olarak verirler. Ben çok nadir o şehirde bulunuyorum ama aylar sonra da olsa geri gittiğimde onları görmek istiyorum.

2- Köpeklerin kulağında küpe yoksa bu aşısız mı demek oluyor, belediyeyi arasam sağlık kontrolü yapabiliyorlar mı?

3- Migrosta dostluk maması vardı 100GR'lık görmüştüm, ben kedi için 10 kg köpek için 10 kg taşıyabilirim ilk etapta mesela, sokak hayvanları için ekonomik mama öneriniz var mı? Hangi mamayı nereden alayım? Fiyat uygun olursa daha çok alıp daha fazla hayvanı doyurmuş olurum ama yüksek fiyatlı mamalardan çok fazla alamayacağım için kısıtlı sayıda hayvana yardım etmiş olurum. Bu bağlamda fiyat önemli. Bir de bizim oradakiler eminim daha önce mama bile yememiştir. Mamayı sevmeme ihtimalleri oluyor mu? Ben onları hep çöp karıştırırken görüyorum ama yazık :( O çöpten de iyi bir şey çıkmaz ki. Mama yerler değil mi?


Zaman ayırıp okuduğunuz için ve belki de zahmet edip cevaplayacağınız için ayrıca teşekkür ederim. Çok mutluyum :) Bir an önce gidip minnoşlara kucak açmak istiyorum.

- Bir de bakın şimdi aklıma geldi, oralarda sütçü teyzelerin bahçesinde bazen köpek oluyor zincirli. Ne zaman görsem o köpekler hep zincirli ve aşırı saldırgan, sırf büyükbaşları korusun diye o köpeği oraya bağlamışlar ama eminim hayvancağızı hiç çıakrtıp gezdirmiyorlardır :( Bunun gibi inanılmaz fazla örnek gördüm, bu uygulama normal mi ya? Bana çok üzücü geliyor. Yani canlının hayatını zincire bağlı yaşaması çok acı birşey... Neyse bu konu da soru içinde bonus oldu, dertlendim.

 
1- başka besleyen yoksa kısa sürede sürekli mama verilen yere alışacaklarını düşünüyorum. tabi sizden korkmaları, yanaşmamaları olası ilk günlerde.
2- küpe kısırlaştırılıp geri bırakılan hayvanlara takılıyor. belediyenin görevi aslında. olması gereken aşıların düzenli yapılması. ama göt bir belediyeyse alıp toplayıp öldürme yoluna gidebiliyor. ya da açlıktan ölsün diye kuş uçmaz kervan geçmez bir yere bırakıyor. o yüzden belediyeden aşı talebinde bulunduktan sonra eğer hayvanları alırlarsa tekrar aynı yere bırakmaları için takibini yapmak önemli. he bu arada belki yasal düzenleme vardır kuduz aşısı için. her durumda yapılıyordur vs onları hiç bilmiyorum.
3- ucuz mamaları bazı hayvanlar hiç yemiyor, onu da hesaba katmak lazım. temizmama.com'dan alıyorum ben mesela. şimdi zam gelmiş millet isyanlardaydı ama hayvanlar severek yiyor o yüzden değiştirmeyi düşünmüyorum şimdilik. kediler yine kuru mama yiyor ama köpekler bazen yemeyebiliyor. böyle bi durum olursa yaş mama ya da et suyu katıp vermeyi deneyin. öyle öyle alışırlar.
  • pide  (06.02.17 14:55:16) 
1. Alışırlar. Bizim bu şekilde baktığımız köpekler var. Acıktıklarında gelip sonra gidiyorlar. 1 haftada alışır. Kediler de alışır.

2. Evet. Belediyelerin sokak hayvanlarına çok iyi baktığı söylenemez. Ama arayıp her ihtimale karşı konuşmak iyi olur.

3. Bizdeki kedi ve köpekler, hatta kargalar, aynı mamayı yiyor hepsi. İlk kediler için almıştık, köpeklerin de yediğini görünce vermeye devam ettik. ama ayrı ayrı alınması daha iyi tabii ki. Bazı kedi ve köpekler mama yemiyor veya kötü mamaları yiyemiyorlar. Temizmama.com'dan alıyoruz biz de.

4. Evet maalesef, zaten çıkarıp gezdirseler, köpekle ilgilenseler, o kadar huzursuz ve gereksiz yere saldırgan olmazdı hayvan:( Bana da üzücü geliyor ama yasal olarak yapabileceğimiz bir şey yok.

Kolay gelsin. Ve böyle bir işe kalkıştığın için teşekkür ederim:)
  • peggy  (06.02.17 15:39:31) 
1- Kedi bakımı konusunda hiç tecrübem yok açıkçası ama hem çok fazla köpekle iç içe olmuş hem de köpek besleyen biri olarak diyebilirim ki köpekler bu şekilde alışırlar sana. En başında korksalar bile sürekli yemek vermen sana yaklaştıracaktır köpekleri. Benim annemlerin yaşadığı yerde 4-5 tane köpek var. 2 metre yakınlarından insan geçse korkan hayvanlar günde 2 kez yemek verince bizim dibimizden ayrılmaz oldular.

2- Küpe dediğin anlama geliyor ama üstteki arkadaşların da dediği gibi belediyeden belediyeye çok değişiyor sorunun cevabı. Eğer belediyeyi ararsanız peşini kesinlikle bırakmayıp takip et.

3- Migros'taki dostluk mamalarından 6-7 paket almıştım ben köpekler için ama verdiğim köpeklerin hiçbiri yemedi. Hatta çoğunun gözlerinde "bana bunu mu layık gördün" der gibi bir ifade gördüm. Kedileri bilmiyorum ama dostluk maması'nı köpekler için tavsiye etmem ben. Onun yerine temizmama.com'dan köpek maması siparişi verebilirsin. Kendi köpeğim de dahil yemeyen köpek görmedim bunu.

Bonus sorunun cevabındaysa aynı fikirdeyiz. Ben de çok üzülüyorum böyle zincire bağlı, ilgisiz, sevgisiz yaşayan köpeklere. Keşke elimizden bir şey gelse böyle kötü şartlar altında yaşayan köpekler için ama sahipli köpekler üzerinde yasal olarak böyle bir hakkımız yok diye biliyorum maalesef.
  • ms brownstone  (06.02.17 17:10:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.