[]

Su tarz cinayetler ve yurtdisi

Dün yine bi kadin cinayeti islendi. Kadın bosanmak istiyor, adam da ikna edemiyor. Kadını ve kendisini öldürüyor. Her duydugumda cildiriyorum bu tarz cinayetleri. Sen kimsin ya? Bunu yapmaya ne hakkin var? Kaldiramiyosan intihar et. Bu tür cinayetlerin ardinda nasi bi motivasyon var? Askla aciklanamaz bu bence. Bir de bu tarz cinayetler yurtdisinda da yaygin mi?




 
"ya benimsin ya kara toprağın" gibi saçma bir laf var bizim memleketimizde. Motivasyon bu maalesef.
Aynı şekilde "x değil mi, döver de sever de" gibi bir laf da mevcut ki onun da nelerin motivasyonu olduğunu biliyoruz.

İğrenç bir toplumuz gerçekten.
  • naberabi  (03.02.17 11:41:22) 
Yurt dışında derken, müslüman olmayan iki farklı ülkede toplamda iki sene kadar yaşadım. Ama boşanmak isteyen karısını öldüren bir adam haberiyle karşılaşmadım hiç.

Müslüman toplumlara özgü bir sorun olduğunu düşünüyorum.

Edit: Anlaşılmamış. Kadın cinayeti evet dünyanın her yerinde var. Ama sırf "boşanmak istediği için öldürülmek" bizdeki veya diğer müslüman ülkelerdeki gibi yaygın değil. İstediğiniz kadar kınayın (muhtemelen büyük bir ciddiyetle yazılmış ama bayağı güldüm, kusura bakılmasın:) ). Bu böyle.

edit2: Öfff müslüman sorunu dedik diye özelden mesaj atıp durmayı bırakalım bir zahmet. Evet "namus" dediğimiz şey genellikle müslümanların bir sorunudur. Daha fazla yazmak istemiyorum. Yormayın beni. Bu kadar hassas ve alıngan olmayı bırakıp gerçeklere yoğunlaşın size tavsiyem.
  • peggy  (03.02.17 12:11:45 ~ 15:34:07) 
Peggy nerede yaşadı bilmiyorum ama 6 yıldır yurtdışındayım çok daha fazlasını duydum. Bence bizim ülke bu anlamda abartılıyor. Ki olayın Müslümanlıkla hiçbir alakası yok, en çok kadın cinayeti orta Amerika da yaşanıyor istatistiklere göre. Eşinden ayrılmak istemek dünyadan ayrılmak istemek anlamına geliyor. Tecavüz olayı da yine bu ülkelerde aşırı yaygın. Oransal anlamda çok gerilerseniz. Peggy de kınıyorum, böyle bir çıkarım yaptığı için... Artık bizim ülkenin insanları kendi değerlerinden nefret etmeye başladılar bu çok can sıkıcı. Biz ülke olarak Müslüman bir toplumuz ve Müslüman olmamız bu tarz kötü eylemler ile bağdaştırılamaz


  • benaslindayohum  (03.02.17 12:34:30) 
@benaslindayohum'a katılıyorum.
Yurtdışında yasamadim hiç ama bunu Müslümanlığa baglayamazsiniz.

Idx kanalında yurtdışında ne kadar çok kadının cinayete kurban gittiği belgesel tarzı programda izleyebiliyoruz.yani sadece bizde değil tüm dünya da var.
  • brnbrs  (03.02.17 12:41:24 ~ 12:43:30) 
Kadın cinayetleri tüm dünyada var evet. Yalnız burada bir fark var, Hem Kendini hem kadını öldürüyor.


  • old possum  (03.02.17 12:54:01) 
güç ilişkisi öncelikle erkeklerin tarafında, cinsel istismar vakalarında da erkek o gücü kullanabileceğini bilerek karşısındaki üzerinde (bedeni üzerinde) denetim kurmaya kalkıyor.

ne yazık ki dünyada dengeler erkeklerin ayrıcalıkları üzerine kurulu, gelişmiş ülkelerde dahi ev içi bakım kadınların üzerinde ağırlıkla, kadınlar iş hayatında engellerle karşılaşıyor, cinsiyetçilik (buna ilişkin kodlar, dil) erkeklerin üstünlüğü üzerine kurulu, çok ince ince işleniyor modern toplumlarda.

yine batı ülkelerinde örneğin ingilitere'de ev içi şiddete maruz kalan kadınlara ilişkin devlet desteği kesildiği için buna karşı büyük bir hareket var. amerika'da bir kadın kampüste tecavüze uğruyor ama üniversite yönetimi harekete geçmiyor ki kadın yatağıyla dolaşmıştı hatırlarsanız, yani kadını tam anlamıyla koruyan bir yapı yok.

okumadım ama şöyle bir kitap var. www.idefix.com

google'da male violence olarak arayabilirsiniz. olayı biyolojik ya da dini temellere bağlamak asıl sorunu ve buradaki güç ilişkilerini görünmezleştirebiliyor.
  • kaset  (03.02.17 14:38:46 ~ 14:40:10) 
Almanyada yasiyorum ve sunu diyebilirim, kadin cinayetleri her yerde oluyor, kotu insanlar her yerde.

