[]

Ücret beklentisi soruları

Dün bir iş ilanı gördüm, çok ilgimi çekti, başvurdum.
Başvuru sorularılarının arasına senelik brüt ücret beklentisini de koymuş adamlar ve cevaplamak zorundayım. Şu an aldığımın %7-8ini kesip, yazdım ben de ama bu noktada "doğru" hareket nedir?

Kişinin halihazırda aldığı maaşa göre nasıl bir beklenti bildirmesi kabul edilebilir bulunuyor bu durumlarda?


edit: bunu yaparken düşüncem "az yazarsam beni alırlar" değildi. şu an çalıştığım şirket piyasaya göre hayli yüksek maaş verdiği için ben o seviyeyi daha yukarı çekersem bokunu çıkartmış olurum heralde diye düşündüm. Beklentim gerçekçi görünmez, itici bir imaj çizmiş olurum diye daha düşük yazdım.
Hata mıydı diyorsunuz

 
Şurada brüt maaşı net maaşa çeviren uygulama var.

www.verginet.net

Buradan hesaplayıp buna göre bir yol izleyebilirsiniz.
Eğer şu an net maaşla çalışıyorsanız hali hazırdaki ücretinizden kesmek yerine üzerine eklemeniz gerekiyor. Zira brüt maaşta size ödenen maaş üzerinden vergileriniz düşülüyor.
  • antipodes  (02.02.17 17:07:08) 
hayır anlatamadım sanırım.

Diyorum ki, şu anda 10x maaş aldığımı varsayalım. Ücret beklentim sorulduğu zaman söyleyeceğim rakam kaç olmalı ki kabul edilebilir olsun?

Örnekte ben 10x kazanıyor olmama rağmen, ücret beklentimi 9x olarak yazdım. "Açlık yapmış olmayalım" diye düşünüp böyle yaptım ama şimdi düşününce biraz saçma geldi.
Kabul edilebilir oran nedir mevcuttaki maaş ile bildirilecek beklenti arasındaki?
Sorum bu.
  • naberabi  (02.02.17 17:09:52) 
Yanlış yapmışsın. Bir şeyler ekleyip yazman lazım o miktarı.

Kariyerinin ilk yıllarında olan bir insan için, iş değiştirdiğinde %30 civarı maaş farkı olmazsa çok değmiyor iş değiştirmeye. Biraz tecrübeliler için o oran %10-20 civarı. Bir de senin yazdığın rakam üzerinden pazarlık yapar çoğu firma. Dolayısıyla 10x kazanıyorsan 12x yazman ve en azından 11x için pazarlık yapman mantıklı olur.

Tabii şu anki işinden bir an önce kurtulmak için canını dişine takıyor konumda değilsen... İşinden memnunsan ve %20 maaş zammı olmayacaksa iş değiştirmenin çok bir manası yok. Her değişiklik risktir neticede. Üstelik yeni işe başlayacağında en az bir yıl zam almazsın.
  • long live rock n roll  (02.02.17 17:21:18) 
yanlış yapmışsın, herzaman daha yüksek beklentin olmalı, onlar seni alacaksa zaten ya arayıp verebileceklerini teklif ederler, ya da senin istediğini verirler.

az yazdın diye bunu alalım demezler
  • nucleon  (02.02.17 17:21:42) 
İş değişimlerinde ortalama %20-30 artış istemen gerek. Ha maaşın zaten ortalamadan daha yüksekse (iyi kötü bunu kestirebilirsin) o zaman %15 filan isteyebilirsin. Düşüş beklentisi biraz saçma olmuş :) İşten kovulacak heralde ondan bizi zorluyo diye düşüneceklerdir :)


  • lcha  (02.02.17 17:28:06 ~ 17:28:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.