Ama asil fark toplumsal ve devlet refleksinde oluyor. Boyle bir cinayet veya saldiri oldugunda gundemde ciddi yer aliyor, hatta gundemin en onemli haberi oluyor. Toplumun buyuk kesimi tarafindan olaya karsit refleks oluyor ve dolayisi ile cozum onerileri konusuluyor. Adli tarafta polis, yargi gerekeni yapiyor. Politikacilar ise olaya kokten cozum bulmak icin calisiyor ve cozum onerileri etkili ise bu onlara oy ve destek olarak donuyor.

Gozelmime gore turkiyede olanlar ise su, ilk basta toplum tabaninda ayrisma yasaniyor, o kadar buyuk bir ayrisma ki hane halkinda bile ayrisma olabiliyor. Ornegin evin hanimi hemcinsi olsa bile "haketmis" diyebilizyor. Cocuklardan biri karsi cikiyor ama bir digeri "namus cinayeti" diyebiliyor. Halkin bir bolumu kayitsiz kaliyor, siradan bir olaymis gibi, bir bolumu tepki gosteriyor, bir bolumu ise "iyi olmus" diyebiliyor. Toplumda boyle bir ayrisma olunca polis ve yargida da ayrisma kacinilmaz, hic birsey yapilmayabiliyor, katiller elini kolunu sallaya sallaya cikabiliyor. Bu durumda politikacilar ne yapiyor? once cinayeti kendi secmeni, kendi kitlesimi mi yapti, yoksa karsit tarafta mi ona bakiyor. Kendi kitlesi ise nufuzlu, taninmis bir aileden mi ona bakiyor. Eger oyle ise destekliyor, en iyisi bile olayi sessiz durarak gecistiriyor. Eger karsit kitleden biri yaptiysa "bakin sizinkiler de ayni" soylemlerinde bulunuyorlar. Yani olay tamamen politize ediliyor ve bos tartismalar, bos konusmalar, ve omurgasiz duruslar sergileniyor. sonuc olarak ileriye donuk hic birsey yapilmiyor.

Bunun bircok orgegini gorduk, "cocuk tecavuzcusu ile evlendirilsin" denildiginde televizyonda bunu destekleyenler, halk tabaninda destekleyenler cikti. Cocuk tecavuzu yada kadin cinayeti almanyada da var maalesef, ama bu olay oldugunda kimse piskin piskin televizyonda yada bir kafede "evlendirelim o zaman" ya da "haketmis" demiyor. Yani fark olayda degil, olaydan sonra olanlarda.
  • emrahday  (03.02.17 14:56:50 ~ 14:59:17) 
"... kendi değerlerinden nefret etmeye başladılar bu çok can sıkıcı."

Bu ne yaa? Onu mu demek istemiş Peggy.
  • market_arabasıyla_terör_estiren_trafik_canava  (10.02.17 19:16:56) 
Valla, çok geriye gitmeyip, sadece Ocak ve Şubat ayında "boşanmak istediği için öldürüldü" haberlerine bakarlarsa anlarlar ne demek istediğimi.
www.cnnturk.com

Namus kavramı için: tr.wikipedia.org
  • peggy  (11.02.17 01:37:44 ~ 01:51:25) 
Yabanci basini sık takip ederim. Avrupa'da pek rastlamadim ama ABD de buradaki kadar sık goruyorum bu durumu. Onlar hatta genelde abartip cocuklarini falan da öldürüyorlar bazen (burada da oluyor bazen gerci). ABD de bireysel silahlanma cok yaygin tabii ozellikle kirsal bolgelerde her evde tufekler silahlar girla. Cocuklarin silahla oynarken ebeveynlerini öldürdükleri de cok oluyor silahlar ortalikta oldugundan (yaklasik her 2 haftada 1 kisi ölüyor boyle). Ama evet, cocuklari ve esi oldurup intihar etme olayi orada da var.

Onlarda bizde pek olmayan abzurd bir dusuncesizlik ornegi daha var: Suicide by cop dedikleri sey. Kisi kendini polise öldürttürüyor polise karsi agresif davranarak. Polis eliyle intihar yani. Farki bir kisiyi psikolojik olarak yaralamis oluyorsun.
  • robokot  (11.02.17 02:34:53 ~ 02:37:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